Aplikácia nemá nahradiť štandardnú výučbu. Chce ju doplniť.

V obchode s mobilnými aplikáciami nájdete niekoľko nástrojov, ktoré vyučujú cudzie jazyky. Spomeňme známe služby Duolingo alebo Babbel. Najnovším prírastkom je aplikácia zo Slovenska s názvom BababuCity.

Zatiaľ čo mnohé konkurenčné aplikácie sa zameriavajú na výučbu hrou a používateľa učia jazyk od úplných základov, BababuCity sa špecializuje iba na konverzačnú zložku. Ide o doplnok k bežnej výučbe a predpokladá sa, že používateľ má aspoň základné znalosti angličtiny. Aplikácia ho pri tvorbe používateľského konta otestuje a následne zaradí do jednej zo štyroch úrovní (začiatočník až vyššie pokročilý).

Gramatika a slovná zásoba sú podľa Zuzany Barančokovej, učiteľky anglického jazyka na Gymnáziu Jura Hronca, základ. Ten sa vyučuje na školách a hoci sa precvičuje aj konverzácia, nie každý to využíva. Niekto sa bojí rozprávať, iný si myslí, že nemá čo povedať. BababuCity má strach z rozprávania odbúrať.

Simulovaná konverzácia

Aplikácia funguje na princípe simulovanej konverzácie. Každá zo štyroch úrovní má vlastný príbeh, rozdelený do 30 epizód. Používateľom sa zobrazujú pokyny, ktoré informujú o aktuálnom „scenári“ a popisujú, čo má používateľ hovoriť. Repliky nie sú vopred pripravené, takže nebudete „papagájovať“. Musíte porozumieť zadaniu a na jeho základe vytvoriť vlastnú vetu. V prípade potreby je k dispozícii nápoveda.

Konverzácie v aplikácii BababuCity sú navrhnuté pre dvoch používateľov. Ak sa hanbíte, môžete sa rozprávať s automatom. Aplikácia obsahuje dabing od profesionálneho native speakera. V prípade, že zvolíte ľudského partnera, BababuCity vám náhodne priradí niektorého z ostatných „žiakov„. Nakoľko je služba prístupná na celom svete, s najväčšou pravdepodobnosťou dostanete zahraničného partnera.

Aplikácia zatiaľ funkciu pridávanie priateľov neobsahuje (ak by sa vám so „spolužiakom“ rozprávalo dobre a chceli by ste s ním pokračovať v ďalších častiach príbehu), avšak ponúka žlté tlačidlo, pomocou ktorého môžete okamžite opustiť konverzáciu, ak druhá strana nespolupracuje. Vývojári takisto zabudovali koncept hodnotenia, pomocou ktorého môžete svojho partnera ohodnotiť. V prípade, že sa rozprávate s automatom, môžete si vypočuť vlastné nahrávky. Aplikácia takisto obsahuje nahrávky optimálnych odpovedí, na základe ktorých si môžete porovnať výslovnosť.

Aplikácia pre Android s technickými problémami

BababuCity je aktuálne dostupný pre platformu Android, verzia pre iOS by sa mala objaviť v priebehu dvoch týždňov. Vývojári plánujú aj aplikáciu pre Windows 10, tú chcú sprístupniť do polroka.

Aplikáciu pre Android sme v rýchlosti otestovali. Zaznamenali sme technické problémy na niektorých telefónoch – aplikácia padne alebo sa zasekne. V prípade zariadení Sony Xperia aplikácia fungovala bez problémov. Chválime používateľské rozhranie, systém nápovedy a bočný panel, ktorý obsahuje definíciu použitých slovíčok. Môžete si tak zdokonaliť slovnú zásobu a rýchlo sa zorientovať, ak niečomu nerozumiete. Užitočná je aj sekcia Libraby, ktorá obsahuje podklady jednotlivých epizód. Môžete sa vopred pripraviť alebo si naštudovať slovník. Aplikácia takisto rekapituluje základné informácie o gramatike.

Pri našom testovaní sme mali problém natrafiť na živého partnera. Aplikáciu sme krátkodobo testovali v obedňajších hodinách, dojmy z dlhodobejšieho testovania zrekapitulujeme v magazíne. Vyskúšali sme aspoň funkciu automat. Dabing je veľmi dobrý, avšak trochu máme obavy z kvality zvuku v prípade rozhovoru s reálnym človekom. Naše nahrávky totiž zneli skreslene a hlas rezonoval. Čiastočným riešením je použitie slúchadiel so zabudovaným mikrofónom.

Mesačné predplatné za 9,99 EUR

Hoci je samotná aplikácia dostupná bezplatne, obsahuje iba 5 prvých epizód z každého príbehu. Pre úplný prístup k obsahu je potrebné platiť mesačný paušál vo výške 9,98 EUR mesačne, resp. 36,83 EUR na polroka. Žiaci slovenských stredných škôl získajú bezplatný prístup k aplikácii počas 3 mesiacov.

Jozef Vlčko, zakladateľ BababuCity, považuje cenu za atraktívnu a porovnáva ju s poplatkom za lektora AJ v Bratislave. Za hodinu s ním zaplatíte v priemere 20 EUR. Treba dodať, že v oboch prípadoch dostanete sa svoje peniaze iný typ služby. Ak však chcete iba konverzovať, môže byť aplikácia BababuCity vhodný spôsob, ako si vybudovať určité sebavedomie a získať skúsenosti.

Ak sa koncept uplatní a služba bude zisková, autori nevylučujú, že podobné aplikácie pripravia aj pre ďalšie cudzie jazyky. Takisto plánujú aj druhú príbehovú sériu pre anglickú verziu. Pravidelný prísun nového obsahu je z nášho pohľadu dôležitý, ak si má služba udržať predplatiteľov.

bababucity_tlacovka_tit

Sprava: Zuzana Barančoková, učiteľka anglického jazyka na Gymnázia Jura Hronca (Spojená škola Novohradská), RNDr Zuzana Munková, riaditeľka Gymnázia Jura Hronca (Spojená škola Novohradská), Jozef Vlčko, zakladateľ BababuCity, Michala Prokešová, Neopublic

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit