Spomínam si na to, ako Apple pred pár rokmi predstavoval nové iPhony. Bola to veľká udalosť a všetci s napätím čakali, čo nové prinesie.

Predstavovanie iPhonov bol sviatok nielen pre fanúšikov technológií, ale aj pre našu stránku touchit.sk, ktorá každoročne lámala nové rekordy práve v deň predstavenia iPhonov. Alebo počas nasledujúceho dňa, keď si informácie o predstavených novinkách začali hľadať ľudia po príchode do práce.

V roku 2021, a vlastne aj počas predchádzajúcich rokov, je to však iné. Apple už dávno nie je tým, kto ťahá inovácie dopredu a, bohužiaľ, už nie je ani tým výrobcom, ktorý je synonymom pre zaručenú kvalitu a funkcionalitu. Stačí sa pozrieť na 120 Hz displeje v iPhonoch 13 Pro – aby správne fungovali, Apple musel vydať záplatu operačného systému a svoje aplikácie budú musieť zaktualizovať aj výrobcovia. To by sa podľa mňa za Steva Jobsa nestalo. Určite by sa nečakalo na dodatočnú aktualizáciu priamo od Apple po spustení predaja nových iPhonov.

A hoci by som ocenil, ak by veci fungovali tak, ako majú, v jednej veci sa musím Apple zastať. A vlastne aj ostatných výrobcov smartfónov. Nedá sa prinášať revolúciu každý rok. Inovovať smartfóny po takmer 15 rokoch od uvedenia prvého iPhonu je naozaj náročné, pretože detské nedostatky sa odstránili počas prvých rokov a práve vtedy bol aj priestor na najväčšie inovácie. Dnes je situácia iná a vývoj technológií, ktoré majú potenciál priniesť revolúciu, nejaký čas trvá. Príkladom sú skladateľné telefóny. Či si myslím, že sa dočkáme skladateľného iPhonu? Iste. Ale bude to v dobe, keď bude na trhu piata až siedma generácia skladačiek od Samsungu.

Smartfóny sú komodita, a to znamená dve veci. Má ich prakticky každý a tempo inovácií klesá. Je to rovnako ako v prípade automobilov či televízorov. Výrobcovia každý rok predstavujú nové modely, avšak medzigeneračné zlepšenia detailne sledujú iba nadšenci a odborníci. Uznávam, že nové auto si kúpite asi iba raz za 10 až 15 rokov a televízory sa bežne menia v intervale 5 až 10 rokov, takže z tohto hľadiska sú smartfóny v horšej pozícii, avšak pointa je rovnaká.

A to je aj dôvod, prečo nelamentujem nad tým, že iPhone 13 prináša iba evolučné zlepšenia v porovnaní s iPhonom 12. Popravde, na druhej strane som aj rád – predstavte si, že by nám výrobcovia dávali pádny dôvod, aby sme mali skutočnú motiváciu meniť telefón každý rok. Veď to by sme nerobili nič iné, len zarábali na telefóny. 😊

Značky:

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit