V skratke, sieť Onion zostáva aj naďalej bezpečná.

Informovali o tom členovia komunity na oficiálnom blogu aplikácie Tor, ktorá využíva službu Onion. Na základe medializovaného príspevku sa objavila informácia, že táto sieť nie je bezpečná a orgány činné v trestnom konaní sa dokázali dostať k údajom používateľov.

Na blogu sa uvádza, že ide pravdepodobne o útok, ktorý bol vedený na dávno nepoužívanú aplikáciu Ricochet, pretože obsahovala potenciálnu zraniteľnosť. V súčasnosti existuje fork tejto aplikácie, ktorý má zraniteľnosť opravenú. Ide o verziu Ricochet-Rrefresh.

tor browser sept 2024Zdroj: TOUCHIT

Najlepším spôsobom, ako udržiavať svoje súkromie a zabezpečenie na najvyššej úrovni, je používať aktualizované verzie softvéru. Používatelia nemusia vyhľadávať žiaden samostatný softvér a na prehliadanie internetu majú Tor Browser. Na oficiálnom blogu sa uvádza, že sieť Onion je zdravá a nie je ničím skompromitovaná.

Organizácia zastrešujúca túto sieť a prehliadač Tor hovorí o tom, že budú tento prípad skúmať aj naďalej. Žiadajú každého, kto má akékoľvek informácie a detaily o podobnom útoku, aby im umožnil k nim nahliadnuť. Nehľadajú informácie, ktoré by mohli používateľov deanonymizovať. Zaujímajú sa o informácie, ktoré získala skupina CCC, aby mohli aj oni relevantne analyzovať, kde presne nastala chyba.

Ďalej uvádzajú, že používatelia, ktorí využívajú sieť krátkodobo, sú oveľa viac chránení. Používatelia, ktorí používajú tento prehliadač ho spravidla využívajú po kratší časový úsek. Nejde o klasický prehliadač a preto nie je vhodný na bežné surfovanie. Aj vďaka tomu, že ho používatelia využívajú len v kratších časových reláciách, sú veľmi dobre chránení voči odhaleniu.

Zdroj: Tor project

Prečítajte si aj:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.