Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Podľa domácich a zahraničných odborníkov v oblasti fúzii a akvizícii (M&A) sú Slovensko a krajiny CEE (strednej a východnej Európy) veľmi atraktívne pre investorov a ponúkajú im niekoľko zaujímavých príležitostí. Posledné dva roky boli z hľadiska investícií na Slovensku stabilné a podobné prognózy sa odhadujú aj v horizonte piatich rokov.

Panelovej diskusie, počas ktorej odzneli aj uvedené predpovede pre Slovensko, sa pod taktovkou medzinárodnej právnickej kancelárie CMS, pôsobiacej aj na Slovensku, v spolupráci s AmCham Slovakia zúčastnili skúsení odborníci zastupujúci kľúčových hráčov v strednej a východnej Európe: Andrea Ferancová z Espira Investments, Peter Lewis z CMS, Alexandra Nagle z Alantra, Peter Dzurianik z AIG, Tomáš Časa zo CEE Equity Partners a Daniel Gašpar z Crowdberry.

Slovensko zaznamenalo v roku 2017 veľmi pozitívny vývoj v oblasti fúzií a akvizícií, pričom hodnota uzavretých obchodov sa zvýšila a objem zostal medziročne relatívne stabilný. Transakcie boli rozdelené do širokého spektra odvetví a zahŕňali niekoľko významných dohôd, vyplýva to z prieskumu Emerging Europe M&A 2017/2018 spoločností CMS a EMIS. „Nadnárodné spoločnosti začali čoraz viac využívať benefity, ktoré im ponúka náš trh. V roku 2018 očakávame oznámenie niekoľkých tzv. investícii „na zelenej lúke“ a nárast aktivít v oblasti fúzií a akvizícii,“ uviedla Petra Čorba Stark, advokátka z advokátskej kancelárie CMS v Bratislave.

Najatraktívnejší biznis ostáva v stavebníctve a realitách

Na Slovensku sa v roku 2017 uzatvorilo celkovo 42 obchodov v hodnote 456,1 milióna eur. Najväčšie transakcie sa opäť uskutočnili v oblasti stavebníctva a realít, pričom najväčším obchodom bola akvizícia logistického parku Prologis Park Galanta-Gáň (164,8 milióna eur) spoločnosťou CNIC. Nasledovala akvizícia ďalšieho logistického parku Lozorno (90,2 milióna eur) neznámou spoločnosťou a akvizícia Universal Media Corporation Slovakia (85 miliónov eur) spoločnosti Sharp. Česká republika zase v roku 2017 zaznamenala oproti minulému roku pokles transakcií takmer o polovicu. No hodnota uzavretých dohôd dosiahla až 4,346 miliárd eur, čo je niekoľkonásobne viac ako na Slovensku. Najväčšia transakcia sa týkala odkúpenia akcií spoločnosti Unipetrol (1 miliarda eur) spoločnosťou PKN Orlen.

Zdroj: Emerging Europe M&A Report 2017/2018

Súčasná politická situácia neovplyvní vývoj v M&A

Hoci je aktuálne na Slovensku turbulentná politická situácia, podľa odborníkov zo zahraničia to nebude mať vplyv na oblasť akvizícii a fúzii. Potvrdil to aj Peter Lewis, partner zo spoločnosti CMS v Londýne: „Slovenský trh má veľký potenciál a aj napriek súčasnej situácii na politickej scéne, zostáva stále veľmi atraktívnym pre zahraničných investorov.“ Diskutujúci sa tiež zhodli, že pre investorov je dôležité najmä to, že Slovensko je súčasťou Európskej únie a Eurozóny, dlhodobo tu pôsobia viaceré automobilové závody, je tu kvalitná a lacná pracovná sila a v krajine vládne dlhodobo stabilná situácia.

Záujem čínskych investorov stúpa

V regióne CEE bola v roku 2017 Čína top zahraničných investorom z hľadiska počtu uzavretých obchodov. Vyplýva to z prieskumu Emerging Europe M&A 2017/2018. Záujem investorov z Ázie bude podľa prognóz odborníkov aj naďalej rásť.

Značky: