Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

ŠKODA AUTO sprevádza v pozícii oficiálneho hlavného partnera a dodávateľa vozidiel aj tento ročník Tour de France (1. až 24. júl 2022).

Spoločnosť tak najväčšiu cyklistickú udalosť na svete podporuje už devätnástykrát. Organizátorom a vedeniu pretekov Tour de France bude pre zabezpečenie mobility alebo na sprievodné a servisné účely slúžiť 250 automobilov. K flotile bude okrem iného patriť ŠKODA ENYAQ iV s čisto elektrickým pohonom, ktorá poslúži riaditeľovi pretekov Christianovi Prudhommovi ako veliteľské vozidlo („Red Car“) v 16 z 21 etáp.

Martin Jahn, člen predstavenstva spoločnosti ŠKODA AUTO za oblasť Predaja a marketingu, zdôrazňuje: „Dlhoročná podpora cyklistiky patrí k pilierom našich sponzorských aktivít v oblasti medzinárodného vrcholového i amatérskeho športu. Na samom počiatku činnosti našej spoločnosti jej zakladatelia Václav Laurin a Václav Klement konštruovali a vyrábali bicykle, čo teda vytvára ideálny súlad so značkou. Preto máme veľkú radosť, že túto skvelú akciu môžeme sprevádzať aj v tomto roku.“

Už 109. ročník klasických cyklistických pretekov Tour de France odštartuje 1. júla takzvaným Grand Départ v dánskej Kodani. Tá sa tak stane najsevernejším miestom štartu v histórii súťaže. Tour de France pozostáva z 21 etáp pokrývajúcich celkovú vzdialenosť 3 300 kilometrov, vedie štyrmi krajinami a zahŕňa šesť horských etáp. Do cieľa na parížskom Champs-Élysées pelotón dorazí 24. júla.

ŠKODA AUTO je už devätnástykrát oficiálnym hlavným partnerom a dodávateľom vozidiel pre túto najväčšiu svetovú cyklistickú udalosť, pričom organizátorom a vedeniu pretekov poskytne 250 automobilov, ktoré poslúžia aj na servisné a sprievodné účely. Flotila bude okrem modelu ŠKODA ENYAQ iV zahŕňať aj modely ŠKODA OCTAVIA a ŠKODA SUPERB iV s plug-in hybridným pohonom.

Na čele pelotónu pôjde riaditeľ pretekov Christian Prudhomme v elektromobile ŠKODA ENYAQ iV. Na štarte každej etapy otvorí posuvnú strechu veliteľského vozidla a pomocou žltej vlajočky odmáva jej začiatok. Toto SUV poslúži Prudhommovi ako mobilné centrum pretekov už tretíkrát. V niektorých etapách použije ako „Red Car“ aj model ŠKODA SUPERB iV s plug-in hybridným pohonom.

Česká automobilka už dvanásty raz navrhuje krištáľovú trofej pre víťaza najväčších cyklistických pretekov sveta. ŠKODA AUTO okrem toho od roku 2015 sponzoruje Zelené tričko pre vedúceho jazdca bodového hodnotenia.

ŠKODA AUTO je navyše aj partnerom pretekov Tour de France Femmes, ktoré vyštartujú 24. júla. Osem etáp pokrývajúcich vzdialenosť 1 029 kilometrov účastníčky povedie z Paríža do La Planche des Belles Filles.

Kampaň ŠKODA AUTO „You have to love it. We do.“

ŠKODA AUTO pri príležitosti Tour de France spustila kampaň so sloganom „You have to love it. We do.“, ktorý propaguje v televíznych reklamách, na sociálnych sieťach i na svojich webových stránkach www.welovecycling.com. Na týchto stránkach nájdu cyklistickí nadšenci zaujímavé príbehy a informácie z Tour de France, rovnako ako aj tematickú súťaž. Vyhrať možno zájazd na Tour de France, podpísané Zelené tričko, bicykle, cyklistickú výbavu i predplatné pre fitness aplikáciu Strava. Užívatelia tejto aplikácie sa okrem toho budú môcť zúčastniť cyklistickej výzvy, ktorej víťaz získa svoje vlastné Zelené tričko.

Rozsiahle zapojenie do sponzoringu cyklistiky

Ako „hybná sila cyklistiky“ podporuje ŠKODA AUTO okrem Tour de France aj mnoho ďalších národných a medzinárodných cyklistických pretekov i súťaží pre amatérskych športovcov. Okrem pretekov Okolo Španielska („La Vuelta“) k ním okrem iného patrí aj amatérska súťaž L’Etape. Celosvetový seriál pretekov zastrešený Tour de France umožňuje ambicióznym cyklistom z radov amatérov dodatočne prejsť jednu z etáp súťaže.

V znamení udržateľnosti

ŠKODA AUTO v spolupráci so svojimi partnermi neustále pracuje na inovatívnych konceptoch udržateľnosti. Napríklad na Tour de France bude automobilka pre flotilu ENYAQ iV používať pneumatiky od svojho partnera Continental, ktoré obsahujú prímes z recyklovaných materiálov. Materiál kostry sa skladá výlučne z recyklovaných PET fliaš. Okrem bezpečnosti táto inovácia zabezpečuje aj výnimočné jazdné vlastnosti s minimálnym dopadom na životné prostredie. Tieto pneumatiky pre modely ŠKODA sú vyvíjané na zákazku. V úzkej spolupráci s partnermi chce automobilka v budúcnosti používať pneumatiky vyrobené z udržateľných materiálov aj v sériovej výrobe.

Značky: