Nová verzia Galaxy J5 prichádza s vylepšením technologickej výbavy.

Výrobcovi sa podarilo vyrobiť telefón, ktorý osloví širokú skupinu používateľov a zároveň sa vydáva do boja s extra dobrou cenou.

Telefón má kovový rám, hoci zadný kryt je plastový. Pôsobí odolnejšie, no má aj vyššiu hmotnosť. V každom prípade ide o zariadenie v strednej triede, hoci cena by ho radila na začiatok strednej triedy. Nájdete tu všetko potrebné na bežné používanie, teda podporu LTE ako aj dva veľmi dobre použiteľné fotoaparáty. Sú vhodné aj na použitie v tmavších svetelných podmienkach. Oba objektívy majú svetelnosť F1.9 a na fotkách je to vidno. Využijete to najmä v šere a v uzavretých priestoroch. Pri bežnom fotení sme neraz museli svetelnosť upraviť priamo cez možnosť korekcie zložky jasu priamo na displeji. Snímky zvykli byť zbytočne presvetlené. Fotoaparát zaostrí aj na makro objekt, hoci niekedy si preostrí. Inak udrží stabilnú scénu. Na video sa dá použiť, keďže je tu klasických 30 fps na Full HD rozlíšení. Preostrenie by mohlo byť rýchlejšie, no chápeme v akej cenovej hladine sa pohybujeme.

Selfie fotografie môžete robiť aj s bleskom. Má ho teda aj predný fotoaparát. Skupinové selfie sa robia špeciálnou funkciou postupných fotení. Tu bude výsledok diskutabilný. Radšej dajte mobil do ruky niekomu s najdlhšou rukou. Fotenie s gestom dlane nám nefungovalo. Čo fungovalo nad očakávania, bol vyhladzovací efekt vo fotke. Pozor, aby ste to neprehnali. Kostnatá tvár a obrovské oči nemusia splniť vaše očakávania. Inak je systém retuše pri selfie užitočná vec.

Telefón má najnovší systém Android a softvérové vylepšenie na manažment spotreby. Okrem toho tu je režim extrémneho šetrenia energie. S ním vám vydrží smartfón v pohotovostnom režime aj týždeň. Bude mať displej v odtieňoch sivej, na smartfón ako taký môžete zabudnúť, no 3100 mAh akumulátor dostáva razom iný rozmer.

Telefón má v základnej výbave všetko potrebné od 2 GB RAM cez 16 GB úložisko až po dobre využiteľný fotoaparát. Keď zoberiete do úvahy vysokú kapacitu akumulátora a možnosť úspory energie, oceníte J5-ku aj na dlhších cestách.

Výkonovo patrí medzi priemer. Na niektoré aplikácie si budete musieť pri ich zapínaní počkať dlhšie, to však cieľovej skupine pravdepodobne nebude prekážať.

Hodnotenie

+ kovový rám, Super AMOLED displej, LTE, kapacita akumulátora, celková výdrž, cena
– presvetlené fotky

Cena: 219 EUR
Zapožičal: Samsung Slovensko

Verdikt

Samsung Galaxy J5 (2016) je telefón, ktorý má svoje pokračovanie, preto je aj označený číslom aktuálneho roku. Kovové telo, celkovo dobré spracovanie, LTE, Super AMOLED displej a celkovo dlhá výdrž sú najzaujímavejšie vlastnosti telefónu.

Parametre telefónu a výsledky benchmarkov:

Model telefónuSamsung Galaxy J5 (2016)
Operačný systémAndroid 6.0.1
Formát SIM kartyMicro SIM
Pamäť RAM / ROM / iná [GB]2 / 16
Procesor4 × 1,2 GHz, 4-jadrový,  Snapdragon 410
Displej, počet fariebSuper AMOLED, 16 miliónov
Displej – veľkosť [palcov]/ rozlíšenie [bodov]5,2 / 720 × 1280
Regulácia podsvieteniaáno, automatická
Slot na pamäťovú kartumicroSDXC do 128 GB
Bluetooth, Wi-Fi, USB, GPS, NFC4.1, BGN, áno, áno, áno
Modul GSM, 3GQuad Band, LTE
Fotoaparát / video13 MPx, autofocus / Full HD, 30 fps
Vymeniteľná batéria a vlastnostiáno, 3100 mAh
Čas hovoru / úsporný režim [hod / hod]neuvedené
Rozmery [mm]/ hmotnosť [g]146 × 72 × 8 / 159
ZapožičalSamsung Slovensko
Cena [EUR s DPH]219
Benchmarky Výsledky
AnTuTu Benchmark – Total score27337
PCMark for Android – Work performance3937
3DMark Sling Shot – Total score53
Graphic42
Physics729
Hodnotenie Výsledky
Dizajn a konštrukcia4/5
Hardvérová výbava3/5
Rýchlosť3/5
Výdrž5/5

Tento článok vyšiel aj v tlačenom júlovo-augustovom vydaní TOUCHIT č. 6/2016 ako súčasť veľkého testu telefónov, preto sa niektoré skutočnosti uvedené v článku, môžu odlišovať oproti aktuálnemu dátumu publikovania.

Značky:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.