Dostupná je v komerčnej prevádzke.

Telekom je prvý slovenský operátor, ktorý na Slovensku spustil komerčnú prevádzku 5G siete. V úvodnej fáze je pokrytá značná časť Bratislavy a Telekom tiež oznámil aj projekt vybudovania prvej 5G kampusovej siete na Slovensku pre firmu CEIT v Žiline. Postaví ju v spolupráci so spoločnosťou Ericsson ako dodávateľom technológie.

V prvej fáze 5G siete v Bratislave sú pokryté nasledovné územia hlavného mesta: Petržalka, Ružinov, Nové Mesto, Trnávka, Vajnory, Vrakuňa, Podunajské Biskupice, Devínska Nová Ves (vrátane areálu Volkswagen). V podobnom rozsahu štartovala aj 4G sieť v roku 2013 a je zrejmé, že 5G sieť sa bude počas nasledujúcich mesiacov budovať a rozširovať.

Telekom v rámci svojej tlačovej konferencie oznámil, že jeho 5G sieť momentálne funguje v NSA (non-standalone) móde na frekvencii 2100 MHz so šírkou pásma 15 MHz v kombinácii s dostupnými LTE pásmami v Bratislave. V praxi to znamená maximálnu teoretickú rýchlosť na úrovni 1150/131 Mbps. Reálne možno namerať rýchlosti na úrovni 300 až 600 Mbps pre download a 60 až 80 Mbps pre upload, čo potvrdilo aj naše testovanie.

Testovali sme 5G sieť Telekomu v Bratislave

Testovali sme 5G sieť Telekomu v Bratislave. Zdroj: Ondrej Macko / TOUCHIT

Ako sme testovali?

Do ulíc Bratislavy sme sa vybrali s trojicou telefónov – Samsung Galaxy S20 Ultra, iPhone 12 a Huawei P40 Pro. K dispozícii sme mali SIM karty, ktoré používame už 5 rokov, takže ak máte SIM kartu, ktorá vám funguje v 4G sieti Telekomu, pripojíte sa s ňou aj do 5G. Podstatné je, aby ste mali 5G telefón a aktivovali si pripojenie do 5G siete priamo v telefóne.

Počas testovania sme sa prechádzali Petržalkou a rýchlosti 5G siete sme merali aj na trase Rača – Nové Mesto – Staré Mesto – Petržalka v električke. Pokrytie nebolo všade, v Petržalke a Novom Meste sme sa však do 5G siete pripojili – tak, ako uvádza aj operátor vo svojej oficiálne správe. Príjemne nás prekvapila dostupnosť 5G siete aj v okolí našej redakcie v okrajovej časti Rači. Je vidieť, že Telekom svoju sieť neustále buduje.

V rámci úvodného testu sme sa zamerali čisto iba na meranie prenosových rýchlostí a ich porovnanie naprieč jednotlivými telefónmi, ktoré sme mali k dispozícii. V blízkej budúcnosti plánujeme využiť 5G sieť aj praktickejšie – pri sledovaní videa či v rámci cloudového hrania cez mobilné dáta. Naše skúsenosti následne zhrnieme v samostatnom článku.

Testovali sme 5G sieť Telekomu v Bratislave

Rekordný download na úrovni 362 Mbps sme namerali v električke v Novom Meste. Zdroj: Ondrej Macko / TOUCHIT

Čo sme zistili?

Slovak Telekom má skutočne 5G sieť v Bratislave a nemusíte ju hľadať. Stačí byť v mestských štvrtiach, kde je avizované pokrytie a s veľkou pravdepodobnosťou sa do 5G siete pripojíte. Toto nás potešilo – v prípade testovacej prevádzky od O2 sme museli 5G sieť usilovnejšie hľadať, aby sme sa pripojili a mohli zmerať prenosové rýchlosti. Aj v tom je však rozdiel medzi ostrou komerčnou (Telekom) a testovacou prevádzkou (O2).

Reálne prenosové rýchlosti sa budú odlišovať podľa aktuálneho vyťaženia 5G vysielača, ku ktorému je vaše zariadenie pripojené a tiež aj od samotného telefónu. V rámci niektorých testov sme súbežne merali so smartfónmi Samsung Galaxy S20 Ultra a iPhone 12, resp. s Huawei P40 Pro a videli sme reálne rozdiely v prenosových rýchlostiach.

Rozdiely sa prejavili, aj keď sme so všetkými telefónmi merali postupne, za sebou. Z našich skúseností sme najvyššie prenosové rýchlosti sťahovania získali so Samsungom Galaxy S20 Ultra, ktorý párkrát pokoril hraniu 300 Mbps. iPhone 12 v prípade downloadu pokoril hranicu 200 Mbps, raz dokonca aj 250 Mbps.

Testovali sme 5G sieť Telekomu v Bratislave

Testovali sme 5G sieť Telekomu v Bratislave. Zdroj: Ondrej Macko / TOUCHIT

Z trojice testovaných telefónov mal v celkovom súčte najpomalší download Huawei P40 Pro, ten sa pohyboval na úrovni 100 až 150 Mbps, občasne atakoval 200 Mbps. Samozrejme, z hľadiska bežného používania sú aj tieto rýchlosti viac ako dostačujúce. 

Reálny prínos 5G siete vidíme z hľadiska uploadu. Ten sa v prípade všetkých troch telefónov pohyboval často na úrovni 60 až 80 Mbps, čo oceníte, pokiaľ budete napríklad potrebovať z telefónu poslať 4K video v pôvodnej kvalite čo najrýchlejšie. 

Ping sa v prípade siete od Telekomu pohyboval na úrovni 10 ms. Ďalšie informácie o 5G sieti Telekomu si môžete prečítať v samostatnom článku, TU.

Galéria našich meraní 5G siete Telekomu v Bratislave

Zhrnutie

5G sieť od Telekomu v Bratislave naozaj existuje a nie je problém ju nájsť a používať. K dispozícii sú vysoké prenosové rýchlosti, ktoré sa v závislosti od vášho zariadenia a aktuálneho vyťaženia siete budú pravdepodobne pohybovať na úrovni od 100 do 200 Mbps pre sťahovanie. V niektorých prípadoch môžu prekročiť aj hranicu 300 Mbps.

Prínos 5G siete vidíme v rýchlejšom uploade, ktorý ocenia najmä používatelia s potrebou prenášať veľké objemy dát. Či už potrebujete rýchlo zaslať video priamo z telefónu vášmu známemu alebo kolegovi, prípadne ho nahrať na YouTube, 5G je v tomto smere prínosom.

V prípade uploadu sme pravidelne dosahovali rýchlosť na úrovni 60 Mbps. Občasne nám rýchlosti poklesli, avšak stabilných 30 až 40 Mbps by nemal byť problém dosiahnuť.

Testovali sme 5G sieť Telekomu v Bratislave

Testovali sme 5G sieť Telekomu v Bratislave. Zdroj: Ondrej Macko / TOUCHIT

Podobne ako v prípade ostatných sietí, prenosové rýchlosti sú priamo úmerne kvalite signálu. Počas testovania sme si však nevšimli situáciu, kedy by bol telefón na okraji pokrytia a prenosové rýchlosti by boli nedostatočné. Ak sme sa aj dostali na okraj 5G siete, telefón sa automaticky prepol do 4G siete, ktorá je v prípade Telekomu v Bratislave hustá a ponúka rýchle prenosové rýchlosti.

V testovaní 5G siete od Telekomu budeme pokračovať aj naďalej a v priebehu pár týždňov prinesieme článok s dlhodobými a praktickými skúsenosťami.

Zhrnutie tlačovej konferencie pri príležitosti spustenia 5G siete Telekomu nájdete v samostatnom článku, TU.

Prečítajte si aj:

Prichádza 5G-pokalypsa? Aký (ne)majú 5G siete dopad na naše zdravie

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit