V redakcii sa nám na test objavila už nejedna akčná kamera a každá bola svojím spôsobom a vlastnosťami výnimočná a opakom to nebude ani pri tejto akčnej kamere od Čínskeho výrobcu XiaoYi alebo jednoducho,  ako ju nazýva výrobca (Yi).

Yi kamera má oproti konkurencii výhodu hlavne v megapixeloch a ponúka rozlíšenie až 16 MPx, pričom väčšina akčných kamier na trhu ponúka okolo 12MPx. Zorné pole kamery je dostatočne široké a využíva HD asferickú čočku s širokouhlým objektívom s pohľadom 155° a ohniskom F/2.8. Procesor kamery je Ambarella A7LS so snímačom obrazu Sony Exmor R CMOS s rozlíšením 16Mpx (4608×3456 px)

Nahrávanie videozáznamu je možné vo viacerých formátoch a režimoch. Možnosti sú rôzne od 2K cez FullHD 1080p až po 480p s 240fps pre spomalené zábery. Zaujímavou možnosťou sú aj časozberné videá a fotografie s plným rozlíšením 16 Mpx. Kamera má samozrejme aj stereo záznam zvuku  (96 Khz / 92 dBA ) cez zabudovaný mikrofón a reproduktor pre zvukové oznámenia a vyhľadanie kamery.

preview_nowat

Kvalita fotografií a videozáznamu

Videozáznamy a fotografie vytvorené s touto kamerou dosahujú naozaj výborné výsledky. Snímač sa môže pochváliť vysokou citlivosťou a nízkou úrovňou šumu. Pri oblačnej scéne a iných zhoršených svetelných podmienkach získate výbornú kvalitu.

Snímka3_nowat

Ponuka fotografovania – klasické fotky, časovač, časozberná fotografia (time-lapse), a sériové snímanie. formát 4:3 = 16/13/8/5 MPx a formát 16:9 = 12MPx. Maximálne rozlíšenie fotografií  (4608×3456 px) 16Mpx. Podpora časozberných fotografií (0.5s, 1s, 2s, 5s, 10s, 30s, 60s)

Ponuka videozáznamu – klasický videozáznam,  short video (krátke video 640×480 4:3 30fps) a časozberné video (time-lapse) s viacerými nastaveniami pre efektný výsledok. Záznam videa je vo formáte MP4 s HD kódovaním H.264. Dostupné rozlíšenia a snímkovanie : 2K (30fps) 1080p (60, 48, 30, 24 fps) 960p (60, 48 fps) 720p (120, 60, 48 fps) 480p (240fps) Video štandard – NTSC/PAL

 

Absencia pokročilých nastavení obrazu a displeja

Kamera má na oplátku nevýhodu oproti konkurentom, že nedisponuje žiadnym displejom pre ukážku aspoň nastavených preferencií. Všetky pokročilejšie nastavenia je možné regulovať len pripojením k smartfónu pomocou wifi. Ale aj v týchto nastaveniach nám chýbajú niektoré možnosti ako ISO, vyváženie bielej a pod.

Samotný smartfón, ale nie je podmienkou pre záznam videí a fotiek, to zvláda kamera pomocou vlastných ovládacích tlačidiel a orientujete sa podľa informačných diód. Ovládacie tlačidlá sú k dispozícii celkovo 3 a informačné diódy sú k dispozícii 5×, aby ste presne vedeli či natáčate video alebo ste v režime fotografovania a v neposlednom rade informácia o stave batérie a pripojenia cez wifi alebo bluetooth. Kamera nepodporuje stabilizáciu obrazu.

Konektivita a aplikácia Yi Action

Konektivita kamery je wifi a bluetooth. Pomocou wifi sa kamera spojí s aplikáciou Yi Action, ktorá je kompatibilná a dostupná pre operačné systémy Android a iOS. Cez aplikáciu si prenášate obraz do vášho smartfónu a tak reálne vidíte čo natáčate a fotografujete. V aplikácii sa nastavujú aj všetky ostatné parametre a funkcie, nakoľko kamera nedisponuje žiadnym displejom. V nastaveniach kamery je pomerne dostatok preferencií, ktoré si môžete prispôsobiť podľa predstáv.

Niekoľko z nich je napr. – rozlíšenie, snímkovanie (fps), zaostrovanie, automatický režim pri slabom osvetlení, rotácia snímaného obrazu dolu hlavou, núdzová záloha, hlasitosť reproduktoru, vypnutie informačných diód, čas a dátum (možnosť zobrazenia aj v záznamoch), automatické vypnutie po vami určenom čase nečinnosti kamery, dostupné miesto na úložisku a vyhľadanie kamery pomocou zvukového signálu z kamery.

Dosah kamery k smartfónu cez wifi pripojenie je deklarovaný do 100m. Aplikácia je v angličtine, pričom sa udáva že by mala byť aj v Češtine, ale túto možnosť sme nenašli a tak sme pokračovali v anglickom menu, ktoré je prehľadné a dobre zrozumiteľné. Fotografie a videá je možné priamo v aplikácii upravovať, strihať, pridávať zvukovú stopu a pod. Aplikácia má aj vlastnú sociálnu sieť, kde môžete pridávať svoje fotografie, videá a podeliť sa s nimi s ostatnými používateľmi. Je to niečo na spôsob Instagramu. Prihlásenie môže byť realizované aj cez facebook konto.V ponuke je aj priame zdieľanie súborov na facebook, instagram, google disk a pod. A napokon Vám ponúka aplikácia aj možnosť nákupu samotnej kamery alebo dokúpenia príslušenstva prostredníctvom Amazonu.

 

Tlačidlá/informačné LED diódy

Informačné LED diódy a tlačidlá – Predná časť je vyhradená objektívu a tlačidlu napájania kamery, ktoré je podsvietené (3farby). Kamera sa zapína kratším podržaním tohto tlačidla a dlhým podržaním sa vypína. Krátke stlačenie tlačidla napájania v zapnutom stave prepína režim foto/video. Podsvietenie tlačidla napájania signalizuje aj stav batérie a nabíjanie. Modrá farba signalizuje kapacitu nad 50%, fialová rozmedzie medzi 50-15% kapacity a červená farba minimum dostupnej kapacity batérie. Pri nabíjaní kamery svieti toto tlačidlo na červeno a po plnom nabití samé zhasne.

Vrchná časť kamery obsahuje tlačidlo spúšte fotoaparátu/kamery a diódu, ktorá červenou farbou signalizuje že je kamera v režime videa a keď nesvieti kamera je v režime foto, to isté platí aj pre diódy v spodnej a zadnej časti kamery. V ľavej stene kamery sa nachádza tlačidlo pre párovanie Wifi/bluetooth s modrou LED diódou.

Original_nowat

Batéria

Batéria kamery je jednoducho vymeniteľná a nachádza sa po krytom v zadnej časti. Je od výrobcu Sony s kapacitou 990 mAh čo kamere vystačí na cca 100minút nahrávania pri spárovaní cez wifi a cca 140 minút bez wifi pripojenia. Samozrejme, veľa záleží aj od nastavených preferencií a vonkajšej teploty. Výhodou je oproti niektorej konkurencii nabíjanie pomocou microUSB kábla a to aj s power bankou, solárnou nabíjačkou a pod. čo sa môže hlavne prírode a na výletoch hodiť. Nabíjanie batérie trvá cca 1,45 hod.

20160219_231444

Dostupné sloty

Kamera má pod krytkou v zadnej  časti slot na microSD kartu do maximálnej kapacity 64GB (odporúča sa class 10) čo vystačí na cca 4 až 5 hod záznamu. Pod krytkou sa ešte nachádza microUSB port pre nabíjanie batérie a microHDMI port pre pohodlné prepojenie kamery napr. s TV a tak pozerať vytvorené videá a fotografie.

1571_nowat

Vyhotovenie kamery

Kamera je vyrobená s polykarbonátu a podľa údajov od výrobcu je nárazu vzdorná. Teploty zvláda v rozmedzí -20°C do +45°C. Rozmery kamery sú 60,4 mm × 42 mm × 21,2 mm a váha s vloženou batériou 76,6 gramov. Kamera obsahuje v spodnej časti klasický kovový závit pre uchytenie k príslušenstvu.

20160218_144228_nowatBalenie

Kamera XiaoYi sport, microUSB kábel, batéria Sony 990 mAh.

Príslušenstvo

V ponuke výrobcu je niekoľko druhov príslušenstva pre Yi kameru, ale veľkou výhodou je kompatibilita s príslušenstvom od výrobcu GoPro. Uvádza to výrobca, my sme to osobne neskúšali ale dôverujeme tejto informácii.  V priamej ponuke predajcu je možné zakúpiť :

  • Vodotesné puzdro ( vodotesnosť do 40m )
  • Selfie tyčka s bluetooth ovládačom (výborná kvalita, vyhotovenie z hliníku, samostatný ovládač)
  • Držiak do ruky na vode odolné puzdro
  • Držiak na bicykel
  • Držiak na cyklistickú helmu
  • Držiak na ruku (materiál neoprén + nastaviteľná veľkosť)
  • Držiak na hlavu
  • Držiak na hruď (hrudný pás z neoprénu + nastaviteľná veľkosť)
  • Odolné puzdro v Camo (maskáč) farbe ( možnosť vloženia : kamera, vode odolné puzdro, selfie tyč, malý držiak na kameru alebo mini statív + batérie a skrutky)

Všetko uvedené príslušenstvo ku kamere sme mali možnosť vyskúšať. A môžeme skonštatovať že je vo výbornej kvalite a každé jedno si nájde svoje uplatnenie pri rôznych športových aktivitách a činnostiach. Najviac nás však oslovilo šikovné vode odolné puzdro, pomocou ktorého sa pripája kamera ku väčšine ostatného príslušenstva. Ďalej to bol držiak na ruku, ktorý sa pohodlne nosí, netlačí a máte možnosť vytvárať zábery pri všemožných činnostiach.

A napokon to bola ešte kvalitne spracovaná hliníková selfie tyč so samostatným bluetooth ovládačom, ktorým na diaľku prepínate režim foto/video a vytvárate samotné zábery (dosah bluetooth 10m). Životnosť batérie v ovládači je uvádzaná na cca 1 rok, čo je výborné a v prípade vybitia sa dá jednoducho vymeniť.

uchyt na dlaň_nowat

 

Odporúčaná maloobchodná cena kamery bez príslušenstva je : 104,90 €

Rozšírené balenie + hliníková selfie tyč s bluetooth ovládačom za odporúčanú cenu : 139 €

Zapožičal : IRD

Hodnotenie.
+ kvalita videozáznamu a fotografií, cena, jednoduchosť a funkčnosť, kompatibilita s príslušenstvom GoPro
 absencia displeja a pokročilých nastavení obrazu, slabšia výdrž na batériu, podpora microSD kariet len do 64 GB

Verdikt touchIT

Kamera podáva slušné výkony a verné podanie obrazu, čo je v jej cenovej kategórii nie vždy skutočnosťou. Aj na niektoré nedostatky sme s ňou boli pomerne spokojný. Výrobca kamery ju vyhlasuje ako priameho konkurenta mnohonásobne drahšej jednotky na trhu GoPro. A to hlavne v pomere ceny a výkonu. Cena je odlišná to je pravda, ale či je táto kamera priamy konkurent pre GoPro nie sme presvedčený. Kamera podáva naozaj vynikajúce výkony v podobe jemného rozlíšenia a kvalitného záznamu videí a fotografií, no stále jej chýbajú pokročilejšie nastavenia a aspoň malý displej.

 

Miroslav Illéš

Miroslav Illéš
OUTDOOR | PRÍRODA | AUTOMOBILY | TECHNOLÓGIE