Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Spoločnosť Kaspersky Lab vyhlásila víťazov prvého ročníka Security Startup Challenge. Veľké finále sa konalo 13. augusta v Technologickom Inštitúte v Massachusetts. Slovenský startup Excalibur sa stal víťazom prvého ročníka súťaže o najsľubnejší startup a okrem finančnej odmeny získa firma od spoločnosti Kaspersky Lab aj ďalšiu podporu.

Startup Excalibur sa už od roku 2013 venuje vývoju vlastného systému schopného nahradiť heslá zariadením, ktoré každý už aj tak má – mobilným telefónom. Po dvoch rokoch výskumu a vývoja bola práve vďaka Security Startup Challenge 2015 (SSC) spustená prvá verejná beta verzia ich riešenia. S pomocou mentorov a organizátorov SSC boli schopní počas krátkeho trvania súťaže demonštrovať najvýraznejší rast. Tento rast spoločne s unikátnymi technickými riešeniami presvedčil porotu zloženú z profesorov MIT o tom, že sú jasný favorit.

Za slovenským startupom Excalibur sa na druhom mieste umiestnil startup Pipe z Nemecka. O tretie miesto sa delia dva startupy – Cyber DriveWare z Izraela a ZeroDB z USA. Víťazné tímy si podelili finančnú odmenu v celkovej výške 80 tisíc dolárov.

„Vzhľadom na neustále narastajúci počet a sofistikovanosť kybernetických hrozieb sme sa rozhodli povzbudiť mladých podnikateľov z celého sveta a vyzvali ich, aby vytvorili svoje vlastné kybernetické bezpečnostné riešenia, prípadne vyvinuli bezpečnostné prvky vo svojich projektoch. Sme hrdí na našu expertízu v oblasti bezpečnosti a v mene bezpečnejšieho sveta sa o ňu radi podelíme so sľubnými technologickými startupmi. Do prvého ročníka Security Startup Challenge sa zapojilo množstvo talentovaných zakladateľov rôznych startupov, ktorí svoje projekty významne zdokonalili počas trvania programu. Blahoželám všetkým finalistom a prajem im veľa šťastia vo veľkom svete biznisu,“ povedal Eugene Kaspersky, CEO spoločnosti Kaspersky Lab.

Security Startup Challenge 2015 je globálny program vyvinutý a realizovaný spoločnosťou Kaspersky Lab v partnerstve s Mangrove Capital Partners a ABRT Venture Fund. Počas trojmesačného obdobia pod vedením mentorov získali zakladatelia 23 startupových projektov z oblasti kyberbezpečnosti, financií, technológií, zdravotnej starostlivosti, mobilných technológií, internetu vecí a cloudových služieb odbornú podporu v oblasti podnikania a kyberbezpečnosti a takisto mohli využiť znalosti z iných odvetví.

Účastníci programu SSC 2015 mali možnosť dozvedieť sa viac o najnovších trendoch v oblasti kyberbezpečnosti, vytvoriť akčný plán pre vývoj svojich projektov, prilákať prvých nadšencov a zákazníkov, získať reálnu trhovú spätnú väzbu, zdokonaliť svoje produkty, analyzovať konkurenciu a vytvoriť plán financovania startupu.

Počas trvania programu zúčastnené tímy pracovali na svojich projektoch so vzdialeným prístupom, pričom ich napredovanie bolo každý týždeň sledované odborníkmi z oblasti kyberbezpečnosti a startup mentormi, vrátane skúsených podnikateľov a odborníkov na rizikový kapitál. Súčasťou programu bola tiež účasť na dvoch bootcamp školeniach, ktoré hosťovala spoločnosť PwC v Luxemburgu. Kyberbezpečnostný tím spoločnosti PwC prispel do programu SSC 2015 aj svojou expertízou, a v rámci bootcamp školení mali účastníci možnosť podeliť sa vzájomne o svoje názory a diskutovať o najnovších bezpečnostných výzvach.

Počas hlavného finále v technologickej metropole na MIT v Bostone vybrala odborná komisia tímy s najsľubnejšími startupmi, ktoré počas trvania SSC 2015 dosiahli najvýznamnejší pokrok v svojich projektoch:

  • Prvé miesto, 50 tisíc dolárov a ďalšiu podporu pre svoj projekt, získal startup Excalibur, ktorý vyvinul používateľsky prívetivú autentifikáciu okamžite použiteľnú pre každý PC/Mac alebo webovú aplikáciu. Excalibur používa smartfón namiesto hesiel.
  • Na druhom mieste, s finančnou odmenou 20 tisíc dolárov, sa umiestnil startup Pipe, ktorý vyvinul bezpečnú službu prenosu súborov medzi prehliadačmi (browser-to-browser) a to bez obmedzenia veľkosti súboru.
  • Tretie miesto, ako aj finančnú odmenu 10 tisíc dolárov, si podelili dva tímy – Cyber DriveWare a ZeroDB. Startup Cyber DriveWare umožňuje podnikom a strategickým infraštruktúram získať schopnosť chrániť sa pred malvérom, ktorý spôsobuje prerušenie prevádzky, prostredníctvom paradigmy pozostávajúcej z „filter driverov“ a analýzy jedinečných metadát. Startup ZeroDB vyvinul šifrované end-to-end databázy, ktorých dáta nie sú odhalené serveru.

„Na projekte Excalibur sme pracovali takmer 2 roky. Z technologického pohľadu ide o komplexné riešenie zahŕňajúce vývoj vlastných algoritmov strojového učenia, vlastných kryptografických schém a hlbokej integrácie do operačných systémov. Účasť v programe Security Startup Challenge nám v prvom rade pomohla dostať prvú beta verziu konečne medzi ľudí efektívnym spôsobom, keďže marketing nepatrí medzi naše špeciality, resp. doteraz nepatril. Mentorom zo spoločnosti Kaspersky Lab by som sa týmto chcel poďakovať za ich pomoc a podporu, ktorá išla ďaleko nad rámec toho, čoho sme boli svedkami na iných programoch, ktorých sme sa doteraz zúčastnili. Tešíme sa na ďalšiu spoluprácu s Kaspersky Lab, ako aj na uvedenie produktu na globálny trh,“ hovorí Ivan Klimek, spoluzakladateľ a CEO startupu Excalibur.

 

Značky: