Na FIIT sa v Bratislave stretlo v rámci projektu AjTyvIT.sk v knižnici predovšetkým ženské publikum s Petrou Cross, ktorá pracuje v americkom Googli a na Slovensko chodí tak tri krát do roka. 

PetraCross-12

Petra prišla hovoriť o svojej práci ako ambasádorka programu AjTyvIT. My sme sa s ňou stretli osobne už pred 6 rokmi priamo v Mountain View v centrále Google a odvtedy sa toho veľa zmenilo. Petra už nie je Popluhárová, ale Cross, na jej slovenčine jasne vidieť znaky americkej angličtiny, pribudol americký manžel a dcéra, s ktorou teraz aj prišla na Slovensko.

PetraCross-2

Petra zmenila miesto pôsobenia, z centrály Google v Mountain View sa presunula do San Francisca. Teda presunula – dostala sa bližšie k miestu svojho bydliska a teraz chodí do práce peši.

Na túto tému Petra hovorí: Je fajn pracovať priamo v centrále a aj sú tu najlepšie platy. Nástupný plat v Silicon Valley je 6000 dolárov, ale ak by ste chceli bývať priamo v kremíkovom údolí, tak je to málo. Takto vám ostáva chodiť každý deň do práce aj hodinu, ak prší, tak hodinu a pol. Sú to síce Google autobusy s pripojením na internet a pohodlím, ale je to hodinu tam a hodinu späť. To je na mňa veľa. Teraz, keď mám malú dcéru, je veľmi pohodlné pracovať v San Franciscu, opatrovateľka príde za mnou do práce a ja môžem dcéru kedykoľvek nakojiť. Je to oveľa pohodlnejšie a mám z toho dobrý pocit.

PetraCross-9

Pripomeňme, že ani San Francsico nie je lacné miesto na bývanie, niečo ako na naše pomery garsónka stojí mesačne 3300 USD. Ak chcete naozaj ušetriť, tak ostáva bývať kdesi okolo Silicon Valley, napr. v San Jose a potom vám na pohodlný život nástupný plat úplne stačí. Navyše. platy sa vždy uvádzajú v hrubom a na daniach zaplatíte tak 35 %.

PetraCross-16

Petra je práve teraz na dovolenke a nás zaujímalo ako je to s materskou dovolenkou. Petra k tomu hovorí: Sú dve krajiny na svete, ktoré nemajú materskú dovolenku – Papua Nová Guinea a Spojené štáty Americké.

Na federálnej úrovni v USA teda nie je žiadna povinná materská dovolenka. Jednotlivé štáty majú ale svoje vlastné zákony a Kalifornia má zo zákona 6 týždňov materskej dovolenky. Google je ale nesmierne štedrá firma a každý zamestnanec (či muž alebo žena) dostane ďalších 12 týždňov dovolenky, tzv. „baby bonding leave“ pre každé narodené dieťa. Zamestnanecká ročná dovolenka je samozrejme extra a závisí od dĺžky zamestnania. Zo zákona je to ale minimálne 15 dní do roka, pričom zamestnávateľ môže pridať viac.

PetraCross-15

Dobre, zaujíma nás, čo na to treba, aby sa Slovák zamestnal v Google. Petra radí:-Hlavne sa netreba báť. Zvládne to veľa Slovákov, pre Google celosvetovo už pracuje okolo 100 Slovákov a Čechov. A uplatnili sa. Petra spomína na muža, ktorého stretla v Google a podľa dvojfarebných teplákov okamžite vedela, že je to Čech 🙂 Slováci a Česi sú v zahraničí veľkí kamaráti hlavne vďaka jazykovej blízkosti a dedičstvu spoločného štátu.

PetraCross-13

Ja osobne som nemala žiadne prenikavé výsledky v škole, biológiu som úplne neznášala. Ak sa chcete zamestnať v Google, stačí sa pozrieť na príslušnú adresu ako postupovať. Veľmi dôležité je tzv. resume, ktoré sa posudzuje a podľa neho pokračujete pri výberovom konaní ďalej alebo nie.

PetraCross-8

Dôležité je aj absolvovať dobrú školu, napr. FIIT v Bratislave patrí medzi slušné školy. Samotné známky v škole už nie sú až také podstatné. Resume by vsak malo obsahovať nejaký konkrétny projekt alebo skúsenosť, ktorú ste získali počas stáže alebo vlastnej iniciatívy, s linkom na Github, alebo ak je to napríklad mobilná aplikácia s linkom na Google Play alebo App Store. To zaberie.

PetraCross-12

Zaujímavosti sme sa dozvedeli od Petry aj ohľadne terminológie. Petra hovorí: Tu na Slovensku často používate slovo IT a myslíte tým najvyššiu úroveň technológie. V USA to však neplatí. IT je v USA niečo ako „technická podpora“. Sú to ľudia čo vám napríklad po telefóne alebo osobne pomôžu vyriešiť problémy so sieťou v práci, nainštalujú vám Wi-Fi, videokonferenčné zariadenia v zasadačkách, atď. Správny výraz v USA je snáď HiTech, Tech alebo Software Industry. Podobne programátor nie je celkom správny výraz na niekoho, ktorý vytvára aplikáciu. Správne pomenovanie je software engineer, alebo software deloper. Programátor je človek čo len programuje, ale väčšina z nás okrem programovania (implementácie) robí aj softvérovú architektúru, navrhuje APIs, robí deployment, atď.

PetraCross-11

Pýtali sme sa aj na to, čo vlastne v Googli robí. V tejto firme pracuje už 12 rokov a bola prvá z bývalého Československa, ktorá sa dostala až do centrály. Pred rokmi pracovala v divízii vyhľadávača a neskôr pre Gmail. Teraz však pracuje v oblasti Android Pay a venuje sa realizácii platieb priamo cez mobil s využitím NFC. Spája napr. systém platby s vernostným programom.

Pracovné nasadenie v Google je vysoké, pričom doba zotrvania v práci príliš nerozhoduje. Dôležité sú len výsledky. Sú tu ľudia, ktorým stačí pracovať len 7 hodín denne. Petra teraz kvôli materstvu pracuje len 3 dni v týždni, je teda na čiastočnom úväzku. Ako hovorí, je to len dočasne, vráti sa späť na plný úväzok.

PetraCross-7

V Google sú možnosti ako napr. masáže pre zamestnancov, sauna či plavecký bazén, ale ako vydatá žena s malým dieťaťom na takéto veci jednoducho nemá čas. Jej pracovný deň je plný analýzy kódu a komunikácii s ostatnými googlermi. Ako hovorí Petra, Google je veľmi dobrý zamestnávateľ, ak chcete mať istotu a nechcete si robiť veci vyslovene podľa seba. Nie je to len o benefitoch, je to zaujímavej práci, pričom máte stabilné zamestnanie. Ak niekto robí pre Google, má dvere otvorené aj u iných zamestnávateľov.

PetraCross-19

Ešte nás zaujímalo ako je to s používaním konkurenčných produktov v Google. Vedeli sme, že Petra ma MacBook Air, tak nás zaujímalo ako je to s iPhonom. Petra opäť prekvapuje a hovorí: Väčšina dizajnérov v Google má iPhone, vývojári skôr používajú Android telefóny. Ale nikto nikomu neprikazuje, čo má používať. Ja osobne som pred časom skončila s Windows a teraz používam zariadenia s operačným systémom od Apple. V Google je to normálne.

PetraCross-20

Viac o Petre Cross na stránke petracross.com

PetraCross-14

Jej odkaz pre Slovákov na záver: Nebojte sa, máte na to a neostávajte v kúte. Treba sa presadiť!

 

 

Značky:

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.