Druhá generácia slúchadiel Gear IconX je tu a my sme boli zvedaví na to, ako si s nimi poradil Samsung tentoraz. Priznávame, prvý model na nás pôsobil rozporuplne. Aktuálny model sme už prijali inak. Mali sme už svoje skúsenosti a vedeli sme, čo od neho očakávať. Páči sa nám skombinovanie slúchadiel na hudbu a športovanie, avšak myslíme si, že nebudú úplne pre každého.

Gear IconX kúpite v troch farebných vyhotoveniach

Konštrukcia

Slúchadlá od Samsungu sú naozaj veľmi malé a sú menej nápadné ako model od Sony. Sú oblejšie a do ucha sa dávajú nastojato. Model od Sony sa nasadzuje podobným smerom ako normálne handsfree. Detail, podľa ktorého sa však rozhodovať nebudete. Gear IconX majú dotykovú plochu, ktorou sa dajú ovládať.

Kolíska na nabíjanie športových slúchadiel Samsung Gear IconX (2018)

Je to tým, že ide o model s možnosťou byť nezávislý na smartfóne. Ak športujete, naozaj mobil nepotrebujete. Majú snímač tepu a vlastnú pamäť na hudobné súbory. Aj tu platí, že je treba nahrať hudbu do adresára MUSIC a v oboch slúchadlách musí byť rovnaký obsah. Na to vás upozorní softvér, ktorý obsah vnútornej pamäte slúchadiel zosynchronizuje.

Vnútorná strana má snímač tepu, ktorý bliká načerveno a je ho vidno, podobne ako na vybraných smartfónoch od Samsungu. V balení je okrem kolísky a nabíjacieho kábla aj trojica návlekov na aretáciu v uchu a trojica silikónových návlekov do zvukovodu. Tiež je tu prepojovací microUSB a UCB-C konektor na to, aby ste mohli hudbu prenášať do slúchadiel (zapojených v kolíske) priamo, a to bez použitia počítača.

Super nápad a takpovediac plná výbava. Kolíska má dve LED diódy na prednej strane. Informujú o stave nabitia slúchadiel. Tretia LED dióda na zadnej strane informuje o nabití kolísky. Je tu aj tlačidlo Bluetooth, ktorým v kolíske resetujete slúchadlá a pripravíte ich na párovanie s novým zariadením.

Priamo do uší

Slúchadlá sa používajú nadmieru pohodlne. Naozaj sa netreba obávať toho, že by vám vypadli z uší. Dotykové ovládanie je niečo, na čo si treba chvíľu zvykať resp. sa naučiť. Ťahy po dotykovej ploche musia byť isté. Čiastočný pohyb vám môže pozastaviť hudbu, bude totiž rozpoznaný len ako dotyk.

Názov modelu / Technické parametreSamsung Gear IconX (2018)
TypBluetooth 4.2
Veľkosť meniča [mm]5,8
Odhlučnenie od okoliapasívne
Funkcia handsfreeáno
Frekvenčný rozsah [Hz]N/A
Konektor nabíjacej staniceUSB-C
Kapacita pamäte v slúchadlách [GB]4
Športové funkcieáno
Ambient Sound / Okolité zvukyáno
NFCnie
Výdrž batérie [hod.]5
Hmotnosť [g]2 × 7
Hodnotenie
Odhlučnenie od okolia4/5
Kvalita reprodukcie4/5
Pomer cena / výkon4/5
Cena [EUR s DPH]229,00

Dvojité ťuknutie ukončí hovor alebo posunie na ďalšiu skladbu, trojité ide na skladbu pred tým. Dlhé podržanie bude čítať predvoľby v menu, odobratím prsta z dotykovej plochy sa aktivuje naposledy prečítaná funkcia alebo odmietnutie práve prichádzajúceho hovoru.

Do slúchadiel si môžete nahrať dva zoznamy skladieb. Jeden napríklad pri cvičení a druhý na bežné počúvanie. To v prípade ak sa bavíme, že nechcete prehrávať hudbu zo smartfónu. Výhradu máme k prvotnej synchronizácii po spojení so smartfónom. Po vložení smartfónu do vrecka sa pár sekúnd prejavovalo trhanie zvuku v slúchadlách.

Pohľad na vnútornú stranu slúchadiel od Samsungu

Špeciálnou vecou je zameranie na športovanie – je tu funkcia osobného trénera. Príjemný ženský hlas vás bude sprevádzať zahriatím a samotným tréningom. Bude vám odpočítavať do štartu, tiež informovať o aktuálnom stave ako napríklad prejdených kilometroch a trvaní tréningu. V aplikácii Gear sa dá zvoliť, aké tempo chcete dosiahnuť. Vhodné aj pre začiatočníkov, ktorí nikdy nešportovali a chcú niečo robiť. Pokojne si zapnite aj zisťovanie tréningov, potom už sa o to netreba nijako starať a vaša aktivita bude rozpoznaná automaticky.

Koho by nejaké pokyny a hlasová asistencia rušila, dá sa vypnúť. Presne ako pri minulom modeli si treba zvoliť, ktoré slúchadlo bude to športové. Z neho budete počuť pokyny a bude vás snímať. Bude sa ale aj rýchlejšie vybíjať, a tak sa vám vybijú nerovnomerne, tak ako v prvej generácii.

Všetko je synchronizované s aplikáciou Samsung Health, v poznámke uvidíte aktivity nasnímané slúchadlami a nie smartfónom. Samozrejmosťou je spravovanie oznámení z aplikácií. Keď vám niekto volá, meno prečíta do uší, budete počuť aj zvonenie. Aplikácie, ktorých stavy majú byť oznamované, sa vyberajú v aplikácii Gear.

Softvér Samsung Gear na nastavenie vlastností slúchadiel

Zvuk

Aktívne odhlučnenie tu nie je a treba sa spoľahnúť na pasívne. To je ale dosť silné. Aj preto odporúčame počas tréningu zapnúť Okolité zvuky, aby ste cez vstavané mikrofóny počuli okolité zvuky a hlasy lepšie ako tlmene. Po zvukovej stránke sú veľmi vydarené a majú silné basy ako aj dobré podanie stredov a výšok. Pri priamom porovnaní ale na technológiu Sony nedosahujú. Ide o detaily, ktoré by vás pri výbere nemuseli ovplyvniť. Hrajú dobre, niekedy však máme pocit, akoby bol zvuk veľmi jemne zastrený.

TOP 3 argumenty:

  1. Športové funkcie, meranie tepu
  2. Nezávislosť na smartfóne
  3. Výdrž na batériu

Hodnotenie
+ pohodlné nosenie,
+ stabilita konektivity medzi sebou,
+ interná pamäť,
+ kvalita zvuku,
+ fitness funkcie
– dotykové ovládanie nemusí vyhovovať každému

Zapožičal: 229 EUR
Cena: Samsung Slovensko

Verdikt

Samsung Gear IconX (2018) odporúčame všetkým, ktorí chcú športové slúchadlá a využijú nezávislosť na smartfóne. Je tu športový asistent a vlastná pamäť na hudobné súbory. Tiež majú aj lepšiu výdrž batérie. To celkovo spríjemňuje nosenie nielen pri športe, ale aj pri cestovaní alebo práci v kancelárii. Prekážalo nám dotykové ovládanie. Už pri vkladaní do ucha si treba dať pozor, ako ich držíte. Inak si na nich niečo aktivujete. Samozrejme, rozumieme týmto slúchadlám. Dotykové ovládanie ponúka multifunkčné využitie, no zároveň nemusí byť pre každého. Ak chcete fitness slúchadlá, na trhu nič lepšie nenájdete.

Tento článok vyšiel aj v tlačenom vydaní TOUCHIT č. 12/2017, preto sa niektoré skutočnosti uvedené v článku, môžu odlišovať oproti aktuálnemu dátumu publikovania.

Značky:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.