Prívlastok MAX neznamená len väčšiu veľkosť displeja alebo celého smartfónu.

Výrobca sa totiž zameral na niečo, čo chcú používatelia najviac. Úložný priestor má až 64 GB a kapacita RAM je na úrovni 4 GB. To je slušná dávka na multimediálne využitie.

Telefón je z hliníka v unibody tele, čo výrazne pridáva na pevnosti, no zároveň sa mierne zdvihla aj hmotnosť, a to až na úroveň 170 gramov. Telefón je hranatejší, no výrobca pridal 2.5D displej. To znamená, že má zahnuté ochranné sklo po bokoch. Použitá je posledná verzia Gorilla Glass 4. Telefón pôsobí veľmi dobrým dojmom a na svoju veľkosť sa bude dobre držať v ruke. Povrchová úprava nie je taká hladká, ako u iných hliníkových modelov, čo chválime. Fotoaparát je úplne hore na zadnej strane, tu je aj dvojtónový blesk. Nechýba snímač odtlačkov prstov. Ostatné prvky sú umiestnené štandardne, slot na dve SIM karty alebo SIM + pamäťová karta je na bočnej hrane a na vytiahnutie kolísky treba ostrý predmet. Spodná hrana má dva mriežkované otvory, no len jeden z nich slúži na reproduktor.

clpd_a8_all-sides_web2016_8_nowat

Softvérová výbava telefónu je ladená veľmi dobre. Nie je to síce najvýkonnejší telefón na trhu, no stredná trieda je modelom MAX plnohodnotne zastúpená. Procesor je 8-jadrový, no podstatné je aj to, že podporuje najnovšiu technológiu Quick Charge 3.0 od Qualcommu. Nabíjanie je teda dostatočne rýchle. Takisto sme ocenili skutočne dlhú výdrž batérie. Jednak ju rýchlo nabijete, zároveň sa s telefónom môžete vydať aj na miesta bez možnosti jeho nabitia. So zapnutým šetriacim režimom sa dostanete na celé dva dni striedmeho používania. Keď zoberieme do úvahy, že za 20 minút ho nabijete zhruba o 40 %, nebudete limitovaní.

Snímač odtlačkov prstov podporuje viac režimov nastavení, celkovo je softvérová nadstavba a možnosti telefónu až na detaily zhodná s verziou Torino. Rozdielom je tu, že snímačom môžete prejsť do duálneho režimu. To je režim, ktorý poskytuje virtuálny priestor so šifrovaním pre vaše dáta aj aplikácie.

Rozhranie je nádherné, môžete aplikovať vlastné témy a ešte tu máte správcu telefónu, súkromia a bezpečnosti v jednom pod názvom Cool Butler.

Výkonovo je telefón svižný, najmä pri multitaskingu a prepínaní viacerých aplikácií. Dá sa použiť aj na náročné 3D hry.

Fotenie je silnou stránkou MAX-u a na výber máte špeciálne režimy, plnú automatiku aj profi režim na nastavenie ISO, vlastnej hodnoty expozície, doby uzávierky alebo napríklad zaostrenia na objekt alebo pozadie s plynulým prechodom. Fotografie boli veľmi pekné, niektoré síce zašumené a prekontrastované. To hlavne pri fotení v protisvetle, čo je paradox a čakali by sme skôr vyblednuté snímky. Vo videu má telefón rezervy. Full HD pri 15 sn./s. nie je snímkovanie, na ktoré sa dá príliš dlho pozerať. Nepomohlo ani zníženie na HD, snímkovanie zostalo rovnaké.

Hodnotenie

+ kvalita konštrukcie, cenová bomba, špičkové rozhranie Cool UI, detailne ladené funkcie, Dual Space, kapacita RAM a úložného priestoru, fotografie
– nízke snímkovanie videa

Cena: 299 EUR
Zapožičal: Coolpad

Verdikt

Coolpad MAX je skutočne MAX v oblasti kapacity RAM a úložného priestoru. Je to naozaj podarený kúsok, ktorý len tak niekde nenájdete. A na cestách vám tento smartfón naozaj vydrží. Nosiť k nemu powerbanku je zbytočné.

Parametre telefónu a výsledky benchmarkov:

Model telefónuCoolpad MAX
Operačný systémAndroid 5.1.1
Formát SIM kartyDual Nano SIM
Pamäť RAM / ROM / iná [GB]4 / 64
Procesor4 × 1,5 GHz + 4 × 1,2, 8-jadrový,  Snapdragon 617
Displej, počet fariebLCD IPS, 16 miliónov
Displej – veľkosť [palcov]/ rozlíšenie [bodov]5,5 / 1080 × 1920
Regulácia podsvieteniaáno, automatická
Slot na pamäťovú kartumicroSDHC do 32 GB
Bluetooth, Wi-Fi, USB, GPS, NFC4.0, GN, áno, áno, nie
Modul GSM, 3GQuad Band, LTE
Fotoaparát / video13 MPx, autofocus / Full HD, 15 fps
Vymeniteľná batéria a vlastnostinie, 2800 mAh
Čas hovoru / úsporný režim [hod / hod]5 / 150
Rozmery [mm]/ hmotnosť [g]152 × 76 × 8 / 170
ZapožičalCoolpad
Cena [EUR s DPH]299
Benchmarky Výsledky
AnTuTu Benchmark – Total score44419
PCMark for Android – Work performance4031
3DMark Sling Shot – Total score378
Graphic323
Physics949
Hodnotenie Výsledky
Dizajn a konštrukcia5/5
Hardvérová výbava4/5
Rýchlosť4/5
Výdrž5/5

Tento článok vyšiel aj v tlačenom júlovo-augustovom vydaní TOUCHIT č. 6/2016 ako súčasť veľkého testu telefónov, preto sa niektoré skutočnosti uvedené v článku, môžu odlišovať oproti aktuálnemu dátumu publikovania.

Smartfóny za „babku“: Alcatel POP 4S

Značky:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.