Na rýchle a efektívne zavedenie širokoplošného pokrytie 5G nasadzuje Slovak Telekom technológiu Ericsson Spectrum Sharing. Vysoko výkonné portfólio 5G od spoločnosti Ericsson pomôže vybudovať prvú slovenskú kampusovú sieť a podporí digitalizáciu ekonomiky.

Slovenskú operátor Slovak Telekom si na zavedenie 5G RAN siete vybral spoločnosť Ericsson. Od 10. decembra komerčne pokrýva 5G sieťou vybrané časti Bratislavy.

Produkty Ericsson Radio System, pomôžu spoločnosti Slovak Telekom zrýchliť a zefektívniť rozširovanie ponuky pre B2C a B2B sektor. K riešením, ktoré Slovak Telekom bude využívať, patrí aj Ericsson Spectrum Sharing, ktoré umožnia flexibilné zavádzanie 5G a umožní tak rýchlejšie a plynulejšie adopciu tejto technológie.

Okrem komerčného uvedenia 5G na slovenskom trh sa plánuje aj implementácia prvej kampusovej (privátnej) siete na Slovensku, ktorá so sebou prinesie inovácie v oblasti priemyselnej automatizácie. Privátna sieť s podporou 5G vytvorí nové príležitosti pre digitalizáciu Slovenska.

Prvú fázu komerčnej 5G siete sme spustili v Bratislave a v budúcnosti by sme chceli pokračovať v ďalších aktivitách. Z pozície technologického lídra prinášame nielen 5G pre zákazníkov v hlavnom meste, ale aj prísľub vybudovať s Ericssonom prvou kampusovú sieť v CEIT Žilina. Veríme, že 5G je našou bránou do Priemyslu 4.0 a môžeme tak dopredu posunúť hneď niekoľko sektorov slovenskom priemysle, “ povedal Branimir Marič, CTIO, slovenský Telekom.

„Sieť 5G otvára veľké príležitosti pre slovenskú infraštruktúru a ekonomiku. Sme veľmi potešení, že sa Slovak Telekom rozhodol posilniť našej spolupráci a vybral si Ericsson ako pre 5G rádiovú sieť tak i pre výstavbu prvej kampusovej siete. V čase, kedy sú mobilné siete dôležitejšie ako kedykoľvek predtým, je 5G transformačnou platformou, ktorá poskytne stabilitu v postcovidovej ére pri realizácii vízií a jednotlivých aplikácií Priemyslu 4.0, “ dodala Jenny Lindqvist, Head Northern & Central Europe, Ericsson.

Zavedenie 5G pomáha urýchliť digitalizáciu ekonomiky. Podľa nedávnej správy spoločnosti Analysys Mason o využití 5G sa predpokladá, že bude pre slovenské HDP znamenať prínos vo výške 771 miliónov EUR. Českej republike prinesie 5G podľa rovnakej správy až 3718 miliónov EUR.

Viac o 5G sieti od Telekomu

Vyskúšali sme 5G sieť Telekomu v Bratislave: Toto sú naše poznatky

Značky:

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.