Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Slovenská technická univerzita už niekoľko rokov patrí medzi najlepšie univerzity na Slovensku. Nie len kvôli úspešným absolventom, ale aj vďaka študentom nekončiacich ročníkov, ktorí hviezdia za hranicami prostredníctvom STUBA Green Teamu. Jediný študentský formulový tím na Slovensku sa už niekoľko rokov zúčastňuje medzinárodných súťaží pod záštitou Formula Student, kde reprezentuje nie len STU, ale aj Slovensko.

Práve 5.11.2021 na Slovakia Ringu, v Orechovej Potôni, sa konal Thank You Day, v rámci ktorého sa členovia tímu poďakovali partnerom, sponzorom a podporovateľom projektu. Ako povedalo vedenie tímu, bez ich pomoci by na konci sezóny nestála nová formula. Napriek tomu, že aj fungovanie STUBA Green Teamu vo veľkej miere zasiahla pandémia, tento rok sa tím zúčastnil dvoch súťaží (v Maďarsku a Chorvátsku) s ich najnovším monopostom.

Počas akcie Thank You Day sa partneri a pozvaní hostia sa dozvedeli ako prebiehala posledná sezóna STUBA Green Teamu, aké vylepšenia a inovácie priniesli, ale aj ambície a plány do novej sezóny 2021/2022. Najviac však oslovila dynamická ukážka ich súčasnej formuly s označením SGT-FE21. Rýchlosť, ktorou monopost prešiel po dráhe Slovak Karting Centra prekvapila mnohých. Technické parametre auta sa totiž môžu porovnávať aj s dnešnými superšportami. Elektrická formula vystrelí z 0 na 100 km/h len za 2,8 sekundy, o čo sa stará štvorica vodou chladených elektromotorov (jeden pre každé koleso) s celkovým systémovým výkonom 140 kW, teda 190 koní. Ak ste si povedali, že to nie je nijaká závratná hodnota, pridáme informáciu, že celé auto váži len 245kg. A za týmto všetkým stoja študenti, pre ktorých bolo odjakživa snom pracovať na návrhu, vývoji a stavbe vlastnej formuly.

Dekan Strojníckej fakulty STU, Dr. h. c. prof. Ing. Ľubomír Šooš, PhD., adresoval študentom tieto slová : ,,Presne si pamätám, ako v roku 2009 za mnou prišla dvojica študentov s nápadom vytvoriť formulový tím s formulou poháňanou elektromotormi. Teší ma, že nadšenie zotrváva dodnes a aj napriek tomu, že je to celouniverzitný tím, Green Team bude vždy mojou osobnou srdcovkou. Som na vás pyšný. “

STUBA Green Team funguje už 12 rokov. Počas svojej existencie sa študentom z STU podarilo vyvinúť, navrhnúť a zostrojiť 8 úspešných elektrických formúl. Pred mesiacom začala členom tímu ďalšia sezóna a kvalifikácie na zahraničné súťaže. Držíme palce a tešíme sa na úspechy, ktoré spolu s formulou dovezú domov!

Značky: