Bezpečnosť je stále na lepšej úrovni, kriminalita klesá, lúpeží je menej, ale aj tak je dôležité dbať na prevenciu a mať domácnosť/firmu pod kontrolou – vždy, všade a za každých okolností!

Ak uvažujete nad SMART HOME riešením, tak idete správnym smerom. Okrem inteligentného ovládania rôznych prvkov a súčastí domácnosti vám takýto systém dokáže domácnosť/firmu komplexne zabezpečiť – či už voči neoprávnenému vniknutiu cudzích osôb alebo voči „bežným“ domácim nehodám (oheň, únik plynu/vody a pod.).

Ako vytvoriť inteligentné chladenie a tienenie už určite viete a keby náhodou nie, tak kliknite na tento ODKAZ.  

Zabezpečenie domácnosti prostredníctvom SMART HOME technológií je jednou zo základných funkcií Inteligentnej domácnosti a domácej automatizácie. Zabezpečenie delíme na dve základné skupiny: 1. zabezpečenie majetku proti krádeži + bezpečnosť obyvateľov domácnosti a ochrana súkromia 2. zabezpečenie majetku (+ ochrana zdravia) voči požiaru, vode, plynu a pod.

Zabezpečenie majetku proti krádeži + bezpečnosť obyvateľov domácnosti a ochrana súkromia

Ochrana majetku voči odcudzeniu alebo klasické zabezpečenie domácnosti, ako si ho väčšina z nás predstavuje, je neoddeliteľnou súčasťou drvivej väčšiny smarthome riešení. Zabezpečovací systém môže byť tvorený základnými inteligentnými prvkami alebo komplexným prepojením rôznych senzorov a zariadení, ktoré dokonale spolupracujú. Máme teda dve úrovne – základné riešenie alebo komplexný systém zabezpečenia.

Najjednoduchšiu formu zabezpečenia domácnosti z hľadiska nenáročnej montáže a minimálnych nákladov ponúkajú spoločnosti ako napríklad Netatmo. Táto spoločnosť má v ponuke inteligentné kamery do interiéru a exteriéru, ktoré máte možnosť prepojiť s inteligentnou sirénou Netatmo. Okrem okamžitého odplašenia páchateľa dostanete na váš smartfón notifikáciu o narušení monitorovaného priestoru v domácnosti, pričom môžete podniknúť ďalšie kroky. V prípade inteligentnej interiérovej kamery Netatmo Welcome s rozpoznávaním tváre viete kameru naučiť, kto sú členovia vašej rodiny a vaši priatelia. Ak vás navštívia „známe tváre“, tak vám kamera pošle jednoduchú push notifikáciu o tom, že prišli na návštevu vaši rodičia a pod.

To ale nie je všetko! V prípade, že táto kamera zaregistruje pohyb vo vašom dome/byte a danú tvár nepozná, tak spustí sirénu a pošle vám notifikáciu o narušení domácnosti. K interiérovej kamere Netatmo Welcome je možné pripojiť aj dverové/okenné senzory Netatmo, ktoré snímajú otrasy a otvorený alebo zatvorený stav dverí a okien.

Netatmo má v ponuke aj exteriérové riešenie – pred dvere si môžete nainštalovať exteriérovú kameru Netatmo Presence s infračerveným prisvietením (nočné videnie) a výkonným LED svetlom. Toto zariadenie je možné nastaviť a používať rôznymi spôsobmi – môže slúžiť ako klasické vchodové LED svetlo, ktoré sa rozsvieti po zachytení akéhokoľvek pohybu, pričom nahrá video alebo môže slúžiť ako inteligentné svetlo, ktoré sa rozsvieti a nahrá video iba vtedy, ak zaregistruje človeka/auto. Ak prejde pred vchodom zviera, tak systém svetlo neaktivuje, ani vás nebude otravovať zbytočnou notifikáciou.

Samozrejme, všetko záleží iba od toho, ako si používateľ túto kameru nastaví a načo všetko chce byť notifikáciou upozornený. Najdôležitejšie je to, že kamera vám vie v reálnom čase poslať notifikáciu o dianí okolo vášho domu a vy viete na akúkoľvek situáciu promptne zareagovať. Dodajme, že táto kamera dokáže pracovať v súčinnosti so smarthome systémom, ale aj samostatne (Wi-Fi konektivita). Živý náhľad alebo záznam videa si viete pozrieť kedykoľvek a odkiaľkoľvek, stačí vám smartfón a prístup na internet.

Pre ešte vyšší komfort a bezpečnosť bývania vo vašej smart domácnosti môžete použiť video vrátnika DoorBird prepojeného s vašim smartfónom. DoorBird monitoruje dianie pred vašimi dverami a umožňuje obojstrannú komunikáciu (intercom). Takýmto spôsobom budete mať vždy prehľad o tom, kto sa nachádza pred vašimi dverami. Ak to bude zlodej, tak ho môžete odstrašiť priamou komunikáciou.

Ten lepší prípad – ak bude pred vašimi dverami stáť návšteva, ktorá prišla v predstihu a vy ešte nie ste doma, tak jej môžete jednoducho otvoriť – odkiaľkoľvek. Ako? Jednoducho! Vďaka inteligentnému zámku Danalock a Danabridge hub_u pre vzdialený prístup budete môcť svojich hostí vpustiť do domu jedným kliknutím v aplikácií. Takéto riešenie je vhodné aj na pohodlné spravovanie krátkodobého prenájmu bytov/apartmánov v rámci služby AirBnB, Booking.com a pod. Zákazník od vás dostane dočasný PIN kód cez Danalock aplikáciu alebo SMS správou a po príchode zadá svoj jedinečný kód na klávesnici Danapad. V tom momente sa mu dvere automaticky odomknú. Kód je platný na vami zvolené obdobie.

Inteligentný video vrátnik Doorbird je možné použiť v domoch a bytových jednotkách, ale aj v bytových komplexoch. Obyvatelia bytového domu môžu na jednoduchý prístup využívať bežný RFID čip a návštevníci dočasné kódy alebo im otvorí majiteľ bytu prostredníctvom mobilnej aplikácie. Výhodou Doorbird video vrátnikov je, že spolupracujú s čítačkami odtlačkov prstov, a tiež je možné ich priame napojenie na elektrického vrátnika (tzv. bzučák).

V prípade, že máte záujem o vyšší stupeň zabezpečenia, tak máte možnosť vyskladať si plnohodnotný bezpečnostný systém na ochranu svojho majetku pomocou jednotlivých súčastí smart domácnosti. V natívnej aplikácii riadiacej jednotky FIBARO Home Center 2 (recenzia – TU) si viete nastaviť rôzne scény podľa potrieb a predstáv, ktoré budú pracovať úplne autonómne. Ak využívate riadiacu jednotku Homey (recenzia – TU), tak si môžete dopodrobna prispôsobiť tzv. flow akcie, ktoré sa postarajú o dokonalú bezpečnosť. Takže, ak využijete potenciál FIBARO pohybových senzorov, dverových/okenných senzorov, IP kamier, sirén a pod., tak budete mať vždy a všade prehľad o zabezpečení vašej domácnosti. Stačí vám smartfón a prístup na internet – notifikácie vás vždy upozornia na neočakávanú udalosť.

Celý smarthome systém sa dá nastaviť tak, aby vyhovel aj tým najkomplikovanejším predstavám o fungovaní zabezpečovacieho systému. Jednoduchý príklad – vo vašej domácnosti používate dva pohybové senzory FIBARO, jeden pri vchode do domu a druhý v garáži. Na každom okne a vchodových dverách máte door/window senzor FIBARO, vonku jednu IP kameru HIKVISION a Popp solárnu sirénu. Pri vchodových dverách máte snímač odtlačkov prstov a namontovaný video vrátnik DoorBird. V chodbičke máte jeden FIBARO Button, teda tlačidlo, ktoré slúži ako spúšťač odchodovej scény.

Odchodová scéna môže v praxi znamenať pre každého používateľa niečo iné. Aby sme to však trošku zovšeobecnili, tak je to v skratke automatická scéna, ktorú spúšťate pri odchode z domu, pričom sa spustí celý zástup akcií. Môžeme to nazvať ako „central stop“, ktorý má za úlohu vypnúť všetky spotrebiče vo vašej domácnosti, či už sú to nezhasnuté svetlá ovládané FIBARO Double Switchom alebo zapnutá žehlička pripojená na FIBARO inteligentnú zásuvku, prípade všetky spotrebiče, ktoré ste vďaka štatistike z meračov spotreby zabudovaných vo vašich inteligentných zásuvkách FIBARO identifikovali ako „žrútov“ energie v stand-by režime a chcete iba predchádzať zbytočnej nadspotrebe elektrickej energie, ktorá vzniká ich pripojením do siete. Zároveň vám príde notifikácia o otvorenom okne, ktoré ste zabudli zatvoriť a aktivuje sa váš bezpečnostný systém. Jedným kliknutím ste vypli celú domácnosť a aktivovali alarm. Teraz môžete v kľude opustiť vašu domácnosť.

„TIP – väčšina senzorov a doplnkových produktov má integrovanú batériu s dlhou životnosťou, čo je veľká výhoda. Ak vypadne elektrický prúd, všetky zariadenia budú pracovať bez obmedzenia, akurát riadiaca jednotka môže mať problém (ak nedisponuje záložným zdrojom). Výpadku riadiacej jednotky z procesu viete predísť tak, že ju napojíte na jednoduchý záložný zdroj (tzv. UPS), ktorý ju počas centrálneho výpadku elektriny udrží pri živote a vaša domácnosť bude pod 100% kontrolou.“

Je na vás, ako sa rozhodnete svoju domácnosť „prebúdzať“ pri príchode domov. Aby mala vaša smart domácnosť význam, tak vám musí uľahčiť čo najviac činností spojených s ovládaním vášho domu a spotrebičov. Už nemusíte (ale môžete) používať klasické kľúče od vášho domu/bytu – na odomknutie dverí vám postačí váš odtlačok prsta. Zosnímaním odtlačku sa odomknú dvere a vypne sa alarm. Po týchto dvoch akciách sa automaticky spúšťa príchodová scéna – ak je tma, tak sa zapnú svetlá/zatiahnu žalúzie, pričom sa spustí vaša obľúbená hudba a začne proces prípravy kávy. Toto je iba jedna z XY možností, ktoré smarthome systém ponúka. Záleží len na vašich potrebách a kreativite (sa medze nekladú).

Krásna predstava, však? A pritom inštalácia takéhoto systému nie je extra náročná, nie sú potrebné takmer žiadne stavebné zásahy a nie je ani taká drahá, ako si (pravdepodobne) myslíte. Áno, zadarmo to nebude, ale výsledok stojí za to :).

Pre najnáročnejších užívateľov máme ešte jeden tip – aj existujúci bezpečnostný systém, napr. od spoločnosti Jablotron, viete prepojiť s inteligentnou domácnosťou FIBARO! Ako na to? Stačí využiť Fibaro Smart Implant, ktorý dokáže prečítať binárne a analógové signály z naprogramovaných výstupov modulu JA-118N, pripojeného do základnej zbernice alarmu. Inou možnosťou je priama integrácia alarmov DSC alebo Satel do systému Fibaro – prostredníctvom existujúceho pluginu od vývojárov Fibaro. Aj systém Homey poskytuje možnosť integrovania alarmových systémov ako Satel Integra alebo Yale Smart System.

Zabezpečenie majetku a súkromia sme zhrnuli. Teraz sa pozrieme na to, ako dokáže inteligentná domácnosť ochrániť vás a váš majetok pred pohromami ako oheň, voda, plyn.

V živote sa stretávame s rôznymi nepríjemnými, občas až život ohrozujúcimi situáciami, ktorým je niekedy veľmi ťažké predchádzať (prevencia je však najdôležitejšia!). Medzi tieto nepríjemné situácie jednoznačne patrí požiar, unikajúca voda/plyn a pod. Máme však dobrú správu, smarthome systém dokáže takéto pohromy včas detekovať a dokonca aj z časti eliminovať – autonómne! Na to, aby ste dokázali predísť požiaru, záplave domu, či vniknutiu extra znečisteného ovzdušia vyvinula spoločnosť FIBARO sériu citlivých senzorov – pre každú z týchto situácií.

Stačí chvíľka nepozornosti a môže sa stať nešťastie v podobe zabudnutej žehličky na žehliacej doske alebo vypadnutého uhlíka z krbu a pod. FIBARO dymový senzor je neustále v pohotovosti a v prípade, že takáto situácia nastane, ihneď vám o tom pošle hlásenie na váš smartfón v podobe notifikácie, a taktiež môže aktivovať zvukovú a svetelnú sirénu, aby vás a vašu rodinu včas upozornil o možnej hrozbe.

Vašu domácnosť a domácnosť vašich susedov môže ohroziť aj iný živel – voda. Mnohí z nás už zažili vytopený byt/dom a nahnevaných susedov. Nič príjemné, však? Staré vodovodné potrubie, pokazená práčka alebo pretekajúci záchod, toto všetko môže vo vašom byte vytvoriť bazén, o ktorý nemáte záujem. Riešenie? V prvom rade je to použitie FIBARO záplavového senzora, ktorý v prípade detekcie úniku vody okamžite vyšle informáciu o hrozbe záplavy do riadiacej jednotky FIBARO Home center 2, ktorá už vie čo má robiť (nastavená scéna – vytopenie).

Riadiaca jednotka okamžite odošle príkaz do Popp regulátora prietoku vody, aby ihneď uzavrel hlavný prívod vody – krízová situácia je (z časti) vyriešená. V tom istom momente vám RJ o všetkom čo sa doma deje pošle notifikáciu, aby ste mali dokonalý prehľad o situácii. Rovnakým spôsobom sa vie tento systém, resp. domáca automatizácia postarať aj o únik plynu. Detekcia = akcia.

Spoločnosť FIBARO má v ponuke aj CO senzor (detekcia oxidu uhličitého), ktorý dohliada na čistotu ovzdušia vo vašej domácnosti. Ak CO senzor nameria zvýšenú hladinu oxidu uhličitého vo vašej domácnosti, tak vás bude o tejto situácii okamžite informovať notifikáciou, pričom automaticky spustí čističku vzduchu, aby bola vaša rodina v absolútnom bezpečí. Kombinácia FIBARO senzorov s doplnkami tretích strán vám poskytne takmer dokonalé zabezpečenie voči nepredvídateľným pohromám.

Pravdepodobne najjednoduchšou a najlacnejšou možnosťou smart zabezpečenia je použitie Wi-Fi senzorov a detektorov značky SHELLY. Keďže ide o Wi-Fi zariadenia, ktoré sa pripájajú priamo k domácemu routeru, tak nie je potrebná žiadna riadiaca jednotka. Vzdialený prístup a príjem notifikácií je samozrejmosťou, stačí vám smartfón a prístup na internet. Napríklad batériový senzor SHELLY H&T dokáže neustále sledovať teplotu a vlhkosť v miestnosti – ak dôjde k prudkej zmene niektorej z týchto hodnôt, tak vás okamžite upozorní prostredníctvom notifikácie, vďaka čomu môžete včasným zásahom predísť prípadným škodám na zdraví a majetku. SHELLY Flood, teda záplavový senzor s meraním teploty stráži domácnosť pred vytopením. A to je iba základ ponuky. O možnostiach Wi-Fi produktov SHELLY sa viac dozviete v recenzii – už čoskoro na našom webe.

Tip na záver

Máte vonkajšie žalúzie s motorickým ovládaním? S použitím Netatmo meteostanice a Netatmo dažďového senzora viete žalúzie použiť ako štít pred dažďom a vaše okná nebudú súce na umývanie po každej prehánke (toto ocenia hlavne ženy v domácnosti 🙂). A čo sa stane, keď sa spustí extra silný vietor, ktorý by mohol vaše žalúzie poškodiť? Aj na toto vie smarthome systém reagovať. S použitím kombinácie analógové anemometra a FIBARO Smart Implantu budú v bezpečí aj vaše žalúzie. Keď sa dvihne rýchlosť vetra nad hraničné hodnoty, tak riadiaca jednotka FIBARO vytiahne vaše žalúzie do ochranného skeletu, kde budú v úplnom bezpečí.

Sme na konci a vy ste určite postrehli, že možnosti smarthome systému sú skutočne obsiahle. Do tohto systému sa dá zapojiť takmer všetko! Tento systém vám život nie len uľahčuje, ale vás aj chráni – vždy a za každých okolností.

Tento článok vznikol v spolupráci so SmarterHOME, dodávateľom smart riešení pre domácnosti/firmy a oficiálnym distribútorom značiek FIBARO, Homey, Danalock, DoorBird, Shelly, MCO HOME a iných.

Prečítajte si aj:

Poradíme vám, ako vytvoriť inteligentné chladenie a tienenie

Značky:

Miroslav Illéš

Miroslav Illéš
OUTDOOR | PRÍRODA | AUTOMOBILY | TECHNOLÓGIE