Tlačidlo Zobraziť obrázok je preč, musíte si ho naspäť pridať sami.

To asi nebol pôvodný zámer Googlu, no tlačidlo bude mnohým chýbať. Odstránenie tlačidla bolo na podnet fotobanky Getty Images. Avšak nielen tejto, ktorá sa sťažovala vyhľadávaču, že umožní sťahovať ich obrázky bez licencie.

Google totiž indexuje obrázky a mnohí viete, že na ich stiahnutie do počítača, nie je nutné navštíviť pôvodnú stránku. Tým, že sa do takéhoto výberu dostali aj obrázky chránené autorskými právami, prichádzali fotografi a grafici o zisky.

Zmena nastala od štvrtka a tlačidlo pri kliknutí na obrázok vo výsledku vyhľadávania už nenájdete. Stále však máte možnosť navštíviť stránku, kde je vami hľadaný obrázok. V prípade autorsky chránených obrázkov sa dostanete na stránku, odkiaľ sa dajú kúpiť. Na spresnenie, autorsky chránené obrázky sú aj tie na e-shopoch, blogoch, či iných stránkach. Takže lavínovým efektom budú viac chránené všetky obrázky.

Dobre, ako z toho von? Nebolo by to po prvý raz, čo niekto prišiel s bezzubým riešením. Pre ChromeFirefox už existujú doplnky, ktoré tlačidlo vracajú späť.

No a ak sa chceme baviť o úplne elementárnom riešení, stačí si obrázok z rozkliknutého náhľadu uložiť tak, ako ukladáme všetky obrázky na bežných stránkach…cez funkciu Uložiť obrázok ako.

Zdroj: CNET

Prečítajte si aj:

Fotobanka Getty Images sa dohodla s Googlom na spolupráci

Značky:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.