Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Obľuba červenej farby u žien s rastúcim vekom naberá na sile, čierne vozidlá naopak staršie ženy takmer nevyhľadávajú. Aj u mužov s postupom veku záujem o čiernu farbu klesá.

Veľká noc je pre väčšinu z nás o tradíciách a farbách. Ako to ale majú Slováci s farbami pri svojich autách? Väčšina z nás si vyberá menej výrazné monochromatické farby. Niekto je verný jednej farbe po celý život, ale u väčšiny sa farebné preferencie áut počas života menia. Červené vozidlo si vyberá takmer dvojnásobok vodičiek senioriek v porovnaní s mladými motoristkami. U mužov sa s rastúcim vekom zvyšuje najvýraznejšie záujem o hnedú. Čierna a strieborno-sivá sú doménou hlavne mladých. Vyplynulo to z predajnej analýzy dát skupiny AURES Holdings, prevádzkovateľa siete autocentier AAA AUTO.

„Slováci sú rovnako ako iní Európania všeobecne pri výbere farby áut konzervatívnejší a vyberajú si menej výrazné farby. Čiernu často pre pocit luxusu, strieborno-sivú kvôli menšej viditeľnosti zašpinenia alebo odrenín na laku, bielu ako módnu farbu. Počas našej viac ako tridsaťročnej praxe sme vypozorovali, že menej konzervatívne sú v prípade výberu farieb mladé vodičky do 25 rokov, ktoré si častejšie vyberajú z viacerých farebných odtieňov. U žien nie je tak dominantná čierna farba ako u mužov a v priebehu rokov u nich záujem o ňu dokonca ešte klesá. Seniorky si čiernu farbu volia v ani nie desiatich percentách, čo je až šiesta najobľúbenejšia farba v tejto vekovej kategórii. U mužov sú výkyvy v obľube farieb v priebehu života oveľa menšie,“ uvádza Petr Vaněček, prevádzkový riaditeľ skupiny AURES Holdings. Pre porovnanie – ženy vo veku do 25 rokov si volia čiernu v prípade 19 % áut kúpených v AAA AUTO, vo veku nad šesťdesiat rokov potom len 9,8 %. Naopak, červenú si vyberá 11,6 % mladých vodičiek a 19,5 % senioriek. U mužov, ktorí s vekom tak výrazne preferencie farieb nemenia, si vyberá napríklad čiernu 35,7 % mladých vodičov a len 18,9 % seniorov. Napriek tomu, že hnedá farba všeobecne nepatrí v obľube na prvé priečky, u mužov s vekom zákazníkov záujem o ňu stúpa až na 5 %, a to napriek tomu, že v mladom veku si ju volí iba 2,2 %.

Ktorá farba auta je najlepšia?

Cenovo najekonomickejšia je u nového auta základná farba bez metalízy. Pokiaľ u auta počítate s následným predajom, je dobré si radšej zvoliť metalízu a univerzálnu farbu, pretože o výraznejšie farby nie je až taký záujem a môže to mať vplyv na nižšiu predajnú cenu a dlhšiu dobu predaja. Pokiaľ chcete mať auto na pohľad dlhšie čisté, potom by ste mali siahnuť po svetlejších odtieňoch laku. Na svetlých farbách bude znečistenie z bežnej prevádzky menej vidieť ako na čiernej alebo tmavo modrej.

Ktorá je farba je najbezpečnejšia?

Z pohľadu bezpečnosti na cestách je ako najbezpečnejšia farba označovaná oranžová, ktorú si ale na sekundárnom trhu kupuje iba 1,2 % zákazníkov. Dobre v prieskumoch dopadá aj žltá, hnedá alebo krémová. Naopak šedá alebo strieborná sú spoločne s fialovou farbou hodnotené ako najmenej bezpečné.

Značky: