Nová Xperia radu M spravila poriadny krok vpred.

Kým ten minuloročný model s označením M4 Aqua bol vhodný na základné používanie, tu máte podstatne viac možností. Jednak už výrobca „nezabil“ potenciál 8 GB úložného priestoru, ale priniesol aj lepšie telo.

Telefón spraví na používateľa veľmi dobrý dojem po stránke konštrukcie ako aj po výkonnostnej stránke. Zosilnené hrany z kovu a špeciálne rohy zvyšujú odolnosť telefónu. Celkovo tak pocítite v ruke skutočne odolný kúsok. Zaujímavosťou je predný fotoaparát s rozlíšením 13 MPix a podporou automatického zaostrovania ako HDR. Pozor, nehovoríme o zadnom fotoaparáte, 13 MPix má skutočne predný fotoaparát. A fotí veľmi dobre. Vyskúšajte si spraviť selfie v protisvetle alebo za šera.

Telefón má ešte kruhové tlačidlo na vypnutie podľa staršieho dizajnu. To nám však neprekáža. Subjektívne sme videli aj krajšie telefóny, tu bola pre nás prednejšia sila konštrukcie. A bavíme sa tiež o konštrukcii so stupňom krytia IP65/68. Čiže telefón prežije aj ponor vo vode, no nemali by ste to robiť zámerne. Ponárať ho teda asi nebudete a pokojne ho môžete používať aj v daždi a to sa počíta. To sme vzhľadom na počasie počas testovania robili bežne.

15_M5_white_group (1)_web2016_3_nowat

Telefón nevyžaduje žiadne špeciálne zaobchádzanie. Na boku zostalo dvojpolohové tlačidlo na fotografovanie. Akumulátor nie je vymeniteľný a výrobca umiestnil sloty na bočnú hranu. Presne v štýle Sony. Netreba k tomu žiadny ostrý nástroj. Stačí vylúpnuť kryt a dlhšími nechtami vybrať kovové kolísky na Nano SIM kartu a druhú na microSDXC kartu.

Prečítajte si tiež recenziu na: LG K4 LTE

Telefón je vhodný na fotografovanie. Skutočne sa nám páčilo hybridné zaostrovanie. To je extra rýchle a výrobca hovorí o dobe zaostrenia len 0,25 s. Na efektové fotografie je to výborné, na fotenie, kedy potrebujete preostrovať medzi viacerými objektami ako aj na bežné exteriérové fotky. Fotografie pri umelom osvetlení aj večer vyzerali výborne. Minimum šumu získate na tzv. „krčmových“ fotkách. Oplatí sa používať. Video v 4K bude v 30 fps. Tu má od nás výrobca pochvalu a vidno, že výkon procesora MediaTek X10 helio využil naplno. Pochváliť musíme aj displej, ktorý je veľmi dobrý na pozeranie filmov.

Firmvér však potrebuje ešte nejakú aktualizáciu. Pravidelné vypadávanie Wi-Fi spojenia alebo internetového aj pri dátovom spoji operátora nám spôsobovalo komplikácie. Takisto pri pokuse o fotenie sme sa dozvedeli, že nejaká aplikácia uzamkla použitie fotoaparátu. Chceli by sme aj vylepšenie snímača okolitého osvetlenia. Buď sme totiž museli aj na automatike dať ukazovateľ jasu úplne na maximum alebo ideálne vypnúť automatiku. Jas displeja nám totiž pripadal príliš slabý. Je však, možné, že tieto chyby sa prejavovali len na testovacom smartfóne, ktorý sme nemali s finálnym softvérom. Inak je prostredie plynulé a telefón je výkonný na multimediálne použitie. Presne tak, ako ho výrobca pripravil. Keď sa odstránia tieto chyby, bude to výborný smartfón na náročné používanie.

Hodnotenie

+ odolný smartfón, IP65/68, zaostrovanie fotoaparátu, predný fotoaparát s HDR, 5× zoom bez straty kvality
– chyby firmvéru, v čiernej farbe sa ťažko odlíši od iných modelov Sony Xperia

Cena: 429 EUR
Zapožičal: Sony Mobile

Verdikt touchIT

Sony Xperia M5 je vodeodolný telefón, ktorý dobre vyzerá a poskytne výkon na každodenné používanie. Silný je najmä v oblasti fotoaparátu. Kto chce odolný telefón no chce zároveň aj kancelársky nástroj, nie „obrnený tank“, toto je správna voľba.

Parametre telefónu a výsledky benchmarkov:

Model telefónuSony Xperia M5
Operačný systémAndroid 5.1
Formát SIM kartyNano SIM
Pamäť RAM / ROM / iná [MB]3000 / 16 000
Procesor2 GHz, 8-jadrový, MT helio X10
Displej, počet fariebLCD IPS, 16 miliónov
Displej – veľkosť [palcov]/ rozlíšenie [bodov]5 / 1080 × 1920
Regulácia podsvieteniaáno, automatická
Slot na pamäťovú kartumicroSDXC do 200 GB
Bluetooth, Wi-Fi, USB, GPS, NFC4.1, áno, áno, áno, áno
Modul GSM, 3GQuad Band, HSPA+, LTE
Fotoaparát / video21,5 MPx, autofocus / 4K, 30 fps
Vymeniteľná batéria a vlastnostinie, 2600 mAh
Čas hovoru / úsporný režim [hod / hod]12 / 656
Rozmery [mm]/ hmotnosť [gramov]145 × 72 × 8 / 143
ZapožičalSony Mobile
Cena [EUR s DPH]429
Benchmarky Výsledky
AnTuTu Benchmark – Total score50873
PCMark for Android – Work performanceN/A
3DMark Sling Shot – Total scoreN/A
GraphicN/A
PhysicsN/A
Hodnotenie Výsledky
Dizajn a konštrukcia4/5
Hardvérová výbava5/5
Rýchlosť5/5
Výdrž5/5

Tento článok vyšiel aj v tlačenom aprílovom vydaní TOUCHIT č. 3/2016 ako súčasť veľkého testu telefónov, preto sa niektoré skutočnosti uvedené v článku, môžu odlišovať oproti aktuálnemu dátumu publikovania. 

Značky:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.