Bude to znamenať koniec prémiovým zariadeniam?

Qualcomm si roky udržiaval dominantné postavenie na trhu s čipovými sadami. Séria Snapdragon 8 síce každoročne potvrdzuje vysokú kvalitu, ale spoločnosť sa musí mať na pozore, pretože konkurencia je čoraz silnejšia. Hoci viaceré úniky naznačili, že tohtoročný Snapdragon 8 Gen 4 bude skutočnou beštiou, tak na povrch teraz vyplávala informácia, že tento čip bude drahší ako jeho predchodca.

Nový vlajkový Snapdragon bude predstavený už v októbri, čo aj tentokrát výrobcom smartfónov poskytne dostatočne veľký priestor na to, aby svoje vlajkové telefóny stihli predstaviť ešte pred koncom kalendárneho roka. Leaker DigitalChatStation zverejnil novú správu, v ktorej tvrdí, že telefóny s ďalším vlajkovým čipom sa budú sústrediť hlavne na zlepšenie výkonu batérie a displeja. Na druhej strane existuje iba malá pravdepodobnosť, že väčšie zmeny sa budú týkať aj fotoaparátov.

To však nie je všetko, pretože existuje aj druhá “temná strana” mince. Zdroj tvrdí, že niektoré zo zariadení, ktoré budú vybavené čipovou sadou Snapdragon 8 Gen 4, môžu byť kvôli vyššej cene týchto čipových sád skonštruované z lacnejších materiálov. To by mohlo v praxi nakoniec znamenať, že na trhu sa objaví menej prémiových zariadení, ktoré síce budú extrémne výkonné, ale budú využívať lacné materiály.

Táto správa pritom prichádza priamo z prostredia výrobcov smartfónov. Predpoklad pre budúci rok hovorí, že spoločnosti môžu začať používať plastové rámy namiesto kovových, aby ušetrili. To dáva zmysel, keďže čipset Snapdragon 8 Gen 4 má byť údajne drahší. 

Pevne veríme, že táto zmena sa nedotkne vlajkového segmentu, ale bude mať dopad iba na zariadenia vyššej kategórie a fanúšikovia prémiových vlajkových telefónov nebudú ukrátení o titánové rámy, alebo sklá Gorilla Glass Armor.

Snapdragon 8 Gen 4 bude vyrábaný 3nm procesom, ktorý mu zaistí vysokú energetickú účinnosť. Tá je častokrát dôležitejšia ako samotný výkon. Nová čipová sada by mala využívať rozloženie jadier 2 + 6, čo znamená, že efektívne jadrá budú tentokrát už celkom chýbať. Niektoré zdroje dokonca tvrdia, že dve výkonné jadrá by mali byť taktované až na 4 GHz.

Zdroj: GizChina

Prečítajte si aj:

Peter Hupka

Peter Hupka
Každý deň sledujem aktuálne dianie v technologickom svete a vyberám tie najzaujímavejšie témy pre náš web.