Synology NAS je sieťový disk s vlastným operačným systémom, ideálny do každej firmy.

Najmä však do firiem, ktoré nie sú tak veľké, aby mali vlastných administrátorov na správu dátových úložísk a správu súborov. DSM systém, ktorý beží na týchto staniciach je vhodný do domácnosti aj do firmy.

Poskytuje tak široké nastavenia, že si „scenár“ využitie sieťového úloižska, každý vyberie podľa seba. Vo firme napríklad na emaily alebo zálohu počítačov, doma napríklad ako multimediálny server na filmy.

Jednou z hlavných výhod je podpora Active Directory. Už nie je potrebné mať Windows Server edíciu. Postačí sieťový disk od Synology. Pointou je nielen technická vybavenosť ale aj možnosť jednoduchej správy. Každý používateľ bude môcť využívať svoj dátový priestor a využívať svoje aplikácie. Zatiaľ je nevýhodou, že nie je možné migrovať dáta z vášho Active Directory servera na AD v Synology. Všetky údaje musíte vytvoriť od začiatku a ručne.

Privilégiá sa dajú nastaviť naprieč celý systémom. Toto je ideálne riešenie aj na zdieľané pracoviská. Zamestnanci môžu využiť akýkoľvek voľný počítač vo firme, ktoré slúžia pre tých, ktorí prídu do kancelárie. Do aplikácií na sieťovom disku sa prihlásia cez webový prehliadač.

Špecialita navyše je napríklad možnosť povoliť prihlásenie vybraných používateľom v preddefinovaných časoch. Ak nechcete, aby zamestnanci trávili neprirodzene veľa času v práci, stačí im definovať rozsah časový, kedy sa môžu prihlásiť. Napríklad nie skôr ako o deviatej hodine ráno a nie dlhšie ako do pol siedmej večer.

Synology má okrem NAS aj router. Ten podporuje až 4 simultánne vysielanie údajov naraz. Teda pre štyri zariadenia súčasne. Router sa hodí aj do veľkej firmy, kde má možnosť prideľovať prenosové rýchlosti na jednotlivé zariadenia v sieti alebo aplikácie.

Router Synology RT2600ac má aj funkciu Smart WAN. Port LAN 1 sa dá použiť aj na záložné pripojenie. Ideálne pre firmy, ktoré sú kriticky závislé od internetu. Výrobca poskytuje aj vlastnú VPN službu s názvom VPN Plus. Extra vlastnosť je Site-to-Site pripojenie medzi dvomi routermi, napríklad v rôznych mestách. Vtedy nie je treba vytvárať zakaždým nové VPN pripojenie a čakať. Medzi dvomi bodmi bude VPN pripojenie vždy aktívne.

Služba je licencovaná. Jednu licenciu na jedno pripojenie získate zadarmo s routerom. Používať sa dá aj tak, že môžete kúpiť desať licencií pre dvojnásobok počítačov. Ideálne vtedy, ak máte vo firme viac počítačov, no nie všetci potrebujú v rovnakom čase VPN službu.

Značky:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.