V praxi môže tento systém znížiť nehodovosť na elektrických bicykloch až o 30%, tvrdia výskumy spoločnosti BOSCH.

Ak ste niekedy jazdili na bicykli, tak ste sa už pravdepodobne stretli so situáciu, v ktorej bolo nutné zabrzdiť bicykel z vysokej rýchlosti a vyhnúť sa prekážke. Toto, ale aj mnohé iné situácie môžu skončiť s vyšším tlakom bez ujmy alebo s „chrastou na nose“, prípadne vážnejším poranením po páde, predovšetkým na nespevnených povrchoch. Jazdec bez značných skúseností môže v panike urobiť aj takú blbosť, akou je stlačenie prednej brzdy plnou dávkou, čo môže mať pri výkonných hydraulických brzdách tiež nepekné následky.

Toto a mnohé iné udalosti dali spoločnosti BOSCH dostatočný impulz na to, aby začala pracovať na systéme, ktorý by bol v takýchto situáciách nápomocný a chránil jazdca i jeho okolie pred prípadným úrazom. Výsledkom je ABS, teda systém, ktorý už roky rokúce poznáme, no bicykle ho nepoužívajú. Klasické bicykle ho možno až tak nepotrebujú, ale výkonným a ťažkým elektrickým bicyklom by tento systém jednoznačné prospel.

BOSCH ABS
BOSCH ABS

Samotné brzdy prešli za posledné roky veľkými zmenami, pričom sa maximalizoval brzdný účinok, zlepšil sa odvod tepla, teda sa eliminovalo „vädnutie“ bŕzd, takže je čas zapojiť do tohto systému aj elektroniku. Vo výsledku by aj panické stláčanie výkonných bŕzd malo za následok kontrolovateľnejší prejazd, v ideálnom prípade bez pádu a nehody. Je množstvo faktorov a situácií, v ktorých by bol systém ABS nápomocný, pričom neprináša žiadne obmedzenia, iba výhody.  

BOSCH, ako spoločnosť, ktorá vyrába aj komponenty pre elektrické bicykle predstavila na CES 2023 koncept ABS systému pre elektrické bicykle, ktorý funguje veľmi podobne ako klasické ABS v automobiloch, resp. motorkách. V praxi tak eliminuje nekontrolovateľný šmyk na riadený a bezpečný prechod okolo prekážky, resp. bezpečné zastavenie. Využívajú sa na to rôzne snímače na oboch kolesách, takže systém vie reagovať okamžite.

V praxi by ABS obmedzilo počet vyhrotených a vážnych nehôd na bicykloch, čo jednoznačne stojí za to. Podľa spoločnosti BOSCH by tento systém v elektrických bicykloch znížil závažnejšiu nehodovosť až o 30%. Veríme, že už čoskoro sa dočkáme nových elektrických bicyklov so systémom ABS, ktorému fandíme.

Zdroj: insideevs.com

Prečítajte si aj:

Miroslav Illéš

Miroslav Illéš
OUTDOOR | PRÍRODA | AUTOMOBILY | TECHNOLÓGIE