Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Cullinan Series II a Black Badge Cullinan Series II oslávili slovenskú premiéru neďaleko hlavného mesta krajiny na exkluzívnom podujatí pre médiá, po ktorom nasledovala večerná prezentácia pre klientov.

Spojenie historických koreňov s modernými rezidenčnými a rekreačnými budovami v mestskej časti Devín na úpätí Malých Karpát poskytlo slávnostnému odhaleniu jedinečné kulisy. Toto prostredie vystihuje účel modelu Cullinan, ktorý mnohým majiteľom slúži ako veľmi schopný terénny automobil a zároveň ako všestranné a ľahko použiteľné vozidlo na každodenné jazdenie.

Karel Kadlec, majiteľ Rolls-Royce Motor Cars Prague, uviedol: „Slovensko je dôležitý trh pre náš neutíchajúci obchodný úspech, preto som veľmi nadšený, že tu môžem odhaliť najnovší prírastok do modelového portfólia značky Rolls-Royce, a to pomerne krátko po jeho svetovej premiére. Toto naozaj zdôrazňuje naše dlhodobo vynikajúce vzťahy so slovenskými zákazníkmi a priateľmi značky.“

Model Cullinan prišiel na trh v roku 2018. Podmienkou pri jej vývoji bolo spojenie prirodzene dobrých terénnych schopností, vďaka ktorým zvládne aj tie najnáročnejšie a najnepríjemnejšie podmienky na Zemi, s dokonalým komfortom a charakteristickou jazdou ako na lietajúcom koberci bez ohľadu na terén a povrch cesty, čo sú typické atribúty značky Rolls-Royce. Výsledok bol vopred daný – nič menej než absolútne dokonalé superluxusné SUV schopné prísť bez námahy kamkoľvek.

Cullinan Series II pokračuje v bezprecedentnom úspechu modelu Cullinan a predstavuje jeho výraznú evolúciu. Za novými tvarmi sa skrýva najprepracovanejší model Series II v histórii automobilky Rolls-Royce. Predstavuje reakciu na meniace sa vnímanie luxusu a spôsoby využívania vozidla, zostáva pritom verný základným kvalitám, ktoré definujú popularitu modelu Cullinan.

Rebelské alter ego značky Rolls-Royce Black Badge dosiahlo v modeli Cullinan svoju vrcholnú slávu. Jeho asertívny a nekompromisný prístup oslovuje zákazníkov, ktorí hľadajú najodvážnejšie formy sebavyjadrenia.

Pre túto podskupinu klientov prináša značka Black Badge Cullinan Series II, ešte odvážnejšie a expresívnejšie podanie, ktoré nedefinujú len tmavé vizuálne prvky, ale aj jedinečné konštrukčné riešenia ukryté pod karosériou.

Pavel Kalouš, riaditeľ Rolls-Royce Motor Cars Prague, sa počas slávnostnej recepcie vyjadril pre médiá: „Cullinan Series II sa stále drží hesla ‚bez námahy, kamkoľvek‘ – zostáva tak verný svoíim základným princípom a udržiava si kvality, vďaka ktorým sa tento automobil stal veľmi úspešným. Zároveň však reprezentuje prirodzené napredovanie a vývoj založené na posune vo vnímaní luxusu, ktoré ešte viac umožňuje modelu Cullinan výraznejšie vyniknúť a urobiť dojem.“

CULLINAN SERIES II

Už prvé automobily pred rokmi odovzdané klientom potvrdili, že Cullinan dokáže splniť svoj účel ako plnohodnotné a mimoriadne schopné vozidlo do akéhokoľvek terénu, ktoré zvládne previezť svojho majiteľa na miesta, kam sa nikdy predtým žiadny iný automobil Rolls-Royce nedostal. Avšak mnoho zákazníkov využíva všestrannosť a ľahkú ovládateľnosť modelu Cullinan aj na „bežné každodenné jazdenie“.

Hlavným dizajnovým motívom na karosérii sú vertikály pripomínajúce osvetlené mrakodrapy vo svetových metropolách, v ktorých sa Cullinan čoraz viac cíti ako doma. Najvýraznejšie sa to ukazuje na novom usporiadaní svetiel. Prednú časť modelu Cullinan Series II tvoria ostré hrany a jednoduché línie, ktoré ohraničujú čisté jednoliate povrchy a zvýrazňujú tak veľkorysé proporcie a suverénny postoj vozidla.

Stredobodom je podsvietená mriežka chladiča inšpirovaná klasickým antickým panteónom, ktorej súčasťou je nová leštená „línia horizontu“ – vodorovná spojnica, ktorá prepája denné svetlá.

Bočný profil modelu Cullinan Series II odhaľuje ďalšie úpravy plôch karosérie. Decentná precízna línia vedie od zadných svetiel k stredom zadných kolies s emblémom „RR“, ktorý je aj pri pohybe statický a nerotuje s kolesom. Vzniká tak jemná zbiehavosť, ktorá podporuje dojem pohybu, aj keď vozidlo stojí.

Upravená zadná časť karosérie je vyjadrením výkonu a sily. Od koncoviek výfukov až po ochrannú platňu z nerezovej ocele s kefovaným povrchom medzi koncovkami výfuku, ktorá zasahuje až hlboko smerom pod vozidlo.

Najvýraznejšou zmenou v usporiadaní kabíny vozidla je sklenený panel na vrchnej časti palubnej dosky, ktorý sa neprerušovane tiahne od jedného stĺpika až k druhému – elegantný a všestranný prvok, do ktorého je zapracovaný štylizovaný nápis Cullinan a jedinečný grafický motív panorámy mesta Cityscape. Tento je inšpirovaný mrakodrapmi svetových metropol v noci a tvorí ho spolu 7 000 grafických prvkov. Zákazníci si tiež môžu v spolupráci s dizajnérmi oddelenia Bespoke vytvoriť vlastný motív na tento podsvietený obkladový panel Illuminated Fascia.

Na pasažierovej strane palubnej dosky je tiež nová vitrínka Spirit of Ecstasy Clock Cabinet – jedinečný vložený prvok, v ktorom sa nachádzajú klasické ručičkové hodinky a osvetlená soška Spirit of Ecstasy z nerezovej ocele. Zapracovanie tohto symbolu značky Rolls-Royce do vnútorného priestoru vozidla trvalo štyri roky, je to výsledok jedinečnej spolupráce medzi tradičnými remeselníkmi a digitálnymi dizajnérmi, ktorí vytvorili do detailu vyladené vzrušujúce osvetlenie.

Novinkou v modeli Cullinan Series II je sivý obklad Grey Stained Ash z výrazne vzorovaného dreva s prirodzene otvorenými pórmi a jemnými trblietkami. Túto novinku z programu Bespoke, ktorá podčiarkuje moderný charakter modelu Cullinan, vyvíjali špecialisti značky Rolls-Royce viac ako štyri roky. Na dosiahnutie komplexnej a špecifickej povrchovej textúry prejde každý kmeň individuálnym výberom, jednotlivé drevené pláty sú ručne morené a pokryté vrstvou mikroskopických metalických čiastočiek na dosiahnutie jedinečného trblietavého efektu.

Cullinan Series II tiež pokračuje v snahe značky Rolls-Royce objavovať a prinášať nové textílie, výsledkom je prírodná viskózová tkanina s názvom Duality Twill, ktorá je vyrobená z bambusu. Inšpiroval ju bambusový háj v botanickej záhrade Le Jardin des Méditerranées na francúzskom Azúrovom pobreží, v tesnom susedstve domu Villa Mimosa, bývalého zimného sídla sira Henryho Roycea.

Keprovú látku zdobí umelecká grafická výšivka Duality, ktorá vychádza z abstraktnej interpretácie dvoch prepojených R – iniciál zakladateľov značky. Vo výslednom dizajne sa odzrkadľuje námornícky vplyv, motív totiž pripomína prepletené laná na plachetniciach, ďalší nenápadný odkaz na Francúzsku riviéru.

Kompletné čalúnenie interiéru Duality Twill obsahuje až 2,2 milióna stehov, takmer 18 kilometrov nite a jeho výroba trvá 20 pracovných hodín.

Ďalšou modernou a jedinečnou remeselnou technikou v modeli Cullinan Series II je precízna perforácia kože Placed Perforation. Tento inovatívny postup umožňuje umelcom vytvárať diela na koženom čalúnení sedadiel jemným prepichovaním. Pre Cullinan Series II navrhli dizajnéri vzor inšpirovaný neustále sa meniacimi tvarmi oblakov nad sídlom značky Rolls-Royce v Goodwoode a ich tieňmi. Výsledok tvorí 107 000 perforácii s priemerom 0,8 či 1,2 milimetra.

BLACK BADGE CULLINAN SERIES II

Verzia Cullinan Series II Black Badge vznikla pre tých, ktorí hľadajú živelnejší a divokejší zážitok z jazdy v automobile Rolls-Royce. Jej temné základné prvky sú ďalej zvýraznené vyzývavo štylizovanou karosériou a tým zdôrazňujú jej sebavedomie a nekompromisnosť.

Ako pri všetkých verziách Black Badge aj tu je mriežka chladiča typicky čierna. Strieborná „línia horizontu“ ju opticky rozširuje a spevňuje, popri tom spája vertikálne orientované denné svetlá.

Všetky vonkajšie detaily karosérie vrátane sošky Spirit of Ecstasy, ktoré sú obvykle chrómovo lesklé a žiarivé, sú v tejto verzii čierne.

Exteriér dopĺňajú disky kolies s priemerom 23 palcov, ich dizajn tvorí desať prepletených lúčov a vizuálny efekt dotvára precízna súhra leštených, lakovaných a ustúpených kontrastných plôch. Tento dizajn zároveň vystavuje na obdiv špecifické brzdové strmene verzie Black Badge lakované v špecifickej kontrastnej farbe.

Temná atmosféra radu Black Badge pokračuje aj v interiéri obkladom z uhlíkových vlákien Technical Carbon v kombinácii s kovovými doplnkami. Orámovania výduchov na palubnej doske aj v zadnej časti kabíny sú zatmavené. Novinkou v Cullinan Series II Black Badge je vitrínka Clock Cabinet. V nej uložená soška Spirit of Ecstasy je čierna rovnako ako soška na vrchole masky chladiča.

Cullinan Series II Black Badge netvorí len vizuálna stránka, ale aj jedinečné technické riešenia pod karosériou. Podstatné prvky pôvodnej verzie modelu Cullinan Black Badge, ako sú vzduchové pružiny so zväčšeným objemom na zmiernenie náklonov karosérie či ešte vyššia rezerva výkonu, zostali zachované aj pre Series II. Dvojito preplňovaný motor V12 s objemom 6,75 litra disponuje výkonom 442 kW (600 k) a krútiacim momentom 900 Nm – zároveň si však vozidlo zachovalo svoju hladkosť a zážitok z jazdy ako na lietajúcom koberci.

Frank Tiemann, vedúci korporátnej komunikácie pre strednú a východnú Európu a strednú Áziu v spoločnosti Rolls-Royce Motor Cars, dodal: „Zapracovaním nových technických prvkov, nových materiálov a precíznych úprav vonkajších tvarov spolu s inovatívnymi možnosťami vyjadrenia individuálneho štýlu cez program Bespoke sme zachovali všetko, čo naši zákazníci oceňujú na tomto automobile. Tým sme zabezpečili pokračovanie jeho slávy.“

  • Najdôležitejšie prvky modelov Cullinan Series II a Cullinan Series II Black Badge:
  • Čalúnenie Duality Twill s 2,2 milióna stehov, na ktoré sa spotrebuje 18 kilometrov nite
  • Nový vzor perforovaného koženého čalúnenia sedadiel Placed Perforation inšpirovaný mrakmi nad sídlom značky Rolls-Royce, ktorý je tvorený 107 000 individuálnymi perforáciami
  • Nová vitrínka Clock Cabinet prináša sošku Spirit of Ecstasy do interiéru
  • Plne integrované pokročilé komunikačné rozhranie SPIRIT a privátna aplikácia Whispers určená výlučne pre majiteľov vozidiel Rolls-Royce

Značky: