Dlhoročná podpora nie je vo svete Androidu bežná a mohlo by sa to zmeniť.

V prípade značky Apple je situácia odlišná ich smartfóny majú podporu spravidla päť rokov, v niektorých prípadoch dlhšiu. Androidové telefóny majú zvyčajne dva roky podporu, ako tak pravidelné aktualizácie v rámci bezpečnostných aktualizácií od Googlu po rovnakú dobu. Priekopníkmi sú Samsung a Motorola, ktoré poskytujú najlepšiu pravidelnosť týchto bezpečnostných aktualizácií.

Podľa webu 9TO5Google s odvolaním na nemeckú stránku Heise online, tlačí Nemecko na Európsku úniu v predĺžení podpory na 7 rokov. Tá by mala obsahovať nielen istú formu aktualizácií ale aj náhradné diely pre dané výrobky. Bolo by to navýšenie o dva roky, keďže rokovania s Európskou komisiou už teraz hovoria o zákonnej podpore piatich rokov.

Návrh, zatiaľ nie je zrejmé v akej podobe, by mal nadobudnúť účinnosť v roku 2023. Z praktického pohľadu budú svoje vedieť povedať najviac výrobcovia a operátori. Tí majú informácie o tom, aké staré smartfóny sa registrujú v ich sieti. Používatelia sú zvyknutí kupovať nové modely zhruba každé dva roky. Otázkou teda zostáva, či samotný trh chce takúto podporu. Je ale celkom prirodzené, že mnohí z nás by také niečo ocenili, pretože nechcú meniť svoj smartfón tak často a novinky nepotrebujú každý rok, tak ako ich prezentujú výrobcovia.

Zdroj: 9TO5Google

Prečítajte si aj:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.