Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Slovenskí žiaci zo základnej školy vo Zvolene poletia do Činy zabojovať v celosvetovej súťaži robotov RoboCup Junior 2015. Súťažiť budú s tímami z viac ako 45 krajín. Exkluzívnym partnerom mladých robotikov je popredná slovenská IT spoločnosť PosAm.

Súťaž sa bude konať od 19. do 22. júla 2015 v čínskom meste Hefei. Žiaci zo Základnej školy na ulici P. Jilemnického 2 vo Zvolene si účasť v celosvetovej súťaži zabezpečili po víťazstve v národnom kole súťaže RoboCup. Súťažiť budú v kategórii Záchranca.

Úlohou v záchranárskej kategórii je postaviť robota, ktorý je plne autonómny a ktorý musí po vyznačenej trati prejsť bludisko, obísť prekážky, prekonať prevýšenie, vymotať sa z križovatky a identifikovať a preniesť „obeť nešťastia“ do evakuačnej zóny. Pri tom všetkom je potrebné nazbierať čo najvyšší počet bodov, ktoré sa udeľujú za prejdenú miestnosť, prejdený most, zvládnutie prerušenia trate, obídenie prekážky a nájdenú obeť.

PosAm je exkluzívnym partnerom slovenského tímu. „S PosAmom sme rýchlo našli spoločnú reč. Pre nás je to dôležitá podpora od spoločnosti, ktorej filozofiou sú užitočné technológie. Aj my sa snažíme, aby vzdelávanie, ktoré dávame žiakom bolo užitočné. Pre ich rozvoj, kariéru aj pre ich okolie,“ hovorí Ľuboslava Bieliková, riaditeľka Základnej školy.

„Príbeh chalanov zo Zvolena je nám veľmi blízky. Jednoducho im to nedá a stále skúšajú nájsť nové a nové riešenia problémov. To je veľmi blízko filozofie, ktorú máme aj u nás v PosAme. Držím chalanom palce,“ dodal marketingový riaditeľ PosAm, René Kubiš.

Tím RoboGen zo Zvolena

Tím RoboGen vedie učiteľ informatiky Maroš Hudík. Jeho členmi sú Martin Katriňák (8c), Dominik Radler (8c), Andrej Slovák (8c), Matúš Garaj (6c) a Tomáš Hitka (5c). Názov tímu si chlapci zložili z oblasti svojho záujmu (Robotika) a z názvu špeciálneho programu pre nadané deti APROGEN (Alternatívny program edukácie nadaných), ktorého sú súčasťou.

Viac o súťaži RoboCup

Tradícia podujatia začala už v roku 1997. Jej cieľom je propagovať robotiku a pokrok v oblasti vývoja umelej inteligencie. Víziou je, že v budúcnosti tím plne autonómnych humanoidných robotov – futbalistov porazí skutočných futbalových šampiónov z mäsa a kostí. V ostatných rokoch sa robotického šampionátu zúčastňujú stovky tímov z desiatok krajín s celého sveta.  V rámci podujatia dostávajú priestor aj tí najmladší. V juniorskej kategórií RoboCup Junior, ktorá mimochodom nemá žiadne spodné vekové obmedzenie, sa bojuje v troch súťažných kategóriách: Futbal, Tanec a Záchranca.

Značky:

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.