Homey prvej generácie na nás urobilo veľmi dobrý dojem, ale malo pár nedostatkov, ktoré sú v aktuálnej verzii Homey (2.0) odstránené. Vzniklo takmer bezproblémové zariadenie, ktoré kombinuje množstvo protokolov, výbornú funkcionalitu a v novej generácii je zamerané na – „mobile only“. Je doba smartfónov a tento prístup je správny.

Homey je produktom Holandskej spoločnosti Athom, ktorá sa snažila priniesť používateľom a záujemcom o inteligentné domácnosti niečo nové – multifunkčnosť, kvalitu a jednoduché ovládanie. Prvý model bol toho dôkazom, ale nie všetky funkcie spĺňali predstavy. To si výrobca uvedomoval a Homey prerobil. Samotný hardvér prešiel iba drobnými zmenami, ale softvér je prekopaný od základu. Prvá generácia mala výborne spracované webové rozhranie, pomocou ktorého sa všetko nastavovalo, pridávali sa tu nové zariadenia a vytvárali scény, resp. pokročilá automatizácia domácnosti. Dostupná bola aj aplikácia, ale tá bola najslabšou stránkou celého systému, čo sa nám nepáčilo. Mala iba obmedzenú funkčnosť – videli ste v nej vaše zariadenia, ktoré sa dali z časti ovládať, ale absolútne nič ste v nej nenastavili. Taktiež nebolo možné pomocou aplikácie pridávať nové zariadenia. Výrobca si túto chybu uvedomil a vo veľmi krátkom časovom horizonte ju napravil.

Základným pilierom, na ktorom Homey stavia je, že dokáže komunikovať s rôznymi bezdrôtovými protokolmi a spojiť tak skutočne odlišné zariadenia do jedného celku a donútiť ich, aby medzi sebou komunikovali. Homey si rozumie so – Z-Wave, Zigbee, Wi-Fi, Bluetooth LE, 433MHz, 868MHz a IR. Viac potrebovať nebudete. Samotné spustenie zariadenia je veľmi jednoduché, stačí ho pripojiť k zdroju elektrickej energie a postupovať podľa jednoduchého návodu. Najprv sa pripojíte na Wi-Fi sieť Homey a následne ho pripojíte na vašu domácu sieť. Potom sa zaregistrujete, resp. si vytvoríte vlastné ID (email + heslo) a to je všetko, môžete prejsť k pridávaniu zariadení a tvorbe scén.

Nová generácia je ovládaná iným spôsobom a zmena je to celkom radikálna. Takmer úplne sa vynechalo webové rozhranie a vznikla nová aplikácia – Homey (Gen. 2), ktorá je dostupná pre iOS a Android zariadenia zdarma. Aplikácia je úplne iná a ponúka všetko to, čo bolo doposiaľ dostupné iba vo webovom rozhraní. Je pekne spracovaná, ovládanie je intuitívne a ako celok na nás zapôsobila. Spoločnosť Athom chce zo smarthome zariadenia Homey spraviť – „mobile only“. Žiadny web a počítač, iba smartfón, s ktorým máte všetko pod dohľadom a všetko pomocou neho nastavíte. Samozrejme, aj vzdialene, odkiaľkoľvek na svete, stačí mať pripojenie na internet. Toto sú podstatné zmeny, ktoré nie len zaujmú, ale aj fungujú.

Hardvérové zmeny sú oproti predchodcovi iba minimálne. Nejde o nič zásadného, akurát si výrobca uvedomil, čo sa nepoužíva a čo nefunguje. Tým pádom sa odstránilo hlasové ovládanie, ktoré nebolo dobre spracované. Integrovaný reproduktor však zostal a v scénach je dobre použiteľný. Môže vás ráno budiť alebo slúžiť ako poplašné zariadenie, ktoré odplaší potencionálneho záškodníka z vašej domácnosti. Druhý prvok, ktorý tu už nenájdete, je NFC. Pravdepodobne sa táto technológia používala iba zriedka, ale v určitých situáciách mala svoje opodstatnenie. Chýbať však bude iba hŕstke používateľov. Zostatok je úplne rovnaký.

Zásadnou zmenou je spôsob používania, teda nová aplikácia – Homey (Gen. 2)

Prvá generácia bola odkázaná na webové rozhranie, pomocou ktorého sa pridávali nové zariadenia, vytvárali scény, prezerali štatistiky a vykonávali všetky dôležité zmeny. Tento proces bol trošku obmedzujúci a nepraktický. V novej generácii sa všetko zmenilo. Kompletné nastavenie, ovládanie, pridávanie zariadení a tvorba scén je na aplikácii. Webové rozhranie sa úplne vynechalo. Aplikácia je veľmi pekne a jednoducho spracovaná, pričom zostalo zachovaných približne 95% funkcií.

Aplikácia je rozelená na 4 základné plochy.

Prvá je domovská stránka, kde si môžete pridať obľúbené zariadenia alebo scény. Taktiež tu vidíte časovú os najdôležitejších udalostí. Druhá plocha sú zariadenia, teda pridávanie, ktoré je rovnaké ako v prvej generácii, akurát to vykonávate pomocou aplikácie. Kliknete na ikonu „+“, zvolíte aký druh zariadenia chcete pridať – väčšinou je to aplikácia, ktorú si pred samotným pridávaním nového zariadenia stiahnete v internom obchode s aplikáciami. Ak to pridané zariadenia umožňujú, tak ich v tejto sekcii môžete aj podrobnejšie nastavovať.

Tretia plocha sú flows, teda scény a ich tvorba na základne podmienok. Táto položka je krásne spracovaná a tvorba pokročilých scén bude pre väčšinu používateľov veľmi jednoduchá. Vždy ide o tri základné piliere (When/And/Then), ktoré pracujú na základe podmienok – „ak sa stane toto, prípadne toto, tak nastane toto a tamto spustí hento“. Jednoduchšie to už ani nemôže byť, čo poviete?

„Kombinovať môžete podmienky času, dátumu, ročného obdobia, západu/východu slnka, prítomnosti osôb v domácnosti, polohy, aktivácie zariadení, zmeny stavu, alarmu, už vytvorených scén a pod. Príklady scén je ťažko uvádzať, nakoľko veľa záleží od toho, aké zariadenia budete používať a ako sa majú v súčinnosti s ostatnými funkciami správať. Nakombinovať sa dajú skutočne rôznorodé zariadenia, ktoré budú pracovať na základe rôznych, aj naozaj netradičných podmienok. Bežným príkladom sú scény – ráno, večer, noc a odchod/príchod z/do domu alebo neprítomnosť. Každá scéna sa bude automaticky riadiť podľa vašich nastavení a želaní.“

Štvrtá, teda posledná plocha zoskupuje pokročilé nastavenia zariadenia a používateľov, nastavenie budenia za pomoci tohoto zariadenia a obchod s aplikáciami. Ten je skutočne obsiahly a nájdete tu množstvo aplikácií, ktoré vám umožnia integrovať rôzne zariadenia do tohoto systému. Môžu to byť napr. kamery, smart doplnky, svetlá, ale aj celé audio zostavy atď. Homey spolupracuje aj s Amazon Alexa, Google Asistentom, aplikáciou IFTTT a po novom aj s aplikáciou Facebook Messenger.

Okrem iného dokáže komunikovať aj s Apple HomeKit zariadeniami, resp. s celým systémom Apple HomeKit, ale občas to nefunguje ako má. Táto možnosť je stále vo vývoji a postupne sa vylepšuje, takže veríme, že príde čas, kedy to bude fungovať úplne bezproblémovo.

„Najväčším benefitom Homey sú obsiahle možnosti a jednoduchosť. Dôležité je vedieť aj to, že prvá generácia Homey sa po aktualizácii softvéru bude ovládať rovnakým spôsobom. Kvôli týmto zmenám si nutne druhú generáciu kupovať nemusíte, čo je výhodou.“

V nastaveniach nájdete aj možnosť sledovania vašej polohy, na základe čoho bude zariadenie vedieť, či sa blížite domov, pričom sa podľa toho môžu správať rôzne scény. Nechýba ani možnosť pridávania nových členov domácnosti, ktorí môžu mať prístup ku všetkým zariadeniam a scénam bez toho, aby museli niečo nastavovať. Vy im pošlete pozvánku, oni si stiahnu aplikáciu a môžu využívať všetky benefity.

Jediné, čo v aplikácii nenájdete sú grafy používania a spotreby zariadení. Tie sú dostupné výhradne na webovej lokalite – insights.athom.com. Oproti prvej verzii sú trošku zjednodušené, ale podrobný prehľad ponúkajú stále. Homey druhej generácie je veľmi podarené zariadenie, ktoré ponúka najlepší pomer – výkon a možnosti / cena. Ak chcete začať využívať benefity modernej doby a inteligentnej domácnosti, tak toto zariadenie môže byť veľmi dobrým začiatkom.

Inteligentné RGB LED panely NANOLEAF – LIGHT PANELS RHYTHM SMARTER KIT

Spolu s novou generáciou Homey sme testovali aj niekoľko smart zariadení (Fibaro zásuvka – HomeKit – Typ E Fibaro pohybový senzor), vrátane skvelých RGB LED panelov od spoločnosti NANOLEAF. Je to prvok, ktorý ocení každý nadšenec technológií.

Testovaná zostava sa skladá z 15 trojuholníkových RGB LED panelov (240 x 210 mm), riadiacej jednotky a Rhythm modulu. Inštalácia panelov je za pomoci silných 3M pások. Nainštalovať ich môžete takmer kdekoľvek, bez obmedzení, len treba myslieť na to, že panely sa lepia a niektoré povrchy nemajú dobrú priľnavosť. Jednotlivé trojuholníky sa prepájajú dodávanými konektormi (technické spoje nevidieť) a môžete ich zložiť do ľubovoľného tvaru alebo podľa dostupných predlôh.

Riadiaca jednotka ako aj Rythm modul sa pripája rovnakým spôsobom k ľubovoľnému panelu. Ak máte viac panelov alebo dokonca zostáv, tak sa z toho dajú vyskladať skutočne krásne obrazce alebo obložiť celé steny. To by bolo síce veľmi drahé, ale exkluzívne! Každý panel má max. príkon 2W a svetelný tok 100 lúmenov. Svietivosť je veľmi dobrá, pričom táto zostava dokáže nahradiť svetlo vo väčšej miestnosti.

Okrem rôznych farieb si viete navoliť aj studenú alebo teplú bielu, ideálnu na večer alebo čítanie. Riadiaca jednotka disponuje dvomi tlačidlami (power/program) a dodatkový Rythm modul pridáva ďalšie tlačidlo, ktoré je podsvietené a meníte ním režimy svetla, resp. farebné profily. Tento modul dokáže reagovať aj na hudbu/hlas, podľa čoho sa následne riadi sila, farba a rýchlosť svetla na jednotlivých paneloch (vizualizátor hudby v reálnom čase). Pri počúvaní hudby budete mať exkluzívny svetelný sprievod, ktorý vyzerá efektne. Prítomný je aj integrovaný 3,5 audio jack, do ktorého môžete priamo pripojiť vašu Hi-Fi alebo inú zostavu.

Toto zariadenie sme testovali najmä kvôli tomu, že je inteligentné a dokáže komunikovať s inými smart zariadeniami (HomeKit, Google Asistent, Amazon Alexa, IFTTT), vrátane Homey. To umožňuje jeho plnú integráciu do domácnosti a prepojenie s inými zariadeniami, ktoré spoločne pracujú v pokročilej automatizácii. Spustenie je veľmi jednoduché. Základ je panely spojiť a pripojiť k zdroju energie. Následne prichádza prepojenie s aplikáciou alebo iným zariadením za pomoci Wi-Fi konektivity. Odporúčame stiahnuť aj natívnu aplikáciu (dostupná pre Android a iOS zdarma), ktorá ponúka rôznorodé možnosti. Môžete cez ňu meniť farby jednotlivých panelov, tvoriť zaujímavé farebné koláže/profily alebo komplexné svetelné efekty.

Pozitívne hodnotíme aj jednoduchú integráciu do systému Apple HomeKit a Homey. V systéme Homey si stiahnete aplikáciu NANOLEAF, svetlá vypnete/zapnete, podržíte 6 sekúnd tlačidlo napájania a to je všetko. Teraz ste pripravení kombinovať LED panely s ostatnými prvkami. My ich využívane napr. na budenie – 10 minút pred východom slnka sa spustí svetelná téma – sunrise. V prípade spustenia alarmu sa panely plnou silou rozblikajú, čo nie je veľmi príjemné :). Na záver dodajme, že jedna riadiaca jednotka vie obslúžiť max. 30 panelov.

Zapožičal: SmarterHome.sk

Ceny testovaných zariadení: Homey 2. Generácia – 299 Eur/ Fibaro zásuvka HomeKit – 69,99 Eura/ Fibaro pohybový senzor – 57,99 Eura / NANOLEAF light panels Rhytmh Smarter Kit (15 panelov) – 273,51 Eura

Prečítajte si aj:

Homey – smarthome riešenie so zaujímavými možnosťami a priaznivou cenou. Začíname od základu!

Značky:

Miroslav Illéš

Miroslav Illéš
OUTDOOR | PRÍRODA | AUTOMOBILY | TECHNOLÓGIE