Samsung predstavil SmartThings Station, lacnú a ľahko použiteľnú komunikačnú centrálu pre inteligentné domácnosti kombinovanú s bezdrôtovou rýchlonabíjacou podložkou.

Systém SmartThings sme viac krát rozoberali na našej stránke a trh zariadení pre inteligentné domácnosti stále rastie

SmartThings Station ponúka rýchlu inštaláciu a kompatibilitu s celým radom produktov pre inteligentné domácnosti, vrátane zariadení s komunikačným protokolom Matter. Výsledkom je jednoduché zariadenie, pomocou ktorého sa dajú automatizovať rôzne činnosti v domácom prostredí. Výsledkom má byť šetrenie energiou ako jednoduchým vypínaním svetiel a spotrebičov.

Inteligentnejšia domácnosť jednoducho

Inštalácia SmartThings Station je jednoduchá. Pri prvom zapnutí zariadenia sa používateľovi smartfónu Samsung Galaxy zobrazia vyskakovacie správy, ktoré mu pomôžu prejsť procesom pripojenia. Rôzne zariadenia možno pripájať jednoducho aj naskenovaním QR kódu fotoaparátom smartfónu.

Intuitívne prispôsobenie každodenným rutinám

SmartThings Station umožňuje prepojenie napríklad termostatov, svietidiel alebo elektrických zásuviek, s ďalšími zariadeniami pripojenými k serveru inteligentnej domácnosti. SmartThings Station uľahčuje automatizáciu rôznych činností pomocou rutín vytvorených prostredníctvom mobilnej aplikácie SmartThings.

Scenár využívania SmartThings Station
Scenár využívania SmartThings Station

Rutinu vytvorenú v aplikácii SmartThings môžete aktivovať tlačidlom Smart Button na SmartThings Station. Ak chcete ísť spať, stlačením tlačidla spustíte rutinu pre spánok. Tá môže napr. zhasnúť svetlá, zatiahnuť žalúzie a znížiť teplotu. Pokiaľ chcete sledovať filmy, môže rutina zapnúť televízor a stlmiť svetlá. Pri odchode z domu môžete zase pomocou SmartThings Station vypnúť zásuvky a nepoužívané spotrebiče, aby sa ušetrila energia, a zároveň aktivovať bezpečnostný systém. Oceniť môžete aj hernú rutinu, ktorá aktivuje konkrétne nastavenia televízora a osvetlenia a zapnúť režim „Nerušiť“.

Jedným tlačidlom Smart Button je možné ovládať až tri rôzne rutiny, a to jeho krátkym, dlhým alebo dvojitým stlačením. Rutiny je možné spúšťať doma aj na diaľku mimo domu aj prostredníctvom aplikácie SmartThings.

Vyhľadávanie a správa zariadení v domácnosti

SmartThings Station spolupracuje aj so službou Samsung SmartThings Find, ktorá sa rýchlo rozvíja a slúži na sledovanie vášho majetku. Pomáha nájsť odložené či stratené zariadenia – napríklad dvojitým stlačením tlačidla Smart Button sa dá prezvoniť blízky telefón.

Scenár využívania SmartThings Station
Scenár využívania SmartThings Station

Ako skener zariadení v domácnosti umožňuje táto služba používateľom Samsung Galaxy sledovať polohu registrovaných predmetov – od smartfónov, tabletov, hodiniek a slúchadiel až po osobné veci, ako sú kľúče alebo peňaženky s inteligentným príveskom Galaxy SmartTag alebo SmartTag+. Keďže sledovanie je stále, SmartThings Station informuje o polohe pripojených inteligentných zariadení alebo príveskov v domácnosti. Nastaviť sa dá upozornenie, keď prívesok či zariadenie opustí dom alebo sa do neho vráti.

Rýchlonabíjacia podložka navyše

SmartThings Station slúži aj ako výkonná nabíjacia podložka podporujúca 15 W bezdrôtové nabíjanie. Rýchle nabíjanie je ideálnym doplnkom centrály inteligentnej domácnosti. Po jeho ukončení dostanete aj upozornenie na dokončenie nabíjania zariadenia.

Tlačidlo na SmartThings Station
Tlačidlo na SmartThings Station

Dostupnosť

Centrála SmartThings Station bude uvedená na trh najskôr v USA a Kórei. Zariadenie bude na americkom trhu dostupné v čiernej alebo bielej farbe od začiatku februára 2023.

Zdroje: Samsung, CES

Prečítajte si tiež

Značky:

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.