Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

V piatok sa Slovensko úspešne zapojilo do Európskej služby elektronického výberu mýta. Počas víkendu bol systém monitorovaný, neboli zaznamenané žiadne technické problémy a pripojili sa prvé palubné jednotky európskych poskytovateľov výberu mýta. S EETS tak na slovenské diaľnice a rýchlostné cesty dorazila konkurencia, ktorá prinesie nové výhody pre dopravné spoločnosti.  

Slovensko pribudlo na mape európskeho mýta. Dopravcovia, ktorí sa rozhodli zapojiť do EETS, okrem iného už nebudú musieť meniť na hraniciach jednotky. Do európskeho výberu mýta na Slovensku sa zapojili všetky spoločnosti, ktoré prešli procesom akreditácie. Taliansky Telepass, nemecký Toll4Europe a české spoločnosti Eurowag a ITIS.

Samotná výška mýta je stanovená zákonom, pre dopravcov sa nemení. No podľa skúseností z krajín, v ktorých EETS už bolo zavedené, spoločnosti o zákazníka súperia prostredníctvom pridaných benefitov. Napríklad prostredníctvom modernejších palubných jednotiek alebo výhodnejších komplexných ponúk. Nie len medzinárodní, ale aj domáci dopravcovia tak môžu využívať všetky výhody konkurenčného boja vo svoj prospech.

Národná diaľničná spoločnosť očakáva postupný nárast záujmu o EETS. Samotné bližšie informácie o jednotlivých výhodách či o možnostiach ako sa zapojiť do európskeho mýta poskytnú záujemcom o EETS jednotliví poskytovatelia. Detailné informácie je možné nájsť aj na webstránkach poskytovateľov.

Značky: