Qualcomm tento rok pravdepodobne opäť prekvapí.

Qualcomm už onedlho predstaví nový vlajkový čipset Snapdragon 8 Gen 4, ktorý bude oproti čipovej sade Snapdragon 8 Gen 3 predstavovať významnú medzigeneračnú zmenu v oblasti výkonu a energetickej účinnosti. Tradičná havajská konferencia spoločnosti sa bude tento rok konať od 21. do 23. októbra, avšak nová správa z portálu WinFuture naznačuje významné zmeny doslova “na poslednú chvíľu”. Aj spoločnosť MediaTek predstaví vlastný vlajkový čispet, ktorý bude priamou konkurenciou čipsetu Snapdragon 8 Gen 4, avšak nová správa tvrdí, že Qualcomm môže tento čipset pomenovať celkom inak.

To, že Qualcomm sa pripravuje na uvedenie svojho ďalšieho high-end čipu pre smartfóny, je známe. Rovnako je známe, že tento čipset bude prvýkrát obsahovať nové vlastné CPU jadrá Oryon. V súvislosti s novým čipsetom sa zdá, že Qualcomm bude opäť meniť označovanie svojich čipových sád, teda minimálne tej, o ktorej sa tvrdilo, že bude označená ako Snapdragon 8 Gen 4. Všetko nasvedčuje tomu, že Snapdragon 8 Gen 4 by mohol namiesto spomínaného názvu byť označený ako Snapdragon 8 Elite

Séria Xiaomi 15 s čipsetom Snapdragon 8 EliteZdroj: WinFuture
Séria Xiaomi 15 s čipsetom Snapdragon 8 Elite

Qualcomm sa rozhodol pre nasadenie vlastných jadier Oryon preto, aby zvýšil výkon a efektivitu svojich čipsetov. Snapdragon 8 Gen 4 / Elite má konfiguráciu jadier 2+6, čo znamená, že CPU využíva dve výkonné jadrá a šesť energeticky úspornejších jadier. V niektorých únikoch sa objavili informácie o jadrách Phoenix, ktoré by mali byť údajne použité v prípade čipovej sady Snapdragon 8 Elite. Mohlo by však ísť o kódové označenie pre niektoré konkrétne varianty jadier Oryon alebo pre celú rodinu jadier. Je potrebné vziať do úvahy aj to, že Qualcomm zatiaľ oficiálne nepotvrdil, že jadrá Oryon v Snapdragone 8 Gen 4 / 8 Elite sú označované ako Phoenix.

Aktuálna zmena označenia TOP čipsetu pre mobilné zariadenia môže pochádzať zo snahy spoločnosti Qualcomm zjednotiť označovanie jej najvýkonnejších čipových sád pre počítače Snapdragon X Elite s najvýkonnejšími čipsetmi pre smartfóny Snapdragon 8 Elite. Spoločnosti možno práve tento koncept dáva väčší zmysel, ako číselné označovanie po generáciách. Zatiaľ však nie je celkom jasné, ako sa v novom označovaní budú orientovať používatelia. 

Uniknutý obrázok naznačuje, že tento čip bude prvýkrát použitý v high-end smartfónoch série Xiaomi 15, ktoré budú predstavené 23. októbra 2024

Zdroj: WinFuture

Prečítajte si aj:

Peter Hupka

Peter Hupka
Každý deň sledujem aktuálne dianie v technologickom svete a vyberám tie najzaujímavejšie témy pre náš web.