Vysoký výkon a nízka cenu sú receptom na úspech.

V technologickom svete sa veľa spoločností riadi heslom najsilnejší vyhráva. Aj preto sa počas uplynulých rokov na trhu s čipovými sadami vyprofilovali iba dve spoločnosti, ktoré dodávajú svoje čipové sady do väčšiny Android smartfónov. Apple sa dlhodobo spolieha na svoje vlastné riešenie a v tomto trende pokračuje aj Samsung alebo Google. Nedávno zverejnená tabuľka najvýkonnejších smartfónov za február 2024 podľa AnTuTu dokonca odhalila, že najvýkonnejším smartfónom na svete je model s čipsetom Dimensity 9300 od MediaTeku.

Práve táto čipová sada od MediaTeku dáva tušiť, že jej nová generácia bude ešte výkonnejšia, čo sa nakoniec začína potvrdzovať v prvých benchmarkoch. Hoci pripravovaný Snapdragon 8 Gen 4 v prvých testoch ponúka neskutočne vysoký výkon, tak spoločnosti MediaTek sa podarilo “uloviť prvého zákazníka”, ktorý bude od nej odoberať čipové sady pre svoje smartfóny.

Dizajn Vivo X100Zdroj: GSMArena
Vivo X100

Pripomeňme si, že už čipová sada MediaTek Dimensity 9300 má nezvyčajnú konfiguráciu jadier. Tieto štyri jadrá Cortex-X4 Prime a štyri jadrá Cortex-A720 Performance v konečnom dôsledku znemožnili použitie jadier s nízkou spotrebou. To spočiatku vyvolávalo obavy z prehrievania tejto sady, avšak zdá sa, že nič z toho sa v praxi nepotvrdilo. Správa z Číny dokonca hovorí, že Dimensity 9300 je mimoriadne úspešný, čomu nasvedčujú aj zisky spoločnosti MediaTek z predaja tejto sady na úrovni 1 miliardy dolárov.

Čoraz častejšie sa však začína hovoriť aj o novej generácii Dimensity 9400, ktorej predstavenie sa očakáva koncom tohto roka. MediaTek aj v prípade tejto čipovej sady siahne po netradičnom riešení, ktoré prinesie konfiguráciu jadier v zložení – jedno jadro Cortex-X5 Prime, štyri Cortex-X4 Prime a štyri výkonné jadrá Cortex-A720. Aj pri tejto čipovej sade tak budú celkom vynechané efektívne jadrá, čo bude síce náročnejšie na chladenie, avšak výkon bude opäť nekompromisný. Vďaka tejto architektúre by mal byť výkon Dimensity 9400 opäť vyšší ako výkon čipovej sady Snapdragon 8 Gen 4, ktorá by mala byť predstavená v októbri tohto roka.

MediaTek Dimensity 9300Zdroj: MediaTek
MediaTek Dimensity 9300

Keďže MediaTek stále stúpa aj v očiach výrobcov smartfónov, tak nie je prekvapením, že už prvý z nich podpísal s MediaTekom zmluvu o dodávkach čipovej sady Dimensity 9400. Týmto výrobcom je čínske Vivo, ktoré ako prvé už svoju aktuálnu vlajkovú loď vybavilo čipsetom Dimensity 9300 . Nová generácia v podobe Dimensity 9400 by však mala byť o 20 % výkonnejšia, čo je zatiaľ iba také všeobecné konštatovanie bez špecifikácie oblasti, ktorej sa to týka.

Jedno je však už teraz isté, čipová sada Dimensity 9400 bude lacnejšia ako konkurenčný čipset Snapdragon 8 Gen 4, čo môže byť pre veľa výrobcov smartfónov kľúčové.

Zdroj: PhoneArena

Prečítajte si aj:

Peter Hupka

Peter Hupka
Každý deň sledujem aktuálne dianie v technologickom svete a vyberám tie najzaujímavejšie témy pre náš web.