Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Sociálna poisťovňa zastavila nákup 70 miliónového IT projektu na elektronizáciu svojich služieb.

IT odborníci zo Slovensko.Digital tento tento krok vítajú. Upozorňujú tiež, že je potrebné zverejniť analýzy a podklady, ktoré k zastaveniu viedli.

Nákup informačného systému Sociálnej poisťovne začal ešte v roku 2013 v rámci Operačného programu informatizácia spoločnosti a prebiehal až do roku 2016. V máji 2016 na projekt upozornili aj IT špecialisti z občianskeho združenia Slovensko.Digital. “Projektu chýbali argumenty. Predovšetkým chýbala poctivá a aktuálna štúdia, ktorá by vysvetlila zvolený postup. Hrozilo, že prostriedky budú vynaložené neefektívne, kedže podklady ešte z roku 2013 vo viacerých oblastiach nevyhovovali dnešnému stavu informatizácie,” informoval Ján Hargaš zo Slovensko.Digital.

Projektu odborníci vyčítali napríklad jeho veľký rozsah, aj skutočnosť, že sa nakupoval hardvér, aj keď už funguje štátne dátové centrum, ktoré hardvér nakupuje centrálne. “Zástupcovia Sociálnej poisťovne napríklad nevedeli vysvetliť, prečo sa projekt nakupuje ako jedna veľká zákazka a nedelí sa na časti, o ktoré by sa mohlo uchádzať viac subjektov a tlačiť tak na cenu,” doplnil Hargaš.

Podľa dnešného oznámenia v Európskom vestníku verejného obstarávania bol projekt zastavený. “Tento krok vítame. Zároveň je dôležité, aby Sociálna poisťovňa zverejnila podklady, ktoré k zastaveniu viedli, aké alternatívy sa zvažovali a aké dopady (napr. finančné) bude mať zastavenie na ďalší postup. Našim cieľom je v prvom rade požadovať od vlády zodpovedný, hospodárny a preskúmateľný postup tak pri vypísaní súťaže, ako aj pri jej zrušení,” povedal Hargaš.

Odborníci upozorňujú že podobná situácia je dnes aj na Ministerstve dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja, ktoré nakupuje Informačný systém výstavby a informačný systém Atlas pasívnej infraštruktúry. “Ministerstvo dlhodobo odmieta zverejniť podklady k projektom za takmer 100 miliónov eur a tým chýbajú argumenty. Napriek tomu je súťaž tesne pred podpisom zmlúv,” uzavrel Hargaš.