Zdá sa však, že zvyšovanie cien zatiaľ nebude príliš drastické.

Vplyv na zvyšovanie cien smartfónov môže mať v budúcnosti viacero faktorov, avšak medzi najzásadnejšie rozhodne patria ceny čipových sád. Ich najväčší výrobca (TSMC) práve potvrdil, že v roku 2023 očakáva plošné zvýšenie cien o približne 6 %. 

Portál ITHome dodáva, že mnohé spoločnosti zaoberajúce sa návrhom integrovaných obvodov sú pesimistické, pokiaľ ide o ich vyhliadky predaja do konca tohto roka. Vplyv na ich prognózy má zníženie objednávok od výrobcov koncových zariadení v súvislosti s rastúcou globálnou krízou. Hoci sa trh aktuálne nachádza v neistote, spoločnosti vyrábajúce čipy by mali do konca tohto roka dosiahnuť rekordné príjmy.

Fabrika TSMCZdroj: TSMC
Fabrika TSMC

Toto tvrdenie zatiaľ výrazne podporuje aj fakt, že výrobcovia čipov zatiaľ nezaznamenali výrazné zníženie objednávok a sú vyťažené takmer na 100 %. Očakáva sa, že ešte koncom roka budú vyťažené na približne 95 %. Okrem toho vieme, že výrobcovia čipov neustále investujú do zvyšovania svojich výrobných kapacít, aby zvládli obrovský dopyt a prinášali aj potrebné inovácie.

V tejto oblasti majú pritom negatívny vplyv dlhé dodacie lehoty zariadení, ktoré sa pri výrobe čipov používajú. Údajne dosahujú až 30 mesiacov. Je preto možné, že práve z tohto dôvodu by mohla byť produkcia čipov v nasledujúcich dvoch rokoch ešte nižšia, než sa očakávalo.

Priamy vplyv na rastúce ceny čipov majú aj náklady na suroviny, pracovnú silu a rastúce náklady na elektrickú energiu.

Zdroj: ITHome

Prečítajte si aj:

Peter Hupka

Peter Hupka
Každý deň sledujem aktuálne dianie v technologickom svete a vyberám tie najzaujímavejšie témy pre náš web.