IBM Research v spolupráci s The Weather Company pracujú na projekte tzv. prepletanej siete, pomocou ktorej budú môcť ľuďom dodávať dôležité správy aj bez wifi či mobilného signálu.

Projekt sa volá Mesh Network Alerts a v praxi funguje na princípe, že smartfóny si môžu posielať dáta medzi sebou navzájom. V pilotnom režime už beží v Indii a ak sa osvedčí, môže sa rozšíriť aj do ďalších krajín sveta.

Všetko je integrované v androidovej aplikácii The Weather Channel, ktorá zaberie len 3,2 MB miesta. Aplikácia si vždy po pripojení na internet načíta najaktuálnejšie informácie o počasí a potom ich drží uložené v pamäti ďalších 24 hodín. Pomocou Mesh Network Alerts potom smartfóny navzájom komunikujú cez bluetooth či wifi, a zdieľajú tak medzi sebou informácie a výstrahy o počasí. Takto sa k najnovším informáciám dostanú aj ľudia, ktorí nemajú pripojenie na internet.

Cieľom projektu je však poskytnúť širokej verejnosti v čo najkratšom čase dôležité výstrahy o počasí či iných kalamitách, napríklad o blížiacich sa povodniach, zemetraseniach či tsunami. Výstrahy sa budú rozširovať s najvyššou prioritou a okamžite sa zobrazia na obrazovkách, sprevádzané aj zvukom.

Projekt je podľa nás fantastický nápad a určite má veľký zmysel v ňom pokračovať. Nepochybne by sa našlo aj viac využití, ako len na správy o počasí a kalamitách. Na druhú stranu, takáto sieť je výbornou príležitosťou pre hackerov, určite v počiatočných štádiách, kým nebude dostatočne zabezpečená.

Zdroj: ZDNet

 

Značky: