Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Slováci si z roka na rok kupujú stále drahšie autá.

Za desať rokov sa priemerná cena jazdeného vozidla, ktoré si zadovážili,  zvýšila o viac ako dve tretiny. Kým v roku 2009 zaplatili za vozidlo 6 800 eur, vlani dali za auto už 11 400 eur. Priemerný vek kupovaného auta sa za uplynulé roky výrazne nemení a pohybuje tesne nad hranicou 6 rokov. Je zaujímavé, že Slováci si v porovnaní s Čechmi dovolia kúpiť drahšie auto a to o takmer 900 eur. Vyplýva to z údajov spoločnosti Home Credit.

Slováci si doprajú drahšie autá ako Česi

Rastúce platy a znižujúca sa nezamestnanosť sa prejavujú aj na vozovom parku Slovákov. Každý rok si kupujú drahšie a drahšie jazdené autá. Kým v roku 2009 investovali do auta v priemere 6 800 eur, (v r. 2015 – 8 800 eur, v r. 2016 – 10 400 eur, v r. 2017 – 10 600 eur), vlani to už bolo 11 400 eur. Za desať rokov ide o viac ako dvojtretinový nárast. Priemerný vek kupovaného auta sa za posledné desaťročie výrazne nezmenil a pohybuje sa tesne nad hranicou 6 rokov. Pri samotnej kúpe vozidla si Slováci vypomáhajú pôžičkou, ktorá tvorila vlani takmer 80 percent z nadobúdacej ceny auta. Slovák, ktorý si bral úver na vozidlo, mal za minulý rok priemerne 36 rokov a jeden mesiac. „Keď to porovnáme s údajmi zo susednej Českej republiky, tak si Slováci auto kupujú mladší ako Česi. Tí si berú pôžičku na auto v priemere o približne tri a pol roka starší (39 rokov a 9 mesiacov) ako Slováci. Rozdiely sú aj v tom, koľko sú oba národy ochotné investovať do kúpy auta. Ľudia na Slovensku si v porovnaní s Čechmi dovolia kúpiť drahšie auto, pričom v roku 2018 zaplatili pri kúpe jazdeného vozidla priemerne o takmer 900 eur viac,“ hovorí analytik trhu Jaroslav Ondrušek zo spoločnosti Home Credit.

Investíciu do auta treba dobre zvážiť a naplánovať

Kúpa auta je spravidla investíciou na niekoľko rokov a aj vzhľadom k tomu, že ide o niekoľko tisícovú položku, treba ju dobre zvážiť. Splácanie úveru na čokoľvek, vrátane vysnívaného auta, si je potrebné dobre premyslieť a splátky si nastaviť tak, aby ich uhrádzanie vychádzalo bez výrazného obmedzovania sa v bežnej spotrebe. „Zvážte, koľko ste schopní mesačne splácať a na koľko mesiacov pôžičku chcete. Nenechajte sa zlákať na príliš nízke splátky, u ktorých predpokladáte, že ich pri splácaní až tak nepocítite. Naopak, reálne a kriticky zhodnoťte svoje možnosti a pokiaľ je to možné, radšej zvoľte vyššiu splátku, aj keby ste sa mali na čas uskromniť. V konečnom dôsledku bude váš úver o mnoho lacnejší. Tiež počítajte s nejakou rezervou na nečakané výdavky,“ radí  Miroslav Zborovský, zákaznícky ombudsman Home Creditu. Čo je taktiež veľmi dôležité, auto, ktoré sa chystáte kúpiť, si starostlivo vyberte a premyslite.         

Praktické rady, ktoré môžu pomôcť pri výbere auta

  1. Pre koho auto kupujete

V prvom rade si položte otázku, či budete na ňom jazdiť väčšinou sám, alebo ho bude využívať veľká rodina. „Myslite aj dopredu. Keď už teraz viete, že chcete čoskoro rodinu, vyberajte si auto, do ktorého sa všetci pohodlne vojdete. Naskladať seba, manželku, deti a kočík do trojdverového športového auta nie je hlavolam, ktorý vás bude baviť riešiť pred každou jazdou,“ hovorí ombudsman M. Zborovský.

  1. Na čo vozidlo potrebujete

Je rozdiel, či budete jazdiť len do práce, na nákupy či občasné výlety alebo napríklad aj na služobné cesty do zahraničia. Premyslite si nielen to, kto a ako často bude v aute jazdiť, ale aj to, či do neho potrebujete dostať trebárs aj náradie na záhradu alebo v zime napríklad kompletnú lyžiarsku výbavu pre päťčlennú rodinu.

  1. Spotreba

Samozrejme všeobecne platí, že čím je nižšia, tým lepšie. Pokiaľ ale autom vyjdete z garáže len pár krát za rok a to väčšinou na pár desiatok kilometrov, nemusí vás vyššia spotreba príliš trápiť. Berte preto do úvahy, ako často a na aké vzdialenosti vyrážate. Či je tam veľa jazdenia po diaľniciach, alebo skôr v meste a tomu prispôsobte motorizáciu.

  1. Bezpečnosť

Pravidlo, ktoré platí bez výnimky. Vždy sa zaujímajte o bezpečnosť. Hoci ste ten najlepší jazdec, k nehode môže dôjsť aj bez vášho pričinenia. „Preto sa u vytypovaných áut pozrite tiež na to, akú majú bezpečnostnú výbavu, a ako  dopadli v crash testoch. U ojazdených áut si navyše overte, v akom sú technickom stave, či neboli havarované a  majú všetky bezpečnostné prvky,“  doplnil M. Zborovský z Home Creditu.

Značky: