Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Najväčšou položkou v rodinných rozpočtoch Slovákov sú výdavky na bývanie, vodu a energie, ukázali to údaje Eurostatu. Podľa odborníka sa ušetriť v čase krízy dá aj využitím internetu vecí.

Slováci míňaju až štvrtinu svojho rozpočtu na bývanie, vodu a energie. Podľa posledných údajov Eurostatu tesne spred začiatku pandémie koronavírusu bol podiel výdavkov domácností na bývanie najväčší vo Fínsku (28,5%), Dánsku (28,1%) a na Slovensku (27,7%). Podľa odborníka by ľudia v čase krízy mohli ušetriť aj využitím smart zariadení v domácnosti prostredníctvom tzv. internetu vecí (IoT, pozn. internet of things). ,,Na internet dnes vieme pripojiť akékoľvek zariadenie, či už je to chladnička, bezpečnostná kamera alebo termostat. Cez aplikáciu potom vieme jednoducho napríklad regulovať teplotu v byte či dome a ušetriť tak na nákladoch za bývanie,” hovorí IT odborník Peter Kováč zo spoločnosti Aliter Technologies.

Internet vecí sa dostáva čoraz viac do popredia aj na Slovensku. Jeho výhodou je, že vie integrovať viacero zariadení do jednej aplikácie, kde ich má užívateľ pokope. Vďaka tomu je možné z jedného miesta skontrolovať bezpečnostnú kameru v domácnosti, zregulovať teplotu termostatu či zistiť aké potraviny chýbajú v chladničke. ,,Spotrebiče pripojené do internetu vecí zjednodušujú život ľuďom, vďaka ním si vieme napríklad nastaviť cez smartphone kávovar tak, aby nám pripravil chutnú kávu hneď po zobudení, či pozrieť sa v práci, čo robí doma náš pes, cez vzdialený prístup k bezpečnostnej kamere” uviedol Peter Kováč.

Okrem pohodlia zvyšujú inteligentné zariadenia aj bezpečnosť našich domovov. ,,Ak si v práci spomenieme, že sme zabudli vypnúť žehličku, cez aplikáciu vieme v byte vypnúť konkrétnu elektrickú zásuvku, čím predídeme prípadnej nehode,” dopĺňa odborník zo spoločnosti Aliter Technologies.

Značky: