Na kongrese ITAPA sme sa rozprávali s riaditeľom spoločnosti Tachyum. Spoluzakladateľ a súčasný CEO Radoslav Danilák (Rado) nám rozpovedal svoj príbeh a tiež víziu do budúcna. Výsledkom má byť slovenský superpočítač, ktorý sa zaradí medzi absolútne najlepšie na celom svete.

Vývojový tím na Slovensku

Tachyum stavia na tom, že má vývojový tím na Slovensku. Hlavný vývojový tím tejto firmy sa tak nachádza v Bratislave (City Business Center IV. na Karadžičovej ulici), časť tímu pre umelú inteligenciu je v Košiciach a tiež v Prešove.

TachyumZdroj: Ondrej Macko/TOUCHIT.sk
Radoslav Danilák spolu s ministerkou Veronikou Remišovou na tlačovke počas ITAPA

Ak si však pozriete ich webovú stránku Tachyum, príliš neprídete na to, že základom tejto firmy je práve naša krajina. V časti kontakty nájdete odkazy na kancelárie v Santa Clara (neďaleko centrály Intel a NVIDIA) a tiež v Las Vegas. Je to jednoduché – ak chcete robiť vývoj niečo tak veľkého ako to má na pláne Tachyum, nie je veľmi čas vysvetľovať, kde to naše Slovensko vlastne je. Aby to však bolo presné – ak si na webovej stránke zmeníte jazyk z Angličtiny na Slovenčinu, dostanete sa k tomu, že za vývojom stojí skupina ľudí na Slovensku.

IT firmy údajne utekajú z Kalifornie

Ako nám Rado povedal, mnoho firiem sa v poslednom čase sťahuje z Kalifornie preč (príkladom je HP alebo Oracle). Tento štát totiž aktuálne prijal zákony, ktoré príliš rozvoju IT biznisu nevyhovujú. Preto aj posun Tachyum smerom do Las Vegas. Nevada je v tomto ohľade oveľa výhodnejšia.

Zrod Tachyum

Rado má už viac ako 25 rokov skúseností v odbore, na jeho konte je viac ako 100 patentov zameraných na navrhovanie najmodernejších systémov spracovania dát. Pracoval napr. v spoločnosti NVIDIA a tu bol architektom čipových súprav grafických kariet. Bol zakladateľom a generálnym riaditeľom spoločnosti Skyera, dodávateľa veľkokapacitných úložísk, ktorú v roku 2014 odkúpila spoločnosť Western Digital. Spoločnosť Tachyum následne Rado založil so svojimi kolegami v roku 2016 s cieľom vytvoriť najvýkonnejšie procesory na tejto planéte.

Radoslav Danilák, TachyumZdroj: Ondrej Macko/TOUCHIT.sk
Radoslav Danilák, CEO Tachyum

Rado je americký občan narodený na Slovensku, má aj dva pasy. V súčasnosti pôsobí v poradnom výbore vlády SR pre inovácie. Vyštudoval na TUKE, kde dosiahol doktorát z informatiky. Je členom technického poradného panelu pre výpočtovú techniku IDC, technologickej rady magazínu Forbes, prispieva do TechTarget a je členom organizácie IEEE.

Nárast rýchlosti procesorov sa zastavil

Ako nám pri rozhovore povedal, vývoj v oblasti hustoty polovodičov, energetickej účinnosti a nákladov sa od roku 2010 výrazne spomalil. Čipový priemysel diskutuje o smrti Moorovho zákona. Príčinou je fyzika zariadení na úrovni nanometrov, ktorú už nedokážu prekonať existujúce prístupy pri návrhu hardvéru, softvéru a celého IT systému.

Ak sa nič nezmení, energeticky nebude možné v budúcnosti zásobovať rastúcu potrebu moderných dátových centier. Jedným z dôvodov je výrazný nárast odporu vodičov medzi tranzistormi v procesore zmenšovaním technológie a následné spomalenie šírenia signálov.

Zdroj: Ondrej Macko/TOUCHIT.sk
Vývojový počítač s procesormi Tachyum Prodigy

Základom prístupu Tachyum je teda vytvoriť nové systémy s vyšším výkonom a nižšími energetickými nárokmi. Firma vyriešila tak, že dáta organizuje inak s cieľom minimalizovať prenos dát medzi tranzistormi. Môže si to dovoliť, lebo začína na zelenej lúke a nemusí riešiť otázku spätnej kompatibility ako to musia robiť firmy Intel, AMD alebo ARM.

Slovenský superpočítač

Nové riešenie si ale vyžaduje zásadne nový prístup, ktorý konvertuje existujúci softvér na úplne nové výpočtové mechanizmy. Tachyum chce svojimi procesormi dosiahnuť bezprecedentný výkon, energetickú účinnosť ale aj cenové pomery aké tu ešte neboli. Výsledkom by mali byť superpočítače zo Slovenska, ktoré dokážu vyriešiť tie najzložitejšie problémy v oblasti analýzy veľkých objemov dát a hlbokého učenia.

TachyumZdroj: Ondrej Macko/TOUCHIT.sk
Postavenie superpočítača zo Slovenska v rámci sveta

Tachyum tak už vyvinul prvý univerzálny procesor na svete (Prodigy), ktorý spája funkcie CPU, GPU a TPU do jedinej homogénnej procesorovej architektúry, ktorá je rýchlejšia, má 10× nižšiu spotrebu a o 1/3 nižšiu cenu ako súčasné konkurenčné produkty.

Kedy ho teda uvidíme?

Do výroby do továrne TMCC na Taiwane s 5 nm technológiou sa nový procesor Prodigy odošle v prvom polroku budúceho roka, reálne dostupný bude na konci 2022. A nie ej to vôbec lacná záležitosť. Napr. za masky na nové procesory firma zaplatí TMCC 19 miliónov dolárov. Zhruba 3,5 mesiaca potom trvá, pokým sa nastavia interné pomery vo výrobnej továrni. Následne sa prvé kusy procesorov letecky doručia do USA, kde sa bude testovať na prototypovej základnej doske. Ďalší čas bude trvať odstraňovanie prvých problémov, následne prebehnú testy náročných výpočtov na plnej rýchlosti. Preto sa prvé procesory Prodigy pre superpočítač objavia na trhu na konci budúceho roka. Plánuje sa s tým, že superpočítač s procesorom Prodigy bude inštalovaný na pôde Slovenskej akadémie vied.

Vývoj slovenského superpočítača budeme sledovať, zatiaľ to znie skôr ako sen, ale radi budeme vidieť superpočítač zo Slovenska na stupni víťazov.

Zdroje: ITAPA, Tachyum, vlastné

Prečítajte si tiež

Značky:

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.