Spoločnosť Tachyum sme už na našom portáli predstavili. Ide o vývoj a výrobu nového procesora Prodigy,m ktorý má byť základom superpočítačov. Tento procesor bol predstavený na svetovej výstave Expo 2020 Dubaj v slovenskom pavilóne.

Tachyum Prodigy
Slovenský pavilón pri predstavení procesora Prodigy za účasti hostí z celého sveta

Budúci superpočítač sa svojimi vlastnosťami umelej inteligencie vyrovná podľa generálneho riaditeľa Tachyum, Radoslava Daniláka ľudskému mozgu. Svetová výstava v Dubaji sa tento týždeň pritom venuje globálnym cieľom trvalo udržateľného rozvoja a Slovensko má čo ponúknuť. Do Slovenského pavilónu pri príležitosti tohto tematického bloku zavítala delegácia Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí SR (MZVEZ SR) pod vedením štátnej tajomníčky Ingrid Brockovej, spolu s podnikateľskou misiou pod záštitou Slovenskej agentúry pre rozvoj investícií a obchodu (SARIO). Prebeh tlačovej konferencie sme sledovali online.

Diskusiu otvorila štátna tajomníčka rezortu zahraničných vecí Ingrid Brocková, hlavným rečníkom bol Radoslav Danilák, ktorý sa k zúčastneným prihovoril zo San Francisca. Ďalší z odborníkov, profesor počítačového inžinierstva na University of Manchester, Steve Furber, hovoril o histórii umelej inteligencie. Profesor Furber vyvinul prvý asynchrónny ARM procesor a dostal ocenenie Charlesa Starka Drapera za jeho prínos k vývoju a implementácii počítačových čipov.

Tachyum Prodigy
Štátna tajomníčka rezortu zahraničných vecí Ingrid Brocková pri svojom prejave

Súčasný výkon počítačov nedokáže reagovať na naliehavé otázky v oblasti medecíny či životného prostredia. Riešenie spoločnosti Tachyum je prelomové, nenadväzuje na to, čo poznáme napr.- z produkcie spoločnosti Intel či AMD. Procesor Prodigy je okrem toho aj menej náročný na spotrebu energie. 

S procesorom Tachyum Prodigy Slovensko predstavuje svetu úplne novú technológiu a potenciálne riešenia pre globálne problémy s dopadom na ekonomiku, bezpečnosť, životné prostredie a budúcnosť spoločnosti.

Tachyum Prodigy
Tachyum Prodigy

S kapacitou 64 exaflopov je Prodigy niekoľkonásobne výkonnejšia ako tie najvýkonnejšie procesory. Na trh sa má dostať na konci roka 2022.

Predstavením vrcholových technológií ako Tachyum Prodigy sa Slovensko radí k svetovej špičke. V rámci programu tiež dostalo 10 slovenských startupov  priestor na takzvaný ”elevator pitch”, v rámci ktorého musí inovatívny startup v krátkom čase predstaviť publiku v Slovenskom pavilóne, vrátane potenciálnych investorov.

Zdroje: vlastné, Tachyum, EXPO Dubai

Prečítajte si tiež


Značky:

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.