Bezplatné testovanie na COVID-19 bude možné už len pre osoby staršie ako 60 rokov. Pre mladších len na základe indikácie lekárom, ktorá prebehne osobne alebo môžete o to požiadať svojho lekára telefonicky. Ak si chcete zaplatiť testovanie sami, stačí sa obrátiť na firmy, ktoré dnes túto službu poskytujú.

Potrebujete doklad o testovaní či očkovaní?

Vstup do ambulancie ani hospitalizácia pacienta nie je podmienené očkovaním ani testovaním. Musíte mať ale nasadený respirátor. Ak vás poskytovateľ napriek tomu pred vyšetrením vyžaduje test, testovanie as vykoná priamo v tomto zariadení.

Na PCR testy aj z domu a to s technológiami

Úplnou novinkou je ale odber vzoriek pre PCR test vo vlastnom prostredí, teda doma. To sa dá realizovať len pre človeka, ktorý má možnosť použiť smartfón alebo PC s kamerou. Smart PCR test sa momentálne pripravuje a bude spustený do prevádzky o pár dní.

Zadáte požiadavku na PCR test tak, ako sa to robilo doteraz – teda sa prihlásite na stránke www.korona.gov.sk. Vyplníte svoje údaje. Na zadané číslo smartfónu a email vám príde notifikácia o tom, že ste tak urobili a vaša požiadavka je zaevidovaná.

Samoodberovú súpravu si vyzdvihnete v sieti partnerských lekární po celom Slovensku. Sem zájdete osobne a vyzdvihnete si ju po predložení občianskeho preukazu a preukazu poistenca. Lekárnik overí váš nárok na vyzdvihnutie tejto súpravy schválenej NCZI. Test hradí vaša zdravotná poisťovňa.

Obsah testovacej súpravy
Obsah testovacej súpravy

Odber sa vás koná výhradne v pohodlí domova, nečakáte v rade ani nemusíte prísť na konkrétny čas. Pripravte si však smartfón alebo počítač s kamerou a s pripojením na internet. Otvorte v prehliadači stránku www.smartpcr.sk a vypíšte svoju mailovú adresu. Tu potvrdíte tiež súhlas so spracovaním osobných a biometrických údajov. Z obalu vyzdvihnutej súpravy odpíšete číslo vzorky, prípadne naskenujete QR kód z obalu.

Mapa partnerských lekární
Mapa partnerských lekární

Celý záznam odberu slín sa nahráva

Následne sa nasnímate svoju tvár pre autentifikáciu. Následne nasnímate fotku z občianskeho preukazu a tiež nasnímate druhú stranu OP. Je to proces podobný, ako sa dnes používa v banke pri diaľkovom overení totožnosti napr. pri zakladaní účtu. Na overenie zhody medzi vami a fotkou v OP sa používa umelá inteligencia a nemal by byť problém v tom, že ste sa medzitým zmenili.

Pri odbere vzorky sa budete natáčať smartfónom a takto sa aj overuje vaša totožnosť

Následne aj napriek skenovaniu údajov z OP musíte ešte vypísať svoje registračné údaje a môžete pristúpiť k odberu vzorky. Počas celého tohto procesu vás bude snímať kamera. Dôvodom je to, aby vzorka naozaj pochádzala od vás a nebolo s ňou manipulované. Tieto zábery sa archivujú a môžu sa použiť v prípade preskúmavania vášho postupu.

Do pripravenej skúmavky potom cez lievik vypľujete sliny a uzavriete ju. Po zatvorení skúmavky sa táto nedá bez poškodenia otvoriť. Číslo vzorky na skúmavke ešte na záver detailne ukážete na kameru tak, aby bolo dobre vidieť číslo vzorky. Telefón musí byť pri tomto postupe umiestnený stabilne, ideálny je podstavec na mobil.

Pri ukončení testovania ešte ukážete na kameru číslo vzorky

Do lekárne môže odniesť aj iná osoba

Skúmavku spolu s absorbčným materiálom zabalíte do dodávaného bezpečnostného vrecka. To uložíte do pôvodného papierového obalu, v ktorej ste si súpravu vyzdvihli. Následne ju odovzdáte v partnerskej lekárni na území celého Slovenska. Lekáreň zariadi transport do laboratória.

Vzorku zanesiete do lekárne

O výsledku testu budete informovaní mailom aj SMS a zapíše sa aj do údajov Úradu verejného zdravotníctva.

Celý postup si môžete pozrieť aj vo videu

Tento systém sa bude na Slovensku dlhodobo používať na PCR vyšetrenie. Uvidíme, či ho budeme na jeseň musieť masovo používať.

Zdroje: Ministerstvo zdravotníctva SR, vlastné

Prečítajte si tiež

Značky:

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.