Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Stredoškoláci z Gymnázia M. Rúfusa v Žiari nad Hronom a Duálnej akadémie v Bratislave, ktorí sa kvalifikovali v národnom finále robotickej súťaže FIRST Global v Košiciach v septembri vynechajú niekoľko vyučovacích hodín. Urobia tak s plným vedomím učiteľov a mentorov, ktorí ich dlhodobo podporovali a podporujú v štúdiu vedy a techniky a inšpirujú ich tak do budúcnosti.

Stredoškoláci sa totiž zúčastnia jedinečnej robotickej súťaže FIRST Global, pre ktorú zostavili v posledných týždňoch súťažného robota, ktorého úlohou bude zbierať body v hre pod názvom “Feeding the future – Výživa pre budúcnosť”. Reprezentácia a jej hostia tvoria tím 19 mladých ľudí zo Žiaru nad Hronom a Bratislavy. V konkurencii tímov z viac ako 180 krajín sa bude snažiť uspieť a preukázať svoje technické zručnosti a schopnosť práce v medzinárodných tímoch v oblasti robotiky.

FIRST Global je renomovaná súťaž, ktorá podporuje vzdelávanie a konštruktérske schopnosti medzi mládežou z celého sveta. Skratka FIRST predstavuje acronym pre slovné spojenie For Inspiration and Recognition of Science and Technology – Pre Inšpiráciu a Uznanie Vedy a Techniky.

Každoročne sa FIRST Global na Slovensku zúčastňuje viac a viac škôl, čo zvyšuje konkurenciu medzi jednotlivými tímami. Tento rok boli úspešní študenti zo Žiaru nad Hronom a Bratislavy, ale slovenské kvalifikačné kolo bolo veľmi vyrovnané. V týchto dňoch sa študenti musia vyrovnať nielen s konštrukciou súťažného robota, ale aj ďalšími súťažnými výzvami podľa tohtoročnej témy Feeding the Future – Výživa budúcnosti” – hovorí o tohtoročnom kole súťaže Adam Kukla, predseda o.z. FIRST Global Slovakia.

Účasť na FIRST Global vidím ako možnosť spoznať rozličné svetové kultúry,” uviedla Lenka Malá, z tohtoročného tímu, “sme pripravení ukázať naše schopnosti a zviditeľňovať Slovensko na súťaži, rovnako ako súťaž na Slovensku.

Tento ročník patrí určite k najnáročnejším v celej histórii súťaže FIRST Global, ale našli sme študentov, ktorí vďaka svojej kombinácii zručností a nadšenia môžu konkurovať svetovej špičke. Verím, že rok 2024 bude prelomovým pre rozvoj tejto súťažena Slovensku,” komentuje Martin Hronský, ktorý je bývalým účastníkom súťaže a dnes mentorom reprezentačného tímu.

Účasť na FIRST Global je pre nás nielen výzvou, ale aj veľkou cťou,“ uviedla Alexandra Hajdúchová, ďalšia členka tímu, “sme odhodlaní predviesť naše schopnosti a zároveň sa učiť od ostatných, čo nás posunie nielen v súťaži, ale aj v našom osobnom rozvoji.

Téma súťaže FIRST Global Výživa budúcnosti a zameriava sa na riešenie globálnych výziev v oblasti potravinovej bezpečnosti a udržateľného poľnohospodárstva. Účastníci majú za úlohu vyvinúť inovatívne robotické riešenia, ktoré by mohli prispieť k efektívnejšiemu pestovaniu a distribúcii potravín na celom svete.

Tím Slovakia sa tejto téme venoval s maximálnym nasadením a do súťaže prihlásil aj svoj inovačný projekt – aplikáciu FAVOAL, ktorá je štúdiou toho, ako by mohol vyzerať softvér, ktorý optimalizuje dodávky potravín, tak aby znižoval množstvo odpadu. Slovensko je jedinou krajinou na svete, ktoré sa dostalo do TOP10 s podobnými projektami dva razy po sebe.

Značky: