Torino je už na prvý pohľad výnimočný kúsok. Má vskutku nádherný dizajn, ktorý prakticky nikde inde neuvidíte.

Keby sme mali vybrať TOP 3 najkrajšie telefóny na svete, tento by bol medzi nimi.

Netradičný vzhľad

Torino je rozmernejší telefón, čo je pre jeho 5,5″ uhlopriečku prirodzené. Je celý zaoblený a na žiadnej hrane nenájdete čo i len kúsok ostrého materiálu. Zadný kryt je z lesklého a hladkého materiálu a je po okrajoch zaoblený. Telefón sa dá dobre používať aj keď ho máte položený na stole. Predný displej má zaoblené ochranné sklo a ešte aj kovový rám v zlatej farbe je mierne oblý. Výrobca sa inšpiroval dizajnom talianskych áut a toto sa mu rozhodne podarilo. Pod displejom sú dotykové tlačidlá. Rozmiestnenie ovládacích prvkov je štandardné a po bokoch sú tak oproti sebe tlačidlá na ovládanie hlasitosti a tlačidlo na vypnutie displeja. Horná hrana má okrem audiokonektora aj slot na dve nano SIM karty alebo jednu nano SIM kartu a pamäťovú kartu do 32 GB.

clpd_torino-two-phones_web2016_8_nowat

Zadná strana má okrem 13 MPx fotoaparátu aj snímač otlačkov prstov, takisto so zlatým lemovaním zapusteného kruhu. Špecialitou je ale podpora rýchleho nabíjania. Telefón tak nabijete podstatne rýchlejšie. Vzhľadom na procesor je použitá technológia Quick Charge 2.0.

Cool UI 8.0

Rozhranie, ktoré prináša Coolpad do svojich telefónov, je skutočne prepracované. V menej vybavených smartfónoch tejto značky si zachováva svoju jednoduchosť a nízke systémové nároky. V prípade modelu Torino je rozhranie vyzbrojené na maximum a po našom testovaní ho hodnotíme ako vybalansované presne na hrane. Teda na hrane medzi funkčnou výbavou a jednoduchosťou použitia. Niektoré funkcie si vieme predstaviť aj dostupnejšie. Napríklad zmenu funkcie snímača odtlačkov. Ten totiž umožňuje prijímať hovory, odomykať telefón, spustiť vybranú aplikáciu, fotografovať alebo napríklad aktivovať režim úspory energie. Pri fotení sa dá zvoliť, či pôjde o fotku z vypnutého displeja alebo zo zapnutého. Vždy máte na výber len jednu funkciu. Tu by sme ocenili priamejší prístup, pretože nastavenie tohto typu je umiestnené až v tretej úrovni menu nastavení. No a k úplnej spokojnosti by nám vôbec neprekážalo, keby sme niektoré funkcie mohli využívať naraz. Teda napríklad odomykanie odtlačkom a zároveň prijímanie hovoru, ak nejaký prichádza.

Telefón má širokú podporu tém a rýchlej zmeny pozadia cez widget na ploche. Veľmi efektné, aj toto sme sa naučili používať častejšie. Páčila sa nám aj aplikácia Cool Butler. Je to komplexné riešenie na správu pamäte, sledovanie objemu dátových prenosov, hľadanie vírusov, aplikácií s reklamami, blokovanie hovorov a SMS a s ďalšími užitočnými funkciami. Tie idú viac či menej do hĺbky a napríklad možnosť nastavenia vlastného úsporného režimu sa nám páčila. Tu totiž môžete nastaviť aj to, či sa má vypnúť Bluetooth, ak telefón nie je pripojený k nejakému príslušenstvu, prípadne vypnutie Wi-Fi pri poklese pod 10 % kapacity baterky.

clpd_torino-all-sides_web2016_8_nowat

V rámci softvérového rozšírenia je tu aj funkcia Dual Space. Ide o šifrovaný priestor na oddelenie funkcií telefónu a prakticky na ich zdvojenie. Viac sa tomuto typu funkcií venujeme v samostatnom článku.

Režim Zen je priamo v nastaveniach a zjednocuje plánovanie, kedy má telefón zobrazovať upozornenia. Ak ste boli doteraz mierne zmätení, z týchto nastavení ľahko pochopíte, čo sú prioritné prerušenia a kedy bude telefón zvoniť, kedy nie a kedy sa aktivujú len budíky.

Páčil sa nám aj režim sledovania videa v samostatnom plávajúcom okne. Jeho veľkosť môžete meniť, pozíciu takisto. Pekná vlastnosť, ak použijete vstavaný prehrávač videosúborov.

Výkon

Výkonovo je telefón dostatočne svižný, o čom svedčí aj výsledok AnTuTu. Je to telefón, ktorý môžete používať bez výrazných obmedzení. Veľmi dobre sa na ňom čítajú dokumenty a surfuje po internete. Veľký podiel má na tom tvar telefónu, no aj plynulosť systému. Je cítiť, že sú tu 3 GB RAM. Výpočtový výkon v hrubej sile je cítiť najmä pri tvorbe videa. Rozlíšenie Full HD tu nevyužijete. Na video s 10 sn./s sa asi nikto nebude pozerať. Paradoxom je ale, že znížením na 720p alebo 480p si nijako nepomôžete. Toto je vskutku slabina a pravdepodobne bude treba softvérovú aktualizáciu od výrobcu. Použitý procesor síce nie je najrýchlejší, no podľa jeho špecifikácií zvládne video so 720p aj na 60 sn./s.

Fotografie selfie majú špeciálne parametre skrášľovacieho režimu. Toto je viac ako len použiteľné. Fotografie vyzerajú dobre aj za horšieho svetla. Fotoaparát sa tu dá použiť, a to dokonca aj na tvorbu animovaných GIF-ov alebo fotenie a v profesionálnom režime.

Hodnotenie

+ unikátny dizajn, cenová bomba, špičkové rozhranie Cool UI, detailne ladené funkcie, kvalita fotografií, vylepšenie selfie, skener odtlačkov, Dual Space
– nepoužiteľné na nakrúcania videa

Cena: 219 EUR
Zapožičal: Coolpad

Verdikt

Coolpad Torino je nádherný telefón. Takých, ako je tento, veľa neuvidíte. Má dobrú výbavu a tak ako MAX aj Dual Space a spoločnú nadstavbu Cool UI. Skrátka Torino na nás urobil skutočný dojem.

Parametre telefónu a výsledky benchmarkov:

Model telefónuCoolpad Torino
Operačný systémAndroid 5.1.1
Formát SIM kartyDual Nano SIM
Pamäť RAM / ROM / iná [GB]3 / 16
Procesor8 × 1,4 GHz, 8-jadrový,  Snapdragon 415
Displej, počet fariebLCD IPS, 16 miliónov
Displej – veľkosť [palcov]/ rozlíšenie [bodov]5,5 / 720 × 1280
Regulácia podsvieteniaáno, automatická
Slot na pamäťovú kartumicroSDHC do 32 GB
Bluetooth, Wi-Fi, USB, GPS, NFC4.0, GN, áno, áno, nie
Modul GSM, 3GQuad Band, LTE
Fotoaparát / video13 MPx, autofocus / Full HD, 10 fps
Vymeniteľná batéria a vlastnostinie, 2500 mAh
Čas hovoru / úsporný režim [hod / hod]12,5 / 166
Rozmery [mm]/ hmotnosť [g]154 × 77 × 9 / 163
ZapožičalCoolpad
Cena [EUR s DPH]219
Benchmarky Výsledky
AnTuTu Benchmark – Total score33272
PCMark for Android – Work performance3650
3DMark Sling Shot – Total score398
Graphic343
Physics912
Hodnotenie Výsledky
Dizajn a konštrukcia5/5
Hardvérová výbava3/5
Rýchlosť3/5
Výdrž5/5

Tento článok vyšiel aj v tlačenom júlovo-augustovom vydaní TOUCHIT č. 6/2016 ako súčasť veľkého testu telefónov, preto sa niektoré skutočnosti uvedené v článku, môžu odlišovať oproti aktuálnemu dátumu publikovania.

Smartfóny za „babku“: Coolpad MAX

Značky:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.