Spoločnosť realizovala pre NATO už 8 kontraktov.

Navštívili sme spoločnosť Aliter Technologies, ktorá možnože nie je tak dobre známa ako ESET alebo Sygic, avšak rozhodne sa medzi nimi nestratí. Zatiaľ čo menované firmy poskytujú produkty, ktoré využívajú aj bežní používatelia, Aliter má veľmi špecifickú cieľovú skupinu.

Vyvíja informačné a komunikačné technológie pre armádu. Svoju prácu robí očividne veľmi dobre, pretože je jedinou slovenskou firmou, ktorá získala ocenenie Zlatý IDET 2015 (za rádiovú bránu COMTANET VCG).

Spoločnosť pozostáva z troch produkčných divízií. Divízia ICT systémov sa zameriava na integráciu bezpečnej ICT infraštruktúry s vysokou pridanou hodnotou, ako sú dátové centrá na báze cloud computingu, kontaktné centrá a siete.

Divízia vývoja softvéru sa logicky zaoberá vývojom softvérových riešení. Posledná je divízia špeciálnych systémov, ktorá vyvíja a integruje systémy pre riešenia krízových situácií vojenského a nevojenského charakteru.

Využitie technológií na bojisku

Využitie technológií na bojisku

Zaujalo nás, že Aliter Technologies vyrába aj vlastné hardvérové zariadenia. Dôvod je ten, že existujúce produkty, ktoré sú dostupné na trhu, jednoducho nevyhovovali vysokým nárokom na kvalitu a nemali potrebné vlastnosti. Spoločnosť tak poskytuje kompletné portfólio – hardvér, softvér aj služby.

Riešenia zo Slovenska využívajú firmy ako Airbus, BAE Systems, Ericsson, General Dynamics a Northrop Grumman a osvedčili sa aj v náročných podmienkach v zahraničných misiách, akými sú ISAF v Afganistane. Takisto sú súčasťou komplexných riešení, spomeňme NATO AGS.

Zariadenia musia mať žiadané vlastnosti

Zariadenia musia mať žiadané vlastnosti

Počas našej návštevy sme mali možnosť vidieť aj špeciálny oblek pre vojakov. Ten je vybavený kamerovým a komunikačným systémom. Oblek pozostáva z vysielačky a držiaka, kam môže vojak umiestniť telefón alebo menší tablet. Mobilné zariadenie slúži na prístup k zabezpečeným emailom alebo na kontrolu GPS súradníc. Vojak vidí na interaktívnej mape ostatných členov posádky, čo zjednodušuje koordináciu a spoluprácu.

Takisto je možné skontrolovať GPS súradnice a polohu ostatných členov posádky

Takto je možné skontrolovať GPS súradnice a polohu ostatných členov posádky

Príslušenstvo je však dôležité najmä kvôli tomu, že vysielačka posiela šifrované dáta so signálom z kamery na veliace stredisko. Veliteľ tak má k dispozícii prehľad o tom, čo vojak vidí a môže vhodne zanalyzovať situáciu a spraviť potrebné rozhodnutia. Totiž, vojak nie je ten, kto dnes rozhoduje o streľbe. Vojak slúži ako vysunutá ruka veliteľa, ktorý má vďaka moderným technológiám lepší prehľad o situácii v teréne.

Vysielačka slúži na prenos dát a to rýchlosťou až 37 Mbps. Údaje alebo pohľad z kamery môže vojak sledovať na displeji mobilného zariadenia

Dodajme, že riešenie spoločnosti Aliter dokáže prenášať dáta rýchlosťou až 37 Mbps do vzdialenosti 16 km. Reálne rýchlosti sa pohybujú okolo 20 Mbps a vzdialenosť dosahu je možné rozšíriť použitím ďalšieho vojaka, ktorý sa nachádza medzi „vysielacím“ vojakom a veliacim strediskom. V podstate funguje ako „opakovač“ signálu. Rovnako, ako keď si zakúpite opakovač Wi-Fi signálu na posilnenie domácej bezdrôtovej siete.

Sem si môže vojak umiestniť malý tablet alebo telefón

Sem si môže vojak umiestniť malý tablet alebo telefón

Značky:

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit