Apple niečo kuchtí, ale v najbližšom čase nám to neukáže.

Samsung, Huawei, Motorola, Oppo a teraz najnovšie aj Google s Pixel Fold. Všetky tieto spoločnosti už predstavili skladacie telefóny, niektoré dokonca stihli aj viac generácií. Stále však medzi nimi chýba Apple, teda výrobca ktorý sa z hľadiska počtu celosvetovo predaných kusov telefónov zväčša zaraďuje na druhé miesto za Samsung.

Ako informuje portál 9to5mac.com, je prakticky isté, že spoločnosť z Cupertina na takýchto zariadeniach pracuje. Zdroje oboznámené so situáciou v Apple tvrdia, že existuje už niekoľko rozličných prototypov skladacieho iPhonu a iPadu. Údajne z technického hľadiska pripomínajú najmä telefóny Z Flip a Z Fold od Samsungu.

Sú však ešte ďaleko od čo i len predprodukčného zariadenia a známi odborníci na Apple Ross Young a Ming-Chi Kuo sa zhodli, že prvý skladací produkt od Apple by mohol byť predstavený najskôr v roku 2025 (hoci Kuo predtým spomínal možnosť príchodu skladacieho iPadu už o rok skôr so stojanom z uhlíkových vlákien).

Minulý rok zase Young tvrdil, že Apple rokuje so svojimi dodávateľmi o objednávke 20-palcových displejov pre skladací notebook. Samozrejme, aj v tomto prípade ide prakticky s istotou len o experimentálne prototypy a žiadny z týchto návrhov nie je produktom, ktorý by mal čoskoro uzrieť svetlo sveta. Napriek tomu je zaujímavé vidieť, že hoci mať skladacie zariadenie nie je pre Apple prioritou, spoločnosť túto myšlienku do budúcnosti nevylučuje.

Skladacie zariadenia ako také všakstále nemajú isté, že nebudú nasledovať napríklad osud telefónov a televízorov s 3D zobrazením. Hoci im pred viac ako dekádou mnohí predpovedali sľubnú budúcnosť, napokon sa na trhu nepresadili a odišli do zabudnutia.

Pri skladacích zariadeniach sú tieto obavy namieste aj z dôvodu ich vysokej ceny a na druhej strane výrazných kompromisov. Medzi ne patria slabšia odolnosť, horšia výdrž batérie či slabšie fotoaparáty (v porovnaní s klasickými fotomobilmi, ktoré sú zväčša aj o čosi lacnejšie). Nevýhodou je tiež záhyb v mieste skladania displeja, ktorý nájdeme na takmer každom skladateľnom zariadení.

Zdroj: 9to5mac.com

Prečítajte si tiež:

Branislav Caban

Branislav Caban
Okrem technologických tém sa snažím prinášať aj tie so spravodajským nádychom a rôzne zaujímavosti. Moja e-mailová adresa je bcaban@touchit.sk.