Služba na četovanie a volanie zvyšuje mieru súkromia.

Po novom sa nebude ostatným zobrazovať vaše telefónne číslo. Známe bude len osobám, ktoré ho už majú vo svojich kontaktoch v telefóne. Služba Signal sa zaraďuje medzi súkromné komunikátory, ktoré to s bezpečnosťou a ochranou súkromia myslia naozaj vážne. Doteraz jedinou nepríjemnosťou mohlo byť práve párovanie vašej osoby na základe telefónneho čísla, podobne ako na WhatsApp. Medzi bezpečné komunikátory sa zaraďuje aj Threema.

Profilové meno + používateľské meno

Ako služba Signal uvádza na svojich stránkach, telefónne číslo budete stále potrebovať pri registrácii do služby. Iniciovať konverzáciu s novým človekom však budete môcť aj bez toho, aby toto číslo videl a bude vidieť iba vaše profilové meno. Takisto si budete môcť nastaviť jedinečné používateľské meno, ktoré bude slúžiť na prihlasovanie.

To bude odlišné od profilového mena. Na to, aby ste túto funkciu mohli využiť, je potrebná najnovšia verzia aplikácie. V našom prípade máme takúto aplikáciu nainštalovanú a je pravdepodobné, že aj ostatní používatelia nielen celosvetovo, ale aj na Slovensku ju majú dostupnú.

Vaše číslo nebude odhalené

Novinka dostáva ukrývanie telefónnych čísiel ako predvolenú vlastnosť, no používatelia môžu v nastaveniach zmeniť toto správanie. V prípade, že požadujete, aby vás ostatní našli podľa vášho telefónneho čísla, môžete túto funkciu povoliť. Bezpečná komunikácia platí nielen pri četovaní s jednou osobou, ale aj v skupinách. Telefónne číslo sa zobrazí len tým používateľom, ktorí ho už majú uložené a poznajú ho. Spojiť s niekým sa môžete aj cez QR kód z aplikácie a nemusíte prezrádzať vaše číslo.

Bez obáv, ukrývanie čísla je voliteľné

Služba takisto upozorňuje na to, že fotografia aj vaše meno, zostanú aj naďalej viditeľné. Aplikácia rešpektuje súkromie používateľa, roky je na tom postavená. Používatelia, ktorým doterajší spôsob vyhovoval a nepotrebujú pritvrdzovať ochranu súkromia, nemusia nič meniť. Základom totiž je, že vás ostatní budú môcť podľa telefónneho čísla nájsť. Ak totiž nastavíte príliš silné reštriktívne opatrenia, ostatní používatelia ani len nebudú vidieť, že ste zaregistrovaný v tejto službe.

usernames-link qr signalZdroj: Signal

Zdroj: Signal

Prečítajte si aj:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.