Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

V jazdenkách nechýbajú ani moderné technológie – tempomatom bola vybavená viac ako polovica vozidiel kúpených slovenskými seniormi.

Už je to nejaký čas, čo slovenskí a českí seniori objavili výhody SUV-čiek, od tej doby u nich popularita tohto typu karosérie neustále rastie. V prvom polroku tohto roka dokonca pozorujeme prepad záujmu o najpredávanejšie prevedenie hatchback v prospech tretinového rastu popularity SUV v prípade jazdených vozidiel.

Seniori jednoducho  objavili čaro vyššieho posedu a mohutnejšieho prevedenia. Ak by ste čakali, že staršia veková skupina kupuje autá v základných výbavách, mýlite sa.  Starší ľudia sa zaujímajú o jazdenky vybavené modernými technológiami, medzi ktorými nechýbajú parkovacie kamery či navigácie. S tým súvisí aj ich ochota do jazdeniek viac investovať. Tieto zistenia vyplývajú z predajných štatistík siete autocentier AAA AUTO.

Belasé vlasy a mohutné SUV, to je pohľad, ktorý vídame na našich cestách a aj v susednej Českej republike  stále častejšie. Za prvý polrok 2018 si tento typ jazdenky odviezlo z predajnej plochy o tretinu viac seniorov ako v minulom roku. Rastie tiež záujem o MPV-čka, naopak o klasické hatchbacky a kombíky táto veková skupina záujem stráca. „Dôvodom je pohodlie. Seniori zistili, že nástup a výstup z SUV je ďaleko pohodlnejší ako z nízkeho hatchbacku alebo kombíka. SUV svojou veľkosťou zároveň vyvolávajú pocit bezpečia a poskytujú lepší výhľad, ktorý hlavne starší vodiči ocenia, pretože už veľa z nich nemá tak rýchle reflexy ako mladší motoristi,“ vysvetľuje generálna riaditeľka siete autocentier AAA AUTO Karolína Topolová.

Seniori sú zároveň aj  výrazne modernejší ako v minulosti. Neboja sa moderných technológií. Nekupujú si žiadne „holé“ autá v základnej výbave. „Slovenskí seniori sa nechcú zdržiavať hľadaním miest v mape a preto radšej volia vozidlá vybavené navigáciou. Oproti minulému roku vzrástol ich záujem o autá s navigáciou takmer o polovicu. Naopak, Česi sú ďaleko viac pohodlní a využívajú parkovacie kamery, ktoré si často nechávajú aj doinštalovať.

Kým záujem českých seniorov o tento doplnok vzrástol o dve tretiny, u slovenských to bolo len o tretinu. Slovenskí motoristi uprednostňujú skôr parkovacích asistentov, záujem o ne vzrástol o pätinu. Už takmer štandardom pri jazdenkách, ktoré si motoristi tejto vekovej skupiny kupujú, je tempomat. Mala ho takmer polovica áut kúpených českými seniormi a viac ako polovica áut kúpených slovenskými seniormi,“ doplnila Karolína Topolová.

TOP 5 najkupovanejších modelov SUV seniormi na Slovensku a v Českej republike

 Prvý polrok 2017 SRPrvý polrok 2018 SR  Prvý polrok 2017 ČRPrvý polrok 2018 ČR
1.Kia SportageKia Sportage 1.Škoda YetiŠkoda Yeti
2.Nissan QashqaiHyundai ix35 2.Kia SportageDacia Duster
3.Dacia DusterDacia Duster 3.Hyundai ix35Kia Sportage
4.VW TiguanNissan Qashqai 4.Dacia DusterHyundai ix35
5.Škoda YetiŠkoda Yeti 5.Nissan QashqaiNissan Qashqai

 

Značky: