Minister zdravotníctva Marek Krajči v pondelok spustil obrovskú diskusiu o tom, že lockdown na Slovensku nezaberá a treba pritvrdiť v tom, ako sa (ne)dodržiavajú aktuálne prísne pravidlá zákazu vychádzania.

Na to, aby ste porušili zákaz vychádzania mala podľa tlačovej konferencie Krajčiho slúžiť SMSka, ktorú by ste poslali pred tým, ako pôjdete do potravín, vyvenčiť psa či postarať sa o blízkeho. Tento  nápad však nepodporili ani koaliční partneri, nebol ani dobre komunikovaný a bol aj málo konkrétny. Šiel tak nevyhnutne do stratena.

ITAS pri prezentácii systému Bee-Free. Zdroj: TV Markíza

Emil Fitoš, prezident ITAS pri prezentácii systému Bee-Free. Zdroj: TV Markíza

ITAS (IT Asociácia Slovenska) teraz prichádza s ďalším nápadom, ako prinútiť obyvateľov Slovenska dodržiavať zavedené prísne pravidlá vychádzania a pritom si vo výsledku dopriať viac slobody. Systém Bee-Free Pass prichádza so sloganom Odomknite krajinu cez spoločnú zodpovednosť. A je naozaj o tom, že by sa mohli otvoriť všetky obchody, kultúrne podujatia, ale pri ich návšteve sa musíte preukázať, že svojou účasťou neohrozujete ostatných.

QR kód ako priepustka

Zo strany verejnosti je Be-Free mobilná aplikácia, ktorou preukazujete to, že máte platné certifikáty napr. čerstvé vyšetrenie antigénovými testami, prípadne ste už prekonali ochorenie a máte vytvorené protilátky či ste už absolvovali celý proces očkovania.

Výsledkom je QR kód v mobilnom telefóne, ktorý je dokázateľne váš (napr. viete mobil otvoriť svojim odtlačkom prsta) a ním potom preukazujete platnosť certifikátov napr. pri návšteve predajne, kaviarne, športovej alebo kultúrnej udalosti. Žiadne iné informácie QR kód neobsahuje. Pre ľudí, ktorí nemajú vhodný smartfón bude vždy existovať cesta ako platnosť certifikátov dokazovať inak – napr. papierovou formou QR kódu.

Takto by mohol vyzerať QR kód v mobile. Zdroj: TV Markíza

Takto by mohol vyzerať QR kód v mobile. Zdroj: TV Markíza

Výhodnejší je však vždy QR kód v mobilnej aplikácii, ktorý sa online aktualizuje podľa tohto, ako sa pre daný región menia pravidlá. Papierový QR kód bude mať len obmedzenú časovú platnosť, treba ho tlačiť alebo inak získať častejšie a starať sa o to.

QR kód pri načítaní potom poskytne len informáciu o tom, či jeho majiteľ je oprávnený na vstup do daného objektu alebo nie – GO/NO GO. Ako hovoria autori tohto systému, je to sloboda pohybu úmerná individuálnej zodpovednosti.

Celý systém

Pre verejnosť viditeľná časť systému (Frontend) je aplikácia pre mobilné telefóny všetkých typov. Vytvorený QR kód sa pri čerpaní služby alebo pri návšteve podniku skenuje pomocou jednoduchej čítačky alebo aj iným smartfónom. Na túto prednú časť riešenia nadväzuje hlavná časť – backend, ktorý obsahuje centrálnu databázu vytvorenú z databáz dotknutých zložiek: Ústavu verejného zdravotníctva a Národného centra zdravotníckych informácií.

Celý systéme Be-Free Pass

Celý systém Be-Free Pass. Zdroj: ITAS

Túto databázu predstavujú informácie o výsledkoch PCR a antigénových testov, o ľuďoch označených ako pozitívnych na COVID-19 a ľuďoch, ktorí prešli celý kolobeh očkovania proti COVID-19.

Na centrálnu aplikáciu nadväzuje aplikácia biznis pravidiel (tzv. GO/No GO), transformácia a konsolidácia údajov, ako aj ich extrakcia. Do celého systému by mala pristupovať ešte aj databáza údajov o občanoch a rezidentoch SR z referenčného Registra fyzických osôb.

Predpokladom fungovania systému Be-Free je elektronická evidencia všetkých údajov na detailnej úrovni. Aktuálne sa totiž neevidujú napr. všetky pozitívne antigénové testy z nemocníc a vôbec sa neevidujú negatívne výsledky antigénových testov.

Kontrola pri vstupe do objektu/podujatie

Ak prichádzate do objektu alebo na podujatie, preukážete sa svojim Be-Free Passom v podobe QR kódu. Oprávnená osoba na kontrolu zoskenuje Be-Free Pass a zistí len dva stavy – môžete sa zúčastniť alebo nemôžete. Kontrola na vstupe by mala podľa autorov mať právo overiť si vašu totožnosť, aby sa zamedzilo neoprávnenému použitiu Be-Free Passu niekým iným.

Princíp činnosti Be-Free Pass, Zroj: ITAS

Princíp činnosti Be-Free Pass, Zdroj: ITAS

Pravidlá pre jednotlivé druhy objektov a podujatí môžu byť pritom rozdielne. Napr. pri najvyššom stupni na návštevu v nemocnici môže byť stanovené , že musíte mať platné očkovanie alebo negatívny test nie starší ako 72 hodín, prípadne ste prekonali ochorenie COVID 19 pred menej ako 90 dňami. Na druhej strane, na každodenný vstup na pracovisko postačí mať negatívny test nie starší ako 2 týždne (alebo ste prekonali ochorenie COVID-19 či máte očkovanie). V najmäkšom prípade, teda pri návšteve podujatia vo vonkajšom prostredí vám postačí len to, že aktuálne neprekonávate ochorenie COVID-19.

Samozrejme zatiaľ ide len o jeden z nápadov, ako riešiť túto situáciu a musí byť prijatá politicky a rovnako aj legislatívne. Môže to byť ale niečo, čo by nám (oprávneným), umožnilo chodiť do obchodu, navštevovať kultúrne podujatia a pritom sa správať bezpečne a zodpovedne.

ITAS predložil tento systém štátu, otázka je, čo sa s ním naozaj stane. Stalo sa tak na minulotýždňovom ekonomickom krízovom štábe a návrh predložili spoločne zástupcovia IT Asociácie Slovenska a Republikovej únie zamestnávateľov ako efektívne riešenie, ktoré by významne pomohlo pri postupnom uvoľňovaní slovenskej ekonomiky. Aplikácia by mala byť dostupná zdarma pre každého na všetkých mobilných platformách, dokázala by v reálnom čase vyhodnotiť aktuálny stav osoby a vo výsledku umožnila väčšiu slobodu pohybu.

„Loptička je teraz na strane štátu a najmä ministerstva zdravotníctva, uvidíme, či sa do nasadenia tohto riešenia pustí. Sme plne k dispozícii s akoukoľvek formou pomoci pri jeho realizácii,“ hovorí Mário Lelovský z IT Asociácie Slovenska a Republikovej únie zamestnávateľov.

Doba nasadenia systému je údajne len 2 týždne.

Aktualizované: Nápad s touto aplikáciou bol prezentovaný pred ministrom financií, ktorému sa páčil. Tiež je o ňom informovaný minister zdravotníctva. Ako sa to ale stalo už tradíciou, závisí od premiéra Matoviča, kde táto aplikácia skončí a či je to niečo, v čom môžeme byť „prví na svete“ ako to má premiér rád. Ďalší osud systém Be-Free sa odohrá na posúdení vládou tento piatok.

Situáciu budeme podrobne sledovať a zháňame pre vás ďalšie informácie.

Viac o tom ako riešiť slobodu pomocou SMS

Ako by to mohlo fungovať: SMS ako podmienka na to, aby ste šli von (VIDEO)

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.