Po rôznych pokročilých smarthome riešeniach sme sa pozreli na jednoduché, ale stále inteligentné Wi-Fi produkty, ktoré nevyžadujú žiadnu riadiacu jednotku a z pohľadu inštalácie a ovládania sú veľmi prívetivé.

Inteligentná domácnosť nemusí byť tvorená výhradne drahými a technicky zložitými zariadeniami, čoho dôkazom sú Wi-Fi smart produkty od spoločnosti Shelly. Väčšina smarthome riešení a zariadení komunikuje prostredníctvom pokročilých bezdrôtových protokolov Z-Wave alebo ZigBee. V tomto prípade je komunikácia založená výhradne na Wi-Fi sieti a vzdialený prístup k domácnosti, resp. pripojeným produktom zabezpečuje interný Cloud spoločnosti Shelly. Ten využívať môžete, ale aj nemusíte, záleží iba na vašich preferenciách a potrebách. Po pridaní každého zariadenia do systému sa vás aplikácia opýta, či chcete zariadenie pridať do Shelly Cloudu alebo ho využívať iba v rámci domácej Wi-Fi siete.

Základom celého systému je teda aplikácia – Shelly, ktorá je zdarma dostupná pre Android a iOS zariadenia. Jej funkčnosť je v oboch prípadoch takmer totožná, ale na Android zariadeniach pracuje o niečo lepšie. Výhodou aplikácie je aj česká lokalizácia, anglická je samozrejmosťou.

Aplikácia má jednoduché prostredie, v ktorom sa ľahko orientuje. Na základnej ploche vidíte pridané zariadenia, skupiny zariadení a scény, ktoré je možné vytvárať podľa potrieb a dostupnosti zariadení. Nechýba ani delenie zariadení do používateľom vytvorených miestností, aby bolo možné ovládať viacero zariadení v danej miestnosti súčasne – jednoduché a praktické. Keďže ide o jednoduché smarthome riešenie, tak tu veľa nastavení nenájdete, čo je vo výsledku dobre. Čím menej zložitých nastavení, tým menej možných problémov. V nastaveniach nájdete aktualizáciu zariadení (aj hromadnú), sieťové informácie, jednoduchý prehľad spotreby elektrickej energie a prehľad tzv. „logov“ (log event), čo znamená, že viete, čo a kedy dané zariadenie spravilo, kedy sa spustilo a pod.

Ako funguje pridávanie zariadení do aplikácie?

Táto časť je veľmi jednoduchá a zaberie vám iba pár minút. Zakúpené zariadenie je potrebné zapojiť/nainštalovať a pripojiť k zdroju energie. Následne otvoríte aplikáciu a v ponuke zvolíte – pridať zariadenie. Apka vás vyzve, aby ste ju opustili a prešli do natívneho nastavenia Wi-Fi sietí, kde je potrebné pridávané zariadenie vyhľadať (každé vytvára vlastnú, neblokovanú, Wi-Fi sieť), pripojiť sa na neho a následne opäť prejsť do aplikácie Shelly. Zariadenie sa automaticky pridá do systému, no ešte je potrebné ho spojiť s domácou sieťou. Budete vyzvaní, aby ste manuálne zadali názov domácej Wi-Fi siete a následne heslo. Zadávanie hesla je úplne bežné, ale názov Wi-Fi siete, teda SSID, by si apka mohla vyhľadávať svojpomocne. Toto nás trošku prekvapilo.

V tomto momente je zariadenie pridané do systému, pričom sa vás ešte apka opýta, či chcete dané zariadenie prepojiť so Shelly Cloudom, aby ste ho mohli ovládať aj vzdialene – mimo domácej Wi-Fi siete. Ak to zamietnete, tak bude dané zariadenie možné ovládať iba v rámci pokrytia domácej siete. Pripojenie na Shelly Cloud môžete nastaviť aj neskôr – odporúčame to však urobiť hneď. Dodajme, že okrem aplikácie je možné využívať aj webové rozhranie (my.shelly.cloud), ktoré má takmer totožné možnosti a dizajn.

„K Shelly modulom je k dispozícii API pre jednoduché pripojenie k nadriadeným riadiacim systémom a jednotkám automatizácie budov.“

Aké sú možnosti? To záleží iba od toho, aké zariadenia máte zakúpené a ako ich nakombinujte. Prioritným základom je, že máte prehľad o dianí v domácnosti, pričom môžete napr. svetlá ovládať vzdialene a vytvárať klasické scény na základe podmienok, ktoré pracujú plne autonómne. My sme sa pozreli na 6 Shelly produktov.

Za úplný základ smart domácnosti považujeme možnosť ovládania svetiel – aj tých pôvodných, pričom sa zachováva klasický vypínač. Na toto vám poslúži spínací modul – SHELLY 1 (1x 16A / max. 3,5 kW), ktorý sa inštaluje priamo pod vypínač alebo kryt zásuvky do štandardnej elektrikárskej inštalačnej krabice (68 mm), pričom umožňuje pohodlné a jednoduché ovládanie svetiel alebo zásuviek. Takýto druh modulov je základom každej smart domácnosti, nakoľko nie je potrebné meniť žiarovky ani vypínače – stačí modul nainštalovať a ovládať pôvodné osvetlenie cez aplikáciu (viac podrobností o tomto produkte nájdete – TU).

Pokročilejší modul (rovnaká inštalácia) má označenie Shelly 2.5 a ide o dvojitý spínací modul s funkciou ovládania žalúzií a aktívnym meraním spotreby elektrickej energie. Tento modul zvládne dva elektrické okruhy (2 x 10A / max. 2,3 kW pre každý okruh), monitoruje prípadné preťaženie a nechýba mu ani tepelná ochrana, čo je z pohľadu bezpečnosti vítané. Shelly 2.5 dokáže ovládať svetlá, zásuvky, ale aj žalúzie, čo je jeho prednosťou (viac podrobností o tomto produkte nájdete – TU).

„Dosah Wi-Fi signálu jednotlivých zariadení záleží od ich umiestnenia a stavebných materiálov. Zväčša je to okolo 15 až 10 metrov, čo je nevýhodou oproti Z-Wave alebo ZigBee zariadeniam.“

V ponuke tohoto výrobcu nemôže chýbať ani RGBW2 modul na ovládanie rôznych LED pásov (4x PWM 12/24V). Tento modul spolupracuje s akýmikoľvek LED pásmi a rôznymi žiarovkami (biele, RGB, RGBW alebo LED žiarovky pracujúce v režime 12/24V), ktoré môžete veľmi jednoducho zakomponovať do domácej automatizácie. Shelly RGBW sa pripája ako bežný ovládač LED (viac podrobností o tomto produkte nájdete – TU).

Posledným „svietiacim“ produktom z nášho krátkeho testu je inteligentná RGB+W žiarovka Shelly BULB s päticou E27, ktorú môžete nainštalovať kdekoľvek sa vám to bude hodiť. Ide o klasickú RGBW LED žiarovku, ktorá dokáže meniť farby podľa vašich požiadaviek a nastavení, pričom jej nechýba ani samostatná funkcia nastavenia bieleho svetla v troch režimoch (teplá, biela, studená). Pomocou posuvníka stmievača (v aplikácii) môžete upravovať jas žiarovky a výhodou je aj podpora časových rozvrhov a plánov (východ/západ slnka a pod.). Shelly BULB má klasické 230V napájanie a rozsah farebnej škály – 3000 až 6000 kelvinov. Výkon žiarovky záleží od nastaveného režimu: farebný režim 6W/ biely režim 9W (viac podrobností o tomto produkte nájdete – TU).

Predposledným zariadením, ktoré sme mali možnosť vyskúšať, je Shelly H&T, teda jednoduchý multisenzor s meraním vlhkosti a teploty. Údaje, ktoré tento kompaktný senzor poskytuje môžete využiť čisto informatívne alebo na ich základe môžete spúšťať iné procesy/automatizácie v domácnosti – napr. aktivovať kúrenie, klimatizáciu a pod. Tento senzor môže byť napájaný batériou (CR123A – nie je súčasťou balenia) s extra dlhou životnosťou alebo napájacím microUSB modulom, ktorý sa dokupuje samostatne (viac informácií o tomto produkte nájdete – TU).

Na záver sme si nechali veľmi užitočný senzor, Shelly Flood, ktorý vás môže ochrániť od rôznych nepríjemných situácií. Tento záplavový senzor má tri špeciálne „nožičky“, ktoré sú citlivé na akýkoľvek druh kvapaliny. Ak by došlo vo vašej domácnosti k úniku vody, tak o tom budete okamžite vedieť – vďaka notifikáciám. Tento senzor môžete umiestniť napr. pod drez v kuchyni, pod umývadlo v kúpeľni alebo na záchod. Shelly Flood má integrovaný aj snímač teploty, vďaka čomu viete, koľko je v danej miestnosti stupňov. Aj tento údaj je možné využiť v rámci domácej automatizácie. Záplavový senzor je napájaný batériou (CR123A) s dlhou životnosťou, ktorá nie je súčasťou balenia (viac informácií o tomto produkte nájdete – TU).

Celý systém, vrátane zariadení, považujeme za veľmi jednoduchý a aj keď má svoje „muchy“ (občas je komunikácia spomalená a vypadáva – môže to byť dané aj Wi-Fi sieťou), tak ide o zaujímavú vstupnú bránu do sveta smarthome riešení. V prvom rade je to o pohodlí, uľahčení opakovaných návykov/procesov, ale aj o bezpečnosti, na ktorú netreba zabúdať. Na záver dodajme, že všetky Shelly zariadenia dokážu komunikovať aj s riadiacou jednotkou Homey (recenziu nájdete – TU) a väčšina z nich podporuje ovládanie prostredníctvom inteligentných reproduktorov, resp. virtuálnych asistentov – Google Home a Amazon Alexa.

Tento článok vznikol v spolupráci so SmarterHOME, dodávateľom smart riešení pre domácnosti/firmy a oficiálnym distribútorom značiek FIBARO, Homey, Danalock, DoorBird, Shelly, MCO HOME a iných.

Prečítajte si aj:

Poradíme vám, ako vytvoriť inteligentné zabezpečenie domácnosti

Miroslav Illéš

Miroslav Illéš
OUTDOOR | PRÍRODA | AUTOMOBILY | TECHNOLÓGIE