Telefón Galaxy Fold spoločnosť Samsung nielen ukazovala na výstave IFA Berlin, ale naozaj ho dávala aj do rúk na vyskúšanie novinárom, ale aj návštevníkom tejto výstavy. Demonštrovala tým najmä to, že žiadne problémy s otváraním či lámaním displeja v druhej verzii nemá. Miesto na stánku firmy Samsung s prezentáciou Galaxy Fold tak bolo v obložení návštevníkov od rána do večera každý výstavný deň.

Ako sa dostať k testovaniu Folda?

My sme vymysleli stratégiu, že 5 minút pred otvorením stánku sme stáli pripravení na štart tesne pri dverách. Úderom 10 hodiny sme sa rozbehli cez celý stánok a k vysnenému miestu pribehli ako tretí v poradí. Za nami sa už vytvoril poriadny rad tak na dve hodiny čakania. Po pár minútach sme mali Galaxy Fold v rukách a prinášame vám tak naše prvé pocity z jeho testovania.

Predovšetkým je to telefón, ktorý najviac vynikne keď je otvorený. Vtedy vidíte hlavnú obrazovku na 7,3 palcovom displeji a vyzerá to výborne.

Áno, jasne vidíte miesto, kde sa displej ohýba. Rovnako ikonu na internetový prehliadač v našom prípade umiestnenú v mieste ohybu nestlačíte vtedy, keď je telefón napoly otvorený. Aj vtedy, keď je displej celkom otvorený zistíte, že táto plocha je na dotyk menej citlivá.

Z bočnej strany sa dá vytiahnuť panel s ikonami aplikácii a tieto tak ľahko spustíte. Tu sa prejaví naplno výhoda veľkého displeja – môžete mať naraz spustených veľa aplikácií a veľkosti okien presne prispôsobovať podľa seba. Informácie medzi aplikáciami sa dajú tiež ľahko prenášať. Displej podporuje HDR.

Celkovo šesť fotoaparátov

Nad displejom vpravo hore je umiestnená dvojica fotoaparátov: 10 Mpx Sefie, F/2.2 a jedna RGB kamera na meranie hĺbky. Znamená to, že Sefie môžete mať aj s efektne rozostreným pozadím.

Predný displej má veľkosť 4,6 palcovom, čo považujeme v dnešnej dobe za malú uhlopriečku, no tu má skôr informačnú hodnotu. Reálne pracovať budete na veľkej hlavnej obrazovke s uhlopriečkou 7,3 palca. Aj nad malým 4,6 palcovým displejom je selfie fotoaparát 10 MPx F/2.2. Môžete robiť fotky aj video, k dispozícii sú efekty pozadia tak, ako v prípade Galaxy Note 10.

Na zadnej strane telefónu je trojica hlavných fotoaparátov – 16 MPx ultraširoká kamera, 12 MPx hlavná kamera a 12 MPx telekamera. Takto môžete robiť 2× a 0,5× zoom, sú k dispozícii efekty pozadia a duálna optická stabilizácia. Je to obdobná výbava zadných fotoaparátov ako v prípade Galaxy Note 10. Režimy natáčania videa sú 4K UHD 60 fps (3840 × 2160), 1080p FHD 60 fps (1920 × 1080) a 720p HD 30 fps (1280 × 720).

Dve batérie

Kapacita batérie je 4380 mAh a je to duálna batéria (pod každým z displejov). 5G model má kapacitu 4235 mAh, výrobca aj tu deklaruje celodennú výdrž. Rýchle nabíjanie je k dispozícii cez kábel alebo bezdrôtovo. Samozrejmosťou je Bluetooth a Wi-Fi pripojenie v najnovších verziách. Kapacita pamäti je 12 GB RAM s 512 GB vnútornej pamäti. LTE model má jednu eSIM kartu (výrobca deklaruje kompatibilitu s operátorom Orange) a jednu Nano SIM, 5G model má len jednu Nano SIM kartu na palube. Operačný systém je Android 9.

Snímače a tlačidlá

Telefónu Galaxy Fold chýba 3,5 mm jack port, je tu len USB-C. V dodávke sú však slúchadlá Samsung Galaxy Buds s bezdrôtovým bluetooth pripojením na telefón. Vo výbave sú stereo reproduktory. Fold má na palube nasledovnú výbavu snímačov: kapacitný snímač odtlačku prsta na jednej strane, akcelerometer, barometer, gyro sensor, geomagnetický snímač , hallov senzor, snímač priblíženia a RGB snímač svetla. Tlačidlá sú zapnutie, hlasitosť a Bixby (s voliteľným významom).

Rozmery Foldu sú v zatvorenom stave : 62,8 × 160,9 × 17,1 mm, v otvorenom 117,9 × 160,9 × 7,6 mm a hmotnosť je 276 gramov. Procesor je 8-jadrový a vyrobený 7 nm technológiou. Fold v prvej fáze príde v dvoch farebných verziách – strieborná a čierna. Ako príslušenstvo Samsung predáva kožený obal. Dodávané slúchadlá Galaxy Buds sa dajú dobíjať bezdrôtovo.

Ako sa s ním pracuje?

Najlepšia vlastnosť na Folde je veľký otvorený displej, kedy sa z telefónu stáva naozajstný tablet. Môžete pracovať lepšie, pohodlnejšie a viac si napr. užijete videá. Nadstavba nad operačným systémom od Samsungu určená pre rozkladací displej pôsobila vyladene, veľmi dobrá je aj zmena veľkostí okna. V zatvorenom stave je to pomerne hrubý telefón s malým displejom. To všetko treba vedieť predtým, ako sa budete rozhodovať o tom, či si na Folda počkať.

Zatiaľ je Fold určený pre bohaté krajiny v západnej Európe a domácu Južnú Kóreu, ďalej pribudne USA. O Slovensku sa síce nehovorí, ale náš odhad je, že do konca roka sa Fold na našom trhu ocitne. Či to bude táto verzia alebo už ďalšia, to nevieme. Cena je však už známa – 2000 eur za LTE a 2100 eur za 5G verziu. Mimochodom, v Nemecku sa bude predávať len 5G verzia Galaxy Fold.

Viac o Galaxy Fold na výstave IFA

Samsung Galaxy Fold teraz v predaji

 

Značky:

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.