Hlavným cieľom jázd týchto špeciálnych áut bude aktualizácia snímok miest, cestnej infraštruktúry, diaľnic a rýchlostných komunikácií v službe Google Street View na Mapách Google.

Vďaka službe Google Street View majú už dnes používatelia príležitosť navštíviť väčšinu slovenských miest, viaceré hrady a zámky, nechýba ani prírodné dedičstvo, vrátane národných parkov. 

Google si uvedomuje, že sa infraštruktúra v mestách, ale aj medzi mestami, v čase mení a neustále vyvíja, preto je potrebné snímky pravidelne aktualizovať. Nové snímanie tak napomáha tomu, aby sa používatelia dokázali v rôznych destináciách ešte lepšie zorientovať. Služba Street View umožňuje zobrazovanie 360-stupňových snímok ulíc, ale aj prírodných a kultúrnych pamiatok. 

Na Slovensku je Street View dostupné od roku 2012 a lokálne snímky sú pravidelne aktualizované, aby poskytovali čo najvernejší obraz reality. Okrem ulíc a ciest zachytil Google na Slovensku aj pešie zóny slovenských miest ako aj ďalšie autom nedostupné miesta. 

Vďaka Street View sa tak používatelia môžu napríklad online poprechádzať okolo Štrbského či Popradského plesa, navštíviť Jaskyňu Domicu či Ochtinskú aragonitovú jaskyňu, alebo zájsť do prírody, napríklad do Národného parku Slovenský raj či Pieninského národného parku

Posledným slovenským prírastkom služby Street View pri príležitosti 15. výročia Máp Google boli začiatkom minulého roka jedny z najvyššie položených vysokohorských tatranských chát – Zbojnícka a Téryho chata

Ochrana súkromia na prvom mieste

Google maximálne dbá na ochranu súkromia. Každému publikovaniu zhromaždených snímok predchádza spracovanie pomocou špeciálnej technológie, ktorá rozmazáva tváre ľudí a poznávacie značky áut, aby ich nebolo možné identifikovať a ochránilo sa tak ich súkromie. 

Street View ponúka funkciu dodatočného rozmazania snímok (jednotlivca, auta, domu a pod.), o ktoré je možné požiadať stlačením tlačidla „Nahlásiť problém“ v pravom dolnom rohu ľubovoľného obrázka.  

Služba Street View je populárnou funkciou na Mapách Google, ktorá je momentálne dostupná vo viac ako 88 krajinách sveta, vrátane Antarktídy a Arktídy. Je dostupná na desktope aj v mobilných zariadeniach a takisto aj v službe Google Earth.

Zdroj: Google

Prečítajte si aj:

Inštalovanie aplikácií sa zmení: Google pripravuje v Obchode Play revolúciu

Značky:

Peter Hupka

Peter Hupka
Každý deň sledujem aktuálne dianie v technologickom svete a vyberám tie najzaujímavejšie témy pre náš web.