Na Slovensku sa objavil nový typ drona – Xiro Xplorer. Dodáva sa v troch verziách: Xplorer, Xplorer V a Xplorer G. Základná verzia je po vybalení zo škatule pripravená na let, dodáva sa bez kamery a má možnosť neskoršieho vylepšenia o prvky z vyšších modelov. My sme testovali verziu Xplorer V s gimbalom s 3-osovou stabilizáciou a integrovanou Full HD kamerou, ako aj živý prenos obrazu z lietajúceho drona. Verzia Xplorer G je pripravená špeciálne pre kameru GoPRo Hero 3 a 4 a ponúka tiež 3-osovú stabilizáciu tejto kamery. Všetky tri verzie sú poháňané batériou s kapacitou 5200 mAh, čo umožňuje 25 minút letu tohto drona.

Používateľ môže použiť tri režimy prevádzky: začiatočník, pokročilý a expert. Režimy prevádzky súvisia s tým, ako citlivo reaguje dron na povely z diaľkového ovládača. Pilot pritom môže použiť príkaz na návrat na miesto vzletu či pristátie drona na aktuálnom mieste letu. Pokiaľ sa Xplorer dostane mimo dosahu diaľkového ovládača alebo stratí s ním inak spojenie, vráti sa automaticky na miesto vzletu. Práve preto obsahuje presný prijímač GPS signálu. S mobilnou aplikáciou si môžete aj zostaviť autonómny let drona, ktorý bude obsahovať 16 bodov jeho preletu.

XiroRozlozeny_vyd2015_6_nowat

Zaznamenávaný obraz sa prenáša cez Wi-Fi do smartfónu, a to do vzdialenosti 800 metrov. Vysielač tiež obsahuje držiak na smartfón, my sme použili Samsung Galaxy S6 edge plus a v pohode sa do držiaka vošiel. Na displeji smartfónu sa monitorujú niektoré parametre ako je napätie batérie, výška, teplota, GPS súradnice a pod.

Podstatné je však to, ako sa s ním lieta, a to je zážitok. Nemusíte sa totiž obávať, že s ním nebudete vedieť lietať. Má špeciálne tlačidlá, pomocou ktorých odštartujete aj pristanete, čo sú obyčajne najťažšie etapy letu. Aplikácia XIRO existuje pre iOS a Android a umožňuje aj priamy pohľad z kamery drona a je to úžasný pohľad. Pozrite si priložené video a zistíte, že kvalita záznamu obrazu je veľmi dobrá. K dispozícii je aj režim Follow me – teda dron vás automaticky sleduje a nahráva obraz bez toho, aby ste na to museli mať druhého človeka. Podmienkou je voľný priestor bez stromov a elektrických stĺpov, ktorým sa Xplorer sám nevyhne.

Cena: Xplorer – 499 EUR, Xplorer G – 899 EUR, Xplorer V – 999 EUR
Zapožičal: shop.uavonic.com

Tento článok vyšiel aj v tlačenom februárovom vydaní touchIT, č. 1/2016, preto sa niektoré skutočnosti uvednené v článku môžu odlišovať oproti aktuálnemu dátumu publikovania.

Značky:

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.