Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Slovenská pošta vydáva 1. marca 2019 poštovú známku „Osobnosti: Michael Strank (1919 – 1945)“, nominálnej hodnoty 1,00 €.

Poštová známka má rozmery 26,5 × 33,9 mm, vrátane perforácie a vychádza vo forme tlačového listu s 50 známkami. Známku vytlačila technikou ofsetu spoločnosť Tiskárna Hradištko, s.r.o.

Ústredným motívom na poštovej známke je portrét Michaela Stranka.

Súčasne s poštovou známkou vydávame obálku prvého dňa s pečiatkou First Day Cover (FDC) s dátumom 1. marca 2019 a domicilom obce Jarabina. Motívom prítlače FDC obálky je symbolické vztyčovanie americkej vlajky na pacifickom ostrove Iwodžima a motívom FDC pečiatky sú náhrobné kamene na cintoríne. FDC vytlačila technikou oceľotlače z plochej platne spoločnosť Poštovní tiskárna cenin Praha, a. s.

Autorom výtvarného návrhu poštovej známky, FDC a FDC pečiatky je akad. mal. Igor Piačka. Autorom rytiny poštovej známky ako aj FDC je Mgr. Art. Ľubomír Žálec, ArtD.

Niekoľko slov o Michaelovi Strankovi

Medzi rokmi 1880 až 1938 odišlo zo Slovenska do Spojených štátov amerických prevažne zo sociálnych dôvodov okolo jedného milióna obyvateľov. Uplatnili sa najmä v banskom a oceliarskom priemysle, ale mnohí z nich sa už v prvej, ale najmä v neskorších generáciách, výrazne zapísali do dejín USA. Jedným z nich, o ktorom sa dlho v rodnej vlasti nevedelo, bol aj Michal Strenk (Michael Strank), ktorý je zvečnený na kultovej fotografii Joe Rosenthala, zachytávajúcej jeden z kľúčových okamihov ťažkej bitky o pacifický ostrov Iwodžima (Iwo Jima) na prelome februára a marca 1945.

Michal Strenk sa narodil v rusínskej obci Jarabina v okrese Stará Ľubovňa 10. 11. 1919. Ako šesťročný sa vysťahoval s rodičmi do Pensylvánie, kde jeho otec pracoval v oceliarni. Po absolvovaní strednej školy a krátkom pôsobení v civilných zamestnaniach vstúpil v októbri 1939 do americkej námornej pechoty. Zúčastňoval sa na vojenských operáciách v Pacifiku a roku 1942 bol povýšený už do hodnosti seržanta. Počas vyloďovania na ostrov Iwodžima velil čate špeciálnych síl námornej pechoty a po dobytí hlavnej výšiny na ostrove, kopca Suribači, sa 23. 2. 1945 zúčastnil na druhom vztyčovaní americkej zástavy, symbolizujúcej ovládnutie bojiska. Fotografia z tohto aktu sa stala predobrazom bronzového monumentu na vojenskom cintoríne v Arlingtone (pri Washingtone, DC) a mnohých reprodukcií vrátane poštových známok. Padol 1. 3. 1945 v pokračujúcich bojoch na ostrove. Seržant Strenk nebol v čase svojho pôsobenia v americkej armáde formálnym občanom USA. Certifikát o udelení občianstva dostali jeho príbuzní od imigračného úradu až 29. 7. 2008.

Značky: