Virtuálny asistent dokáže reagovať na kontextové otázky.

Google sa dlhodobo pokúša poskytovať používateľom relevantné informácie, keď ich potrebujú. Google Now vám dnes povie, aké je aktuálne počasie, kedy by ste mali odísť, aby ste prišli na zadané miesto (pričom berie do úvahy aj aktuálnu prevádzku) alebo vám pripomenie, kde ste zaparkovali auto (túto funkciu nám Google Now ešte neposkytol, ale existuje).

Služba bude v systéme Android M ešte inteligentnejšia, pretože ponúkne dve nové funkcie. Prvá sú kontextové odpovede. Ak napríklad čítate na sociálnej sieti Twitter zmienku o nejakom spisovateľovi, môžete sa služby spýtať „Čo napísal?“ (samozrejme po anglicky). Google Now vie, aké informácie sú zobrazené na obrazovke a dokáže pochopiť, ktorú osobu máte na mysli. Takisto to funguje pri počúvaní hudby. Spýtate sa, kto je spevákom skupiny.

Stačí podržať tlačidlo Domov a zobrazia sa Google Now karty, ktoré sú pre danú situáciu užitočné. Informácie o reštaurácie alebo o filme

Druhá novinka má názov Now on Tap. Kedykoľvek môžete podržať tlačidlo Domov a aktivovať tak asistent. Opäť, Google Now dokáže pochopiť, čo sa deje na obrazovke zariadenia a zobrazí informácie, ktoré kontextovo vyhovujú situácii. Napríklad dostanete správu s názvom reštaurácie, kde sa máte stretnúť. Podržaním tlačidla Domov sa zobrazí karta s adresou reštaurácie, používateľským hodnotením a aj možnosť rýchlej navigácie. Zároveň sa zobrazí druhá karta, ktorá umožní vytvoriť pripomienku.

Vylepšený asistent Google Now sa dostane na trh spoločne so systémom Android M. Zatiaľ nie je známe, či bude vylepšená verzia dostupná aj v starších verziách systému. Snaha Googlu zlepšovať túto službu je však pochopiteľná – Microsoft začína aktívne konkurovať s asistentkou Cortana, ktorá bude dostupná aj pre iOS a Android.

3 základné črty vylepšeného asistenta Google Now

3 základné črty vylepšeného asistenta Google Now

Značky:

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit